Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират средства за зарибяване на най-голямото езеро у нас - Рабишкото

Снимка: Радио ВИДИН

Група любители риболовци, събират пари за зарибяване на Рабишкото езеро. Правят го, защото напоследък рибата намалява, а и заради измрелите риби преди 2 години. 

"Най-простият вариант е, който иска да дари, да се свърже с мен. Ще бъде записан в един списък. И когато съберем някаква поне подходяща сума, вече ни е втори път това направено, сега ще бъде трети, да съберем сумичка по-голяма средно казано от 1000 лева, защото при такава сума, горе-долу си заслужава да се закупи материал, защото има и превоз. Отиваме до най-близкия водоем, който предлага зарибителен материал, за нас е Монтана, защото превозът също не е евтин. То е защото рибата се транспортира не в чували, а с кислород, в специален автомобил. Когато тръгнем да закупуване зарибителния материал, се обаждаме на всички, които са дарители. Уточняваме кой какви претенции има, защото всеки иска различни видове риба. Горе - долу съобразяване и с това, което водоемът ще позволи като риба, все пак. В момента два пъти зарибявахме, като основната част беше, най- важното е за почистване, т.нар. бял амур и толстолоб, което фактически почиства тревите и водораслите. Водоемът от година половина започна доста да се заблатява", каза инициаторът Светослав Димитров.

Парите ще се събират до 24 май. Който иска да дари средства за зарибяване може да се свърже със Светослав Димитров на телефон: 0888 080 399.

"Една от основните ни задачи сега, когато не е толкова за зарибяването, отколкото ВЕЦ-а, който започва да функционира от 1 април и всяка година той по време на размножителния период подава вода за електроенергия, при което тази промяна на водоема, на нивото, оставя малките рибки на брега и те умират. Това, ако можем, тази година ще дерзая, "Напоителни системи" да не подадат на ВЕЦ-а, поне през размножителния период, водата. По време на размножителния период ВЕЦ-ът получава вода от "Напоителни системи" чрез кулата и малките рибки, които се излюпват, остават на брега", изрази притеснения Светослав Димитров.

Попитахме пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите, дали е възможно "Напоителни системи" да не подават вода на ВЕЦ-а през размножителния период на рибата? Оттам отговориха, че язовир Рабиша е комплексен и значим язовир, публична държавна собственост на Министерство на земеделието, храните и горите, стопанисван от "Напоителни системи" ЕАД, клон "Видин". Използването на водите от комплексните и значими язовири се регламентира с ежемесечен график, утвърден от министъра на околната среда и водите. 

"Условията касаещи подаване на вода през размножителния период на рибата, са регламентирани в чл. 44в. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) от Закон за рибарство и аквакултури, съгласно който собствениците и лицата, стопанисващи водноелектрически съоръжения, бентове и прагове, и собствениците на водните обекти по чл. 3, ал. 1, т. 2 са длъжни да поддържат оптимално ниво на водата през размножителния период на рибите с цел опазване на хвърления хайвер, освен когато се налага аварийно изпускане на водата. Контролът по спазване на посочените по-горе условия се извършва от Басейнова дирекция "Дунавски район. Уточняваме, че ВЕЦ-ът се намира след яз. Рабиша, а не на входа на Рабишкото езеро. Твърденията, че работи всяка година от 1 април не отговарят на истината. През цялата 2019 г. не е подавана вода за електропроизводство. През 2020 г., съгласно издаденото разрешително и съгласно месечен график, утвърден от министъра на околната среда и водите, е подавана вода за електропроизводство в рамките на 9 дни от 4 май до 12 май. За посочения период на водоподаване е извършена проверка от Басейнова дирекция "Дунавски район" и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и не са констатирани нарушения от страна на "Напоителни системи" ЕАД. " 

Втората тема в "Еко Свят"- как приключи ловният сезон за ловно- рибарско сдружение "Миджур" в Чупрене. 

"Ловният сезон приключи без сериозни инциденти, като отчитаме един слаб сезон откъм групов лов на дива свиня. Отстрелът на дивата свиня е драстично намален, заради болестта Африканска чума по прасетата. При намален план за отстрел от миналата година, отстрелът е на 50%. Дружинките постоянно намираха загинали такива, взимахме проби и докладвахме на ветеринарите, изпращахме проби и така спомагахме за мониторинга на този вид. Очаква ни сезон, в който дружинките вече започват да се пренасочват към други видове дивеч, за да се запази ловния хъс, ловната страст", каза Владислав Антонов- ръководител на лова пред сътрудника ни Иванка Петрова.

Курсове за нови ловци и за придобиване право на подборно ловуване организира ловно- рибарско сдружение "Миджур". Записванията за курса за нови ловци са от края на декември и до края на февруари. 59 са се записали в курса за нови ловци. Обучението е от 1 март до края на май. През този период се провеждат лекции. В края на май има тренировки на стрелбище. Изпитите са първите две седмици на юни. Сега върви курсът за подборно ловуване. Изпитите ще са на 18 март.

И третата тема в предаването този четвъртък- мобилно приложение за борба с незаконната сеч създаде WWF- България.

Горите са най-големите складове за въглероден диоксид след океаните и играят ключова роля за климата на планетата. Безразборното им изсичане води до изпускане на огромно количество въглероден диоксид в атмосферата, което допринася за климатичните промени. Освен че ни осигуряват ресурсите, необходими за нашето оцеляване, като храна, вода, въздух и суровини за лекарства, горите имат и важно стопанско значение. Годишният обем на незаконната сеч в България достига 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. или между 1/4 и 1/3 от общия добив. Като част от работата си по опазването на горите природозащитната организация WWF разработи и мобилното приложение "Спаси гората". С негова помощ вече всеки може да подаде сигнал ако стане свидетел на незаконни дейности или природни бедствия в гората. Приложението може да бъде изтеглено безплатно от Google Play или от сайта на WWF.

"Хубавото е, че самите граждани са много чувствителни на тази тема. В тази връзка решихме да направим едно мобилно приложение, което може да бъде използвано от всеки. Чрез него се подават сигнали, когато станем свидетели на незаконен дърводобив. Но, пък трябва също така да подчертаем, че не всяка сеч е незаконна. И най- правилната стъпка е първо да се провери. Има достатъчно такива механизми. Единият е на страницата на Изпълнителната агенция по горите, където има регистри с превозните билети за камионите, които транспортират дървесина или пък за позволителните за сеч, които се издават. Когато имаме налична тази документация, тогава съмнението ни за незаконна дейност би могло да отпадне. Освен когато не видим някакви големи нарушения в горите, например, отсечени дървета без маркировка", каза Яна Барзова- експерт "Гори" във WWF- България.

Освен на мобилното приложение специалистите от WWF разчитат и на уникалната публично достъпна GIS платформа за горите.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40