Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ни разсейва по време на шофиране?

Снимка: Радио ВИДИН


Всички знаем, че по време на шофиране трябва да сме фокусирани и да следим пътната обстановка. Все пак не едно и две неща могат да попречат на нашата концентрация и да ни разсеят, което пък само по себе си е много опасно. Има два вида разсейване, когато сме зад волана, съответно вътрешно и външно, коментира за Радио ВИДИН Владимир Тодоров, експерт в Българска Асоциация на пострадали при катастрофи:


"Има два вида разсейване, когато сме зад волана. Едното е тъй нареченото вътрешно разсейване, когато ние с поглед напускаме пътното платно и обстановката, която е пред нас и вкарваме погледа вътре. Дали ще бъде, за да запалим цигара, дали ще бъде да сменим станция на радио, дали ще бъде да погледнем телефона, да прочетем нещо. Това е най-опасното разсейване, защото за една секунда ние изминаваме едни 50 метра, когато се движим с висока скорост. Външното разсейване, то е по-малко опасно, то е когато примерно ние видим отстрани се загледаме в някакъв билборд, загледаме се в някакъв надпис, загледаме се в друг автомобил. Това е външното разсейване, то не е толкова опасно, защото все пак с периферното зрение, ние продължаваме да следим обстановката и много бързо можем да върнем контрола."


Какво отвлича нашето внимание, докато сме зад волана, това попитахме водачи на моторни превозни средства:


"Не се разсейвам, концентриран съм винаги. Обстановката е така, че съм концентриран. Случвало ми се е някой път така да такова, но в този случай намалявам, примерно като има нещо и говориш с някой... То зависи от самият човек, каква му е концентрацията и за какво мисли в момента, но не бива да се случва, защото на мен ми се е случвало и съм си търпяла последиците. Бях се загледа веднъж близо до една пешеходна пътека, последният момент видях шофьора преди мен, набих спирачки, обаче ударих. Разсейват ме задачите, които трябва да върша от тук нататък... Докато шофираме най- ни разсейват дупките, ама така е. Значи при толкова плащания, гледай колко автомобила има само тук, погледни... Аз съм шофьор големи камиони карам, телефона седи винаги там отпред и дори някой да звъни значи, то ще те търси някой, за да свършиш някаква работа, а не да си говорим вицове... Напоследък се разсейвам и това много ми пречи, като се разсейвам. Да, не знам защо, погледна малко и гледам, а колата тръгва... Просто нищо не ме разсейва, мен ме притеснява, че когато жената е до мен тя само приказва и аз ѝ казвам: "Моля ти се, като спрем ще говорим", защото ме разсейва."


В България проблема с използването на телефони при шофиране е изключително подценяван, твърди експертът Владимир Тодоров:


"Последните месеци, година, ако просто забележите водачите, които са спрели примерно на светофар и чакат зелена светлина ще видите, че почти всеки втори автомобил някой държи телефона до главата си или пише смс-си, или други съобщения. Изключително опасно защото всъщност това води до разсейване на вниманието. В някои държави дори разговорите с хендсфри са забранени."

Повече по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05

В "Музикална зона" на 03 октомври 2024 слушаме Светозар Русинов

Светозар Русинов е български творец – композитор, изпълнител и преподавател. Автор е на музиката на редица български поп песни, изпълнени от големи имена в родната музика. Сред най-известните са "Сребърни ята" и "Яворова пролет" – многократно кавърирани и пренаписвани. Като оркестрант в Биг бенда на БНР създава джаз пиеси за състава. През 90-те..

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Млади актьори попълниха състава на драматичния театър във Видин

Двама млади актьори се присъединиха към състава на драматичния театър във Видин . Калина Савова и Симеон Георгиев са студенти на Калин Сърменов от Театрален колеж „Любен Гройс”. Завършили са през тази година неговия клас по актьорско майсторство.  Първата голяма роля на Калина на театралната сцена е именно във Видин. Ще дебютира в главната..

публикувано на 02.10.24 в 17:45

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59