Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми със сметосъбирането тревожат жителите на село Градец

5
Снимка: Радио Видин

Повече на брой и по-големи по обем съдове за битови отпадъци искат жителите на видинското село Градец. Наличните пластмасови кофи са недостатъчни за боклука, събиран от жителите на най-голямото село в община Видин. Освен това бездомни кучета и чакали лесно ги обръщат и разнасят отпадъците по улиците и в дворовете. Единственото решение е осигуряването на по-големи кофи, обясниха жители на Градец:
"Малки са тези кофи и бързо се пълнят. А вятърът - страшна работа. Това момче беше запалило пликове...Виж тук какво се е налепило, все оттам. Сега това момче е решило с кмета с мрежа ли с какво ли да заградят. Не може да се отървем от боклуци...
Събира се много и съдовете се изпочупиха... Дали трябва малко на по-късо разстояние, сега те минават на 4-ти, 12-ти, 19-ти и 28-ми ли беше, как беше...Трябва нови кофи, онези, големите кофи бяха по-удобни...
Би трябвало да има големи контейнери, които да побират. В едно село тези малки кофички, които са сложили, те са направо кофички, това не може. В едно село във всеки един двор има боклук, който трябва да се изхвърли, така просто не може.. А и тук има много кучета, които са навън, там има чакали накрая на селото, разнасят вечерно време. Кучетата се прибират в дворовете и чакалите почват да си ровят навсякъде, но ако има голям контейнер, който да се затвори, както навсякъде в другите държави..."

Кметът на Градец Илия Томов е запознал с проблема общинското ръководство и е предложил вариант за решение:
"По възможност, ако има такива пластмасови кофи, най-добре е всяко семейство да си има, тази кофа да му се води и да отговаря за нея - ако я повреди, ще я плати и ще купи нова. По този начин няма да се разхвърлят тези боклуци, няма да има никакви кофи по пътищата... Кучета ги бутат, дори чакали се разхождат по нашите улици и те ги бутат...Това е единият вариант, който аз съм предложил. Мисля, че има още един вариант, който не съм предложил. По-добре е да се закупят вместо такива пластмасови кофи, от тези тип "Бобър" да има, за тези пари, които са определени от община Видин за 5000 кофи..."
Кметът на Градец смята да организира хората да почистят селото си за предстоящите пролетни празници и за Фолклорния събор "Алботин", който се провежда на втория ден на Великден. Целият поток от участници и гости ще премине през селото, обясни Илия Томов. Дотогава се надява да бъде решен проблемът със сметосъбирането, за да не се натрупат нови боклуци. 
Ще се оправдаят ли надеждите на кмета и жителите на Градец? Отговора се очаква да даде Община Видин, към която се обърнахме по установения ред с въпроса: Планира ли промени в организацията за сметосъбиране и сметоизвозване и изобщо в поддържането на чистотата в населеното място. Ще ви запознаем със становището на администрацията, веднага щом го получим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 10 май 2024 година

Ученици от начален етап на образование в Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин участваха в пролетен карнавал . Инициативата е по случай патронния празник на учебното заведение и 142 години от създаването му.  От полунощ официално започна предизборната кампания за предстоящите на 9 юни избори за членове на Европейския парламент и за..

публикувано на 10.05.24 в 18:00

Нов модел за социални услуги за деца представиха във Видин

Нова високоспециализирана социална услуга за деца, жертви на престъпления и деца в конфликт със закона, беше представена на кръгла в маса в Комплекса за социални услуги за деца и семейства във Види н.   " Зона ЗаКрила плюс"  е модел на сдружение  "Институт за социални дейности и практики" , който надгражда съществуващите центрове за..

публикувано на 10.05.24 в 17:28

Благотворителен концерт помага на Гери от Враца

На 17 май сцената на Драматично-кукления театър във Враца ще бъде домакин на благотворителен концерт в помощ на Гергана Петрова , която се бори с последствията от тежкото заболяване Остеосарком. Концертът е с участието на Алесандра Франческони, Александър Симеонов, Гергана Стоянова, Калоян Николов, Мартин Събков, Никола Янакиев,..

публикувано на 10.05.24 в 17:05

Опазват прилепите с европейски средства

Управляващият орган на програма „Околна среда“ обяви процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за опазване на популацията от прилепи в 20 пещери у нас. Сред тях от Северозапада са  "Магурата" край Белоградчик, "Венеца" до село Орешец, "Леденика" край Враца и местността Божите мостове до село Лиляче.  Общият размер на безвъзмездна..

публикувано на 10.05.24 в 16:15

Започва Седмица на отворените врати във видинската библиотека

Седмица на отворените врати ще се проведе от 13-и до 18 май в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . По този начин културната институция ще отбележи Националната библиотечна седмица, каза директорът Десислава Иванова .  "Тази година седмицата е под наслов "Библиотеките - по-нужни от всякога" и призовава хората да се доверят..

публикувано на 10.05.24 в 16:09

"Медицински надзор" установи пропуски и несъответствия по случая със 104-годишната пациентка във видинската болница

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) приключи своята проверка по самосезиране от излъчен телевизионен репортаж, съдържащ твърдения за 104-годишна жена, връзвана за крайниците , докато е била на лечение в МБАЛ „Света Петка” АД, гр. Видин . В репортажа са изразени съмнения от близките на жената за регулярно предоставяне на необходимите..

публикувано на 10.05.24 в 15:45

Държавният архив във Видин отбеляза годишнина с изложба

Държавният архив във Видин отбеляза 64 години от създаването си. Той е създаден след административно-териториалната реформа през 1959 година и започва дейност през 1960 г., обясни Светлана Кръстева , началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "На датата 10 май 1960 г. е назначен първият служител, единствен към момента и ръководител на..

публикувано на 10.05.24 в 15:43