Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нели Драгинова: Технологията навлиза с бързи темпове в денталната медицина

Снимка: Фейсбук

9 февруари се отбелязва като Международен ден на стоматолога. Денят е в чест на александрийската светица Аполония. При гоненията срещу християните тя била измъчвана, като ѝ извадили всички зъби. Твърди се, че произнасянето на името ѝ облекчава силен зъбобол. Д-р Нели Драгинова, която е председател на Районната колегия на Български зъболекарски съюз за Видин споделя, че професията е избрала нея, а не тя професията.

"Професията ме избра случайно. Аз нямах представа, какво точно искам да правя с живота си на 18 години. Кандидатствах, това ме приеха. Първоначално не го харесвах, но изведнъж се превърна в моя любов, така че съм много щастлива и благодарна на съдбата. За щастие лошите моменти минават и отминават и не ги помним. Хубавите моменти са тези, които се запомнят, които ни топлят, които ни карат да продължаваме с усмивка и настроение да обичаме работата си, да се развиваме и да се усъвършенстваме."

Стоматологията напредва с много бързи темпове, обясни д-р Драгинова. Компютрите навлизат и в зъболекарското съсловие.

"Новостите са свързани с микроскопско лечение, лазерно лечение на зъби. Компютрите навлизат, както във всяка една друга сфера на живота, така и в живота на зъболекарското съсловие. Дигитализация на отпечатъци, принтиране на фабрични шини, и както всички сфери на живота, така и нашата се развива с бързи темпове." 

COVID пандемията засегна всички сфери в нашия живот, включително и зъболекарското съсловие. През месец март миналата година стоматолозите изпитаха шок, заради липсата на дезинфектанти и други предпазни средства, а някои колеги с придружаващи заболявания и на възраст преустановиха работа, за да се предпазят. Сега всичко се нормализира, сподели още д-р Нели Драгинова. 

"Март месец изпитахме шок, дори паника, защото се появи голям вакуум от липсата на дезинфектанти и лични предпазни средства. Някои колеги се притесниха за себе си, за здравето тези, които са по възрастни, и тези с придружаващи заболявания и спряха да практикуват. Разбира се, лека по лека, нещата тръгнаха и се оправиха. Кабинетите възвръщат първоначалният си прием. Приемът между отделните пациенти е през по-голям интервал, защото кабинета трябва да се почисти и проветри щателно. Работим, освен с обикновения медицински екип - маска, очила, ръкавици, слагаме и допълнителни предпазни средства като шлемове и еднократни престилки. Това ни прави малко по бавни, но се справяме. COVID промени и нашата професия, защото всеки зъболекар, който желае да върви напред и да се развива посещава курсове, лекции, семинари. Тези неща станаха невъзможни в условията на пандемията. По случай Международния ден на стоматолога пожелавам на всички колеги много здраве, щастие и обич. Да работят с усмивка, вдъхновение и настроение."

Попитахме видинчани страх ли ги е от зъболекаря, колко често го посещават и промени ли се отношението ни спрямо стоматолозите, заради коронавируса:

"Не,защо да ни е страх?... Миналата година бях на зъболекар профилактично... Честно казано аз си ходя, когато имам нужда...  Не ме е страх, миналата седмица бях на зъболекар по принуда... Мисля, че когато ти се наложи ще отидеш. Няма значение, че сме в пандемия, както ми се случи на мен... Оооо, това недей да ме питаш, защото много ме е страх...  Мисля, че към всичко се е променило отношението. Пандемията повлия във всяка една област. Мисля, че малко повече се страхуват да отидат, не толкова от зъболекаря, отколкото от контакта. Мисля, че и стоматолозите вече се страхуват от пациентите, поне по мое мнение."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03