Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видео за патриотичния дух подготвя студентка от Видин

Възстановка на Клуба на площада във Видин
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Снимките на видеоматериал, посветен на 143 години от Освобождението на България, започват днес във Видин. Проектът е на студентката по журналистика Антонина Лозанова, която този път работи със своята майка - Светла Лозанова. Идеята е породена от новите условия, в които ще отбележим Националния празник на България - 3 март, обясни бъдещата журналистка:

"Работим върху видеоматериал. Това е малко общо казано, тъй като вътре ще има и танцьори, ще има актьори, ще има и част, в която ще се изпълняват възрожденски произведения, и не можем да го определим жанрово по други начин. Идеята се зароди покрай факта, че най-веоятно отново няма да има масови мероприятия, тъй като и миналата година я нямаше така любимата на всички възстановка, която изнасят патриотичен куб "Бдинци" на площада и на която всички ставаме свидетели и се радваме - Освобождението на Видин. Искахме в тези несигурни времена и времена, в които не можем да сме заедно и да се любуваме на най-различни празници и масови събития, поне да създадем някакъв видеоматериал, който макар и виртуално да ни върне назад във времето, когато можехме да ставаме свидетели, да бъдем публика на подобни хубави мероприятия, които са свързани с много важни празници за нашата национална идентичност."
Снимка: Антонина Лозанова
Идеята на авторите е да повдигнат патриотичния дух на видинчани в деня на Националния празник на България - 3 март.

"Като цяло посланието, което аз бих искал да отправя, е да не се сещаме за великата ни история и за великите личности в нашата история само на 3 март. Но тъй като видеоматериалът е относно 3 март, искаме да покажем на хората, че въпреки че сме били затворени, въпреки че не можем да се събираме в големи групи навън или вътре, това не значи, че всичко е спряло, все още животът може да върви нормално, естествено според мерките, които са ни наложени. Така че конкретно посланието, което искаме да предадем с този видеоклип, е може би да накараме хората, които го гледат, да се почувстват, че са горди българи", обясни Антонина Лозанова

Проектът се реализира в партньорство с Регионален исторически музей Видин, патриотичен клуб "Бдинци" и Народно читалище "Светъл ден". Снимките ще се проведат пред историческия музей "Кръстата казарма", в крепостта "Баба Вида" и на други емблематични места във Видин. 
Снимка: Личен архив на Антонина Лозанова
Видеоматериалът ще се разпространява в социалните мрежи. От творческия екип подготвят и кратък видеоклип. Той ще анонсира филма няколко дни преди 3 март и също ще бъде пуснат в социалните мрежи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58