Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сепарират отпадъците на Враца и Мездра

Снимка: Жоро Александров

Дружеството „Екопроект“, което управлява депото за твърди битови отпадъци между Враца и Мездра, спечели обществена поръчка да сортира битовите отпадъци чрез сепариращата инсталация. Техниката се намира на площадка до депото край село Костелево.

Очаква се през тази година да бъдат сепарирани към 21 300 тона отпадъци, за което фирмата с управител Начко Найденов ще получи 657 000 лева без ДДС. За сравнение преди година са били обработени 19 500 тона, а обработката им е струвала 622 000 лева на данъкоплатците.

Разчетът показва, че общините Враца и Мездра ще плащат по 30.50 лева за всеки сепариран тон суровина. Очакванията са врачани да генерират 16 615 тона, а мездренци – 4 686 тона.

Благодарение на отделянето на суровини към пещите на циментовия завод в Бели извор ще поемат тонове гориво. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Монтана празнува 24 май

Стотици ученици, учители, представители на държавната и местната власт дефилираха на 24 май в Монтана.  Празничното шествие тръгна от най-стария храм „Свети Свети Кирил и Методий" и завърши на площад "Жеравица" под звуците на духовия оркестър към народно читалище „Разум 1883". Кметът на Монтана Златко Живков и началникът на регионалното управление на..

публикувано на 24.05.24 в 13:05

Над 1500 нови чатитали регистрира за седмица библиотеката във Враца

1572-ма са новите читатели на Регионална библиотека „Христо Ботев“ Враца, получили регистрация и достъп до личен виртуален читателски профил в рамките на Националната библиотечна седмица. Врачанската библиотека се включи с програма и подарък абонамент в дните от 13 до 18 май, припомниха от културната институция. За първи път чрез библиотеката, Враца..

публикувано на 24.05.24 в 10:09

Изграждат нови места за спорт и отдих в община Ружинци

Нови четири места за отдих, спорт и игри ще бъдат изградени до края на годината в община Ружинци. Две от тях ще бъдат построени в детските градини в Ружинци и Дреновец, обясни кметът Александър Александров. "Целта е да се подобри образователната инфраструктура в двете учебни заведения, да се подобрят съществуващите съоръжения за игри, както и да..

публикувано на 24.05.24 в 09:30

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий

Днес, 24 май, честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът ще бъде отбелязан тържествено в целия български Северозапад.  Във Видин ще се проведе празнично шествие и награждаване на изявени деятели на културата, обясни Гергана Георгиева от Община Видин.  "Шествието..

публикувано на 24.05.24 в 08:00

Частно училище откриха официално във Видин

Частно начално училище „Митрополит Неофит Видински“ бе открито официално в навечерието на 24 май във Видин, съобщиха от общината. Създаването на учебното заведение е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация „Частно начално училище митрополит Неофит Видински". На церемонията присъстваха секретарят на Община Видин Емилиян Енчев,..

публикувано на 24.05.24 в 07:51

Снимката на 23 май 2024 година

С тържество и спортни игри в салона на читалище "Образование"  в село Арчар  учениците от СУ "Христо Ботев" отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители в България.   Децата бяха разделени на отбори в две възрастови групи и се включиха в различни надпревари, посветени на 17 май-  Деня на българския спорт. Министерският съвет одобри..

публикувано на 23.05.24 в 18:10

Пешеходната зона на Враца с приз за най-добър проект, променящ регионите

Пешеходната зона на Враца получи приз за най-добър проект, променящ регионите, съобщиха от общинската управа.  Това е поредното признание за обновия булевард "Никола Войводов", наричан от местните с ласкаво "Пробива".  Преди месеци пешеходната зона беше отличена за модерния облик и в страната. Враца и още 4 града ще представляват България..

публикувано на 23.05.24 в 16:34