Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кула с допълнителни средства за ремонтни дейности

Снимка: Радио Видин

Непосредствено преди празниците община Кула получи чудесен Коледен подарък- няколко видински общини, между които и Кула получиха допълнителни средства за ремонти. Средствата са от бюджета и са целеви за възстановяване на инфраструктурни обекти, ремонтни дейности на сгради и улици в населените места на общините Видин, Кула, Ружинци, Чупрене, Ново село, Брегово и Бойница. В постановлението на Министерски съвет са отпуснати средства в размер на 1 млн. лв. за община Кула. Целево от тях 250 000 лева са за ремонт и благоустрояване на двора и прилежащото пространството на ДГ "Звънче" в град Кула. С 450 000 лева трябва да се извърши ремонт на дворното пространство и спортната площадка на СУ "Васил Левски" в града. За цялостен ремонт на сградите на два Центъра от семеен тип за настаняване на възрастни хора с психически заболявания в Кула са отпуснати 300 000 лева. Центровете ще се обособят в сградата на бившата институция за деца в Кула.

С отпуснатите средства ще могат да бъдат завършени стартиралите през годината ремонтни дейности на СУ "Васил Левски" в град Кула. Със собствени средства от капиталовите разходи на Общината до момента е подменен покрива на училището , изпълнени са почти всички мерки за енергийна ефективност. Но  поради липса на достатъчно пари, не е подменена настилката пред училището, в лошо състояние е и откритата спортна площадка, която не е ремонтирана близо 40 години, предстои да се възстанови оградата, която на доста места е паднала, да се ремонтира осветлението. Сега с отпуснатите 450 000 лева ще бъде довършен ремонта на СУ "Васил Левски", ще  се обнови двора и прилежащото пространство , както и спортната площадка. 250 000 лева ще отидат за ремонт и благоустрояване на ДГ "Звънче", където е предвиден ремонт и подмяна на плочника в двора на детската градина и неговото благоустрояване. Ще бъдат закупени и нови съоръжения за игра на децата, които ще отговарят на съвременните изисквания.

Пандемията от COVID-19 постави много сериозни проблеми пред хората в социалните услуги на територията на община Кула. През миналата пролет част от настанените в дома за стари хора бяха заразени с корона вирусната инфекция и имаше и починали. Усилията сега ще бъдат насочени към опазването живота и здравето на хората с построяване на два Центъра от семеен тип, в които ще бъдат настанени хора с психични заболявания, като целта е да им бъдат създадени отлични условия за живот. 300 000 лева от отпуснатите от правителството средства ще бъдат използвани за извършване на спешни ремонтни дейности и реконструкции на сградите на двата Центъра. Това са само част от предстоящите пред Община Кула начинания през новата година, редица други проекти са заложени в инвестиционната програма и са обезпечени с необходимите финансови средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00