Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кула приключва 2020-та година без финансови задължения

Снимка: Христела Александрова

Изтичащата 2020-та бе трудна за цялата държава, както и за жителите на община Кула. Заплахата от разпространяващата се зараза, ограничителните мерки, които бяха наложени вследствие на извънредното положение затрудниха нормалния живот на жителите на общината и усилията на местната власт да осигури по-добри условия за живот на гражданите и да благоустрои градската среда. 

Все пак Община Кула завърши годината без финансови задължения , което бе гарантирано от добре балансирания, сигурен и съобразен с местните особености общински бюджет. Закъсня обаче изпълнението на някои от спечелените от Община Кула проекти. Съгласно сключения договор, трябваше до средата на април да има изработен детайлен технически проект за новата спортна зала в Кула. Но заради забавената по време на извънредното положение работа на всички държавни служби проектът беше представен по- късно. Така или иначе този проект е необратим- в град Кула ще бъде построена нова спортна зала и това ще стане през 2021 година. Започна изпълнението на два проекта с европейски средства- рекултивация на нефункциониращото сметище, което се финансира от Оперативна програма "Околна среда" и рехабилитация на улици в град Кула , финансирането е от Програмата за развитие на селските райони. 

Гарантирана и обезпечена бе и социалната политика на Общината–  с осигурен  фонд за подпомагане и отглеждане на деца /за всеки първокласник от общината по 150 лева и за всяко новородено дете по 150 лева/;  финансово подпомагане на клубовете на пенсионера в гр. Кула и в селата Старопатица, Тополовец и Цар Петрово и спортните клубове в Кула и Старопатица, осигуряване на финансова подкрепа за инвитро процедури на семейства с репродуктивни проблеми и други. Предстои реализирането на доста нови инвестиционни намерения през 2021 година.

Данъците и таксите в община Кула няма да бъдат увеличавани през новата година. За пореден път точно преди Коледа и Нова Година Правителството с Постановление на МС отпусна допълнителни целеви средства  в размер на един милион лева за Община Кула за ремонт на СУ "Васил Левски", ДГ "Звънче" и обособяване на два центъра за настаняване от семеен тип за хора с умствена изостаналост в Кула. Пандемията от COVID-19 постави много сериозни проблеми пред нас като общност. Особено сериозни са те за опазването живота и здравето на хората в общината, към които трябва да бъдат насочени всичките ни усилия. Дано идващата 2021 година да е по- добра за всички нас, по-здрава, изпълнена с повече оптимизъм и успехи!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Среща на туристи ветерани се проведе във Видин

85 туристи ветерани от 16 града в страната посетиха Видин и историческите забележителности в нашия град. Те посетиха и солните мини край Крайова.  Гостите идват  по покана на видинските туристи ветерани от Съюза на туристите ветерани клуб "Бдин" с председател  Веселин Габерски. Останаха впечатлени от природния феномен край Крайова и споделиха:..

публикувано на 16.06.24 в 11:10

Пореден триумф за мездренската художествена гимнастика

Със златни медали бяха отличени малките гимнастички от клуба по художествена гимнастика "Анелия" град  Мездра.   И четирите отбора на клуба спечелиха златни медали в своите категории на провелото се Държавно първенство по масов спорт, зона Север в град Шумен.  Момичетата на треньорките Лилия Николова, Цветелина Цинцарска и Калина Илиева..

публикувано на 16.06.24 в 10:45

Поредна лекция по аюрведа във Видин

Лекция на  тема " Здравето и болестите в аюрведа" с лектор Изабел Мандаке ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм".   Лекторката е работила е като ръководител на аюрведична клиника в Нова Зеландия,  казва Светла Димитрова, организатор на събитието: "Изабел Мандаке е аюрведа терапевт, йога терапевт,..

публикувано на 16.06.24 в 10:05

ВГ "Шоколадче" представя своя първи албум "Дъжд от ноти"

ВГ "Шоколадче"  ще представи тази вечер своя първи албум, наречен "Дъжд от ноти".  В албума са включени 15 български песни, създадени от най-известните композитори, текстописци и аранжори в България.  Студийните записи на всяка от песните са направени в 5 различни студиа- в София, Варна и Бойчиновци в продължение на  7 години.  Ето какво..

публикувано на 16.06.24 в 09:00

Третиране срещу комари ще се извърши днес във Враца

Днес, при подходящи метеорологични условия, във Враца ще се извърши третиране на зелени зони и водни обекти против комари. Информацията допълва Николай  Николов , експерт " Връзки с обществеността " в Общината:  "Това е третото или четвъртото третиране на целия град, в това число- всички жилищни квартали, водни обекти, детски площадки, обществени..

публикувано на 15.06.24 в 16:29

Музика на Петър Дънов звуча днес във видинската Филхармония

Камерен концерт с музика от Петър Дънов се състоя днес във Филхармония Видин. Концертът е по инициатива на местното общество на Бялото братство във Видин. Музиката на "Учителя" звуча за зрителите в акомпанимент на пиано-Виктор Илиев и цигулка- Виделин Джеджев . Удоволствие е да се свири тази музика, каза Виктор Илиев, диригент и композитор: "Аз..

публикувано на 15.06.24 в 14:53

Земеделските земи са най-застрашени от пожари

Земеделските земи са най-застрашени от пожари.  Пожароопасният сезон започва условно от края на жътвената кампания и продължава до края на есенните дъждове, каза за Радио Видин инспектор Георги Георгиев от видинската пожарна: "За никого не е тайна, че основните причини за възникване на тези пожари, не са високите температури, както масово се..

публикувано на 15.06.24 в 12:46