Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметствата със самостоятелен бюджет- как ще го харчат?

Всяко населено място от община Видин ще има собствен бюджет, който ще е извън капиталовите средства. Това стана ясно след среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места. Предвижда се за села с население до 350 души да бъдат определени около 5 000 лв., за села с до 1  000 жители - 10 000 лв. и за населени места с над 1 000 жители - около 15 000 лв. За целта е необходимо кметовете и кметските наместници да уведомят за какво ще използват определените им средства. 

Получаването на средствата и най-ефикасното им използване зависи основно от активността на кметовете и кметските наместници, подчера на срещата кметът на община Видин Цветан Ценков.

"Тази година за пръв път ние залагаме нашите населени места да разполагат със собствен бюджет. Отделно, ние сме разделили, част от този бюджет е едното перо, в който да имаме за осветлението, за видео наблюдението, и разбира се за капиталово ремонтни дейности и най- вече асфалтиране и баластриране на улици. Администрацията е отделила над 700 000 лв. за тази година, които ще влезнат в селата. Ще видим приоритетно кое е важно, кое не е, според местните хора."

След Видин, Дунавци е най-голямото населено място, със статут на град в община Видин. Там ще се изслушат предложенията на обществения съвет, за какви цели да се използва отпусканата сума и ще се гласуват предложенията на общо събрание, обясни кметът Димо Скорчев

"Всеки кмет по негова преценка ще използва тези средства. Аз лично ще заявявам, че ще ползвам средства така - събирам обществен съвет, вземаме решения в зависимост от сумата, която ни бъде отпусната и това, което сме решили, го предлагам на общо събрание. Ако общото събрание гласува, съответно ще бъдат похарчени парите за това, за което гласува .Аз съм набелязал някои неща. Ще ги предложа, ако ги приемат, разбира се. Гробищният парк в квартал "Гурково" трябва да се обнови, да се огради наново, защото там влизат животни. Имам идея в квартал "Видбол", както направихме наново оградата, беседки направихме, по същия начин искам в квартал "Гурково".

Градец е най-голямото село в общината и би следвало да получи до 15 000 лв. Почти цялата сума ще иска за баластриране на улици, сподели кметът на селото Илия Томов.

"Защото имам 6-7 улици, които са много лоши. Една част ще отделя, около 150 лева за бензин, за косене. Мисля да отделя за културни занимания около 300 лева максимум. Мисля да предложа, в кметството- за архива- прозореца ни е дървен, да го сменим с ПВЦ дограма и да се боядиса. Тук ще са необходими около 500 лв. В тези пари няма да има за асфалтиране и  закърпване. Това е невъзможно. Вече разчитаме на капиталовите разходи най-вече за асфалтиране, но няма да асфалтирам определена улица. Предимно ще изкърпвам улиците. За да се изкърпят нашите улици ще трябват някъде около 60 000 лв. Имаме 37 км. улична мрежа."

В село Цар Симеоново има под 350 жители. Преди да вземе решение за какво да иска отпусканите пари, кметският наместник ще се допита до жителите на селото, от какво имат нужда, сподели Ивайло Томов.

"Има доста какво да се направи в нашето село, но първото, което аз обмислям да направя, е да се консултирам с жителите и да видя какво е тяхното мнение, какво те биха искали да се случи първо в селото, за да можем да се съобразим с бюджета, който ще ни се отпусне и да сме максимално полезни. Все още в нашето село няма магазин, който е много необходим на хората, но средствата едва ли ще стигнат за това."

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05

В "Музикална зона" на 03 октомври 2024 слушаме Светозар Русинов

Светозар Русинов е български творец – композитор, изпълнител и преподавател. Автор е на музиката на редица български поп песни, изпълнени от големи имена в родната музика. Сред най-известните са "Сребърни ята" и "Яворова пролет" – многократно кавърирани и пренаписвани. Като оркестрант в Биг бенда на БНР създава джаз пиеси за състава. През 90-те..

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Млади актьори попълниха състава на драматичния театър във Видин

Двама млади актьори се присъединиха към състава на драматичния театър във Видин . Калина Савова и Симеон Георгиев са студенти на Калин Сърменов от Театрален колеж „Любен Гройс”. Завършили са през тази година неговия клас по актьорско майсторство.  Първата голяма роля на Калина на театралната сцена е именно във Видин. Ще дебютира в главната..

публикувано на 02.10.24 в 17:45

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43