Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на Община Кула бе публично обсъден

Снимка: Радио Видин

На 5 февруари Община Кула предложи за обществено обсъждане проекта за бюджет на Общината за 2021 година. Изготвянето и изпълнението на общинския бюджет е сериозно предизвикателство, чрез което се реализира местната финансова политика. Запазването на бюджетната устойчивост на Общината е най- важната задача, за което е нужно прилагането на добра финансова политика, добро управление и избягване на популистки и необосновани решения. Общият размер на бюджета на Община Кула е 8 милиона лева.

В предварителния разчет за капиталови разходи за 2021 г.  са заложени: основен ремонт на улици и тротоари в община Кула,  ремонт на дворното пространство и спортната площадка на СУ "Васил Левски"– гр. Кула и ДГ "Звънче"– гр. Кула, ремонт на сградата на бившата институция за деца и младежи с увреждания с цел изграждане на нова социална услуга– два центъра за настаняване от семеен тип за хора с увреждания.  Предвиден е и ремонт на покрива на читалищата в селата Старопатица и Тополовец. За нуждите на заведенията за социални услуги ще бъдат закупени и два микробуса, както и багер за общинското предприятие. Продължава процедурата по изграждането на нова спортна зала в град Кула, както и дейностите по закриване и рекултивация на бившето депо за отпадъци в околностите на град Кула. Ще бъде решен и един сериозен проблем за жителите на с. Старопатица– ремонтиран разрушен мост в близост до гробищния парк на селото. Като държавно делегирана дейност в общинския бюджет е включена и новата социална услуга – "Асистентска подкрепа", осигурени са средства за 19 потребители и 6 социални асистенти, съгласно определените стандарти за тази социална услуга.

Като всяка година досега са планирани и местните социални мерки в бюджета на Община Кула– финансов фонд за стимулиране на семейства с новородени деца и такива с първокласници, студентски стипендии, фонд в размер на 5000 лева за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, подкрепа на спортните клубове в Кула и с. Старопатица, за пенсионерските клубове и читалищата в общината. Община Кула ще осигури и финансова подкрепа за спортни мероприятия по заявления на граждани и организации– за организиране на турнир по тенис, детски риболовен турнир, туристически, културни и други инициативи.

На обсъждането присъстваха представители на общинската администрация и държавните институции на нейна територия, общински съветници, граждани, като бяха спазени противоепидемичните мерки– носене на предпазни маски и спазване на дистанция. Присъстващите граждани имаха възможност за задават въпроси и получат отговори. Повечето питания бяха относно предвиден ремонт на улици и сгради, развитие на туристически дейности  и други. Любопитна бе загрижеността на местна неформална организация относно съдбата на демонтирания от площада на Видин архитектурен ансамбъл изобразяващ легендата за трите сестри– Вида, Кула и Гъмза. Гражданите предлагат статуите да бъдат поискани от Община Видин и монтирани на площада в гр. Кула. Вече са предприети действия за осъществяване на тази идея, увериха от Общинската администрация в Кула.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 юни 2024 година

След инцидента при спирането на 6-и блок на  АЕЦ "Козлодуй"  няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Служебният вицепремиер..

публикувано на 27.06.24 в 18:10

Регионална здравна инспекция Враца с нов директор

Д-р Чавдар Манов се очаква да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността- директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Досега д-р Манов беше директор на дирекция "Надзор на заразните болести". Заповедта за уволнението на досегашния директор д-р Орлин Димитров е подписана от служебния здравен министър- Галя Кондева . Тя му е била..

публикувано на 27.06.24 в 17:59

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 27 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 27.06.24 в 16:45

Нов заместник-областен управител е назначен във Враца

Враца има нов заместник-областен управител . Това е Йордан Димитров , а решението е на служебното правителство и е взето днес, 27 юни. Досега Димитров беше общински съветник от квотата на ДПС в Козлодуй. Новият заместник-областен управител влиза в кабинета на Николай Николов, който беше от квотата на ГЕРБ. Очаква се Димитров да се яви..

публикувано на 27.06.24 в 16:38

62 л/кв. м дъжд са паднали в село Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци , област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка Ангелова..

публикувано на 27.06.24 в 15:16
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало изтичане..

публикувано на 27.06.24 в 15:01

Обсъждат въвеждането на еднодневни винетки и диференцирани такси за пътищата

Промени, свързани с винетките и тол таксите предлагат от Министерството на регионалното развитие. Те касаят въвеждане на нова еднодневна винетка. Предлага се още въвеждане на задължително диференциране на таксите за ползване на пътищата според екологичните характеристики на превозните средства, в зависимост както от класа на емисии EURO, така и от..

публикувано на 27.06.24 в 13:00