Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква бе 2020-та година за творци, артисти и изпълнители?

В края сме на една година, която като че ли отне нещо от нас. Година на мерки, забрани и правила, през които трябваше да преминаваме, без да правим каквито и да е дългосрочни планове за нещо предстоящо. Обществото може би се научи да живее по друг начин, но хората на изкуството отново се оказаха сред най- уязвимата част от населението. Каква бе музата на творците и имаше ли изобщо тема, която да ги провокира, за да създават своите творби през 2020-та? Липсваха ли масовите прояви, концерти и спектакли на публика и изпълнители? Малко ще е, ако ​​кажем, че тази година бе като никоя друга. Пандемията измени начина, по който виждахме и възприемахме изкуството. Продължителното затваряне на музеите и галериите принуди художниците и творците да търсят нови и иновативни средства да ни покажат посланията си, особено тези, които създават арт инсталации. Много от тях предпочетоха да се съсредоточат върху случващото се в света и смело използваха изкуството си, за да подчертаят социалните проблеми и дебати. Една уникална картина се появи заснета в интернет преди дни, на която се вижда как бяла лястовица се опитва да излети през решетките на малък прозорец навън към ясното небе, отнасяйки маска със себе си. Творбата се казва "Дъхът на надеждата за край на пандемията" и е дело на видинския художник Веселин Маринов- Нацин. Потърсихме автора, за да ни разкаже за картината и емоционалното послание на отиващата си 2020-та година: 

"Няма как да има нормален човек, на когото тази година да му е повлияла добре. Няколко мои приятели, много стойностни хора си отидоха и това не може да не ти даде отражение. Що се отнася до работата ми, художникът се затваря и работи в ателието. Писателят може да пише и в кръчмата, дето има една дума ... Аз направих толкова много картини, колкото никога не съм правил за същия период. За мен това е ползотворен период. Това е адреналин, който те зарежда и дори повече от нещата ми са свързани точно с тази ситуация."- каза Веселин Маринов- Нацин.

Каква бе отиващата си година за актьорското съсловие у нас? Актьорът и режисьор Максим Генчев, който е родом от Видин сподели, че изпраща една успешна 2020 година, защото е успял да реализира голяма част от дългоочаквания си филмов проект за личността на Христо Ботев

"Аз с големи усилия и с огромно щастие успях да обединя около 100-120 човека, всеки направи по малко дарение и заснех 64 минути от бъдещия огромен хит "Христо Ботев", който ще бъде духовната ваксина за нацията. Филмът е в процес на снимане, остават ми още 50 минути да заснема и се надявам успехът от 2020-та да го пренеса в 2021-ва."

Музикантите също трябваше да работят при извънредни условия през отиващата си година. Те бяха принудени да изнасят своите онлайн- концерти пред невидимата публика в интернет пространството. Духовият оркестър и днес продължава да една от гордостите на Народно читалище "Развитие" във Враца. Разговаряхме с Бойчо Димов, дългогодишен диригент на духовия оркестър.

"Както за всички други, така и за нас беше една трудна година. Ние продължихме работа, благодарение на читалищното ръководство, оркестърът продължи да получава заплати, даже и на Коледа изнесохме Коледен концерт. Това е неща, което дано не ни застига по нататък втори път. Да се надяваме, че ще отмине скоро."- каза Бойчо Димов.

Някои изпълнители не се затвориха в себе си и дори, провокирани от всичко случващо се успяха да създават нови песни и дори албуми. Една от най- успешните български рок групи "ЕРИДАН" в трудните условия на 2020-та създаде и записа поредния си студиен албум и зарадва своите почитатели. Разговаряхме със създателя на групата Иво Икономов, който е родом от Монтана. 

"Аз като всеки нормален човек бих оценил годината като неблагоприятна, странна, но по принцип човек не трябва да се отказва от призванието си. Ние решихме да поработим, като използваме това време на пандемия. В края на краищата мисля, че успяхме ... Ние сме малко от непослушните и се събирахме, и свирехме. Това ни предпази от депресията ... Самият албум за нас е може би най- доброто, което  се е получавало. Ние сме същите с друг вокал, обаче чувствам, че израснахме."- сподели Иво Икономов


Един скулптор от БГ Северозапад сътвори преди години две уникални творби, които останаха като емблема на красивия морски град Каварна, от времената, когато Каварна бе рок- столица на страната ни и бе домакин на едни от най- красивите рок фестивали. Красимир Кръстев- Ломски, е родом от Лом и е автор на скулпторите на Рони Джеймс Дио и Георги Минчев. Каква, обаче бе 2020 година за него?

"В личен план за мен беше тест, на професионалното поприще много тежка година, много работа имаше. Общо взето бе ползотворна, но много тежка година. Сега си давам сметка, че аз съм донякъде облагодетелстван, защото моите изяви не са като при музикантите и театралите, свързани пряко със сцената. Ние можем да се затворим в ателието, да не говорим, че и сега чрез интернет ние имаме публика, която не е нужно физически да е при нашите работи ... За твореца като цяло годината е много благоприятна. Това е като при войните, като при епидемиите- при всички положения това, което е стойностно ще се капсулова, но и ще оцелее и всичко мимолетно ще се изпари като роса на слънце."- обясни Красимир Кръстев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05