Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

"Еразъм+" остава от ключово значение за европейското пространство за образование

Комисар Габриел с идея за създаването на европейска платформа за качествено онлайн съдържание

Снимка: Erasmus+

Програма "Еразъм" се определя като една от най-успешните инициативи на ЕС. От създаването си през 1987 г. нейният обхват е значително разширен и днес програмата обхваща всички сектори на образованието и обучението - от образованието в ранна детска възраст и училищното образование, до професионалното обучение, висшето образование и ученето за възрастни. Тя подкрепя и сътрудничеството в областта на политиката за младежта и насърчава участието в спорта. Пандемията от коронавирус оказа негативно влияние и върху образователната програма, като основно то е фокусирано върху мобилността, чисто физическия контакт и опита, който се получава вследствие на такова участие в проекти. Според българския еврокомисар Мария Габриел проблемът има своето решение и Европейският съюз има ясна визия за програмата:

"Голяма част от организациите се адаптираха и всъщност ни показаха, че една от новостите в програмата ще бъде въвеждането на виртуална мобилност. Тя няма да замести физическата мобилност, но в ситуации като сегашната, ще позволи, все пак да има обмен, който да бъде на един първи етап, но разбира се на един втори етап физическата мобилност ще остане. Друго нещо, което за мен е също толкова важно - в обществената консултация, която направихме във връзка с кризата, половината от учителите ни споделиха, че имат нужда от достъп до обучения и имат нужда от педагогически материали. Имат нужда от такъв тип интерактивни формати, които да им позволят след това те самите да ги адаптират спрямо нуждите на своите ученици. Затова се радвам, че с програмата "Еразъм +" имаме намерение да създадем 25 европейски учителски академии, където учителите да имат възможността да обменят опит и заедно да разработват такъв тип материали, които ще могат да бъдат прилагани в различните държави членки."

Новата програма "Еразъм+" за периода 2021-2027 г. е с безпрецедентен бюджет от 26 милиарда евро и си поставя амбициозните цели да включи в проекти нови 10 милиона европейски граждани. Комисар Габриел не скрива, че има и свои лични амбиции:

"Много трудно ми е да приема, че трите водещи платформи в Европа, които дават достъп до качествено онлайн съдържание не са европейски. Междувременно 70% от ползващите ги в Европа ясно казват, че имат огромна нужда от тях. Затова искам да работим, за да създадем европейска платформа за качествено онлайн съдържание, която да е с безплатен достъп до всички. Две са стъпките - най-напред януари месец ще направим анализ, за да анализираме в рамките на 6 месеца до юни '21 година - кои са трудностите, а трудности има. Трябва да вземем предвид превода на всички езици, защото и сега има платформи, но те са основно с достъп на един или два езика. Трябва да видим как данните биха могли да бъдат пазени, защото нека не забравяме, че тук говорим за данни, свързани с нашите деца, с нещо много важно в нашите системи, каквото е образованието. След като тези въпроси бъдат ясно адресирани колко време ще отнеме, какво ще е необходимото финансиране, ще мога да споделя и другата, втората стъпка вече да преминем към създаването на такава европейска онлайн платформа за качествено съдържание, където всеки на своя език, с безплатен достъп да може да намери необходимия педагогически материал и да може да обменя опит с други, така че максимално бързо да отразяваме и развитието в новите технологии."

Докато Европа работи за създаването на своята онлайн платформа, програма "Еразъм+" ще продължи да бъде от ключово значение за изграждането на европейското пространство за образование. Илияна Петкова е преподавател по немски език във видинското средно училище "Цар Симеон Велики", тя е участвала в над 10 проекта по "Еразъм" за надграждане на своята професионална компетентност, включително и такива за младежка мобилност и е убедена във значимостта на програмата:

"Лично за мен това допринася за повишаване на моята квалификация и за мотивацията ми да работя. За нас, учителите, е много важно да можем да отговорим адекватно на изискванията на нашите ученици. Ние трябва да променим адекватно нашите методи и подходи в преподаването. От друга страна се разработват и много методи от неформалното обучение. От друга страна пък, за учениците, смятам, че ползата също е огромна. Нашите ученици се събират с млади хора от различни страни. Те работят заедно по поставени задачи, живеят заедно. По време на тези проекти на учениците им се предлагат различни дейности, поставят ги в различни ситуации. Във всичките тези неща нашите ученици споделят своите знания, своя опит, виждат как реагират техните връстници, сравняват, анализират. Не на последно място е и ползата от употребата на чуждия език. Искам да пожелая да имаме все повече ученици, които да искат да работят по проекти и да кажа, че да работиш по проект, и проект, не означава екскурзия, както много хора си мислят. Преди всичко това е желание за активна работа, отдаване, желание за развитие, за откриване на нови неща, за прилагане на наученото и видяното."

"Еразъм+" ще мобилизира секторите на образованието, обучението, младежта и спорта за ускорено и устойчиво възстановяване от кризата. Виртуална мобилност, подкрепа за професионалното образование и иновациите в преподаването са сред новостите в програмата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50