Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на здравния инспектор

Снимка: Радио Видин

Денят на здравния инспектор е обявен с постановление на Министерския съвет през 1967 година, поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи. Днес здравните инспектори са хората на предния фронт в грижата за опазването на общественото здраве. Това най-ясно се забелязва в условията на пандемия - работата им е свързана с трудности и риск, а така също и с отговорност за предприетите дейности.

"За момента сме по-назад в класацията на заразените в страната и дай Боже да останем така.", каза за Радио Видин директорът на Регионалната здравна инспекция, д-р Венцислав Владински:


"Работим доста с колегите. От сърце ги поздравявам с настоящия празник и им пожелавам да са живи и здрави... Всички, заети в изборния процес, ще бъдат ваксинирани. На новите членове ще им бъде направена само първата доза, защото няма как да направим втората до преди изборите. Втората ваксина ще бъде направена, когато им дойде времето след 3 седмици. Т.е., процесът няма да бъде завършен преди, а след изборите. За лицата, които са ваксинирани с ваксината на АстраЗенека, ще чакаме указания. Тяхната втора игла ще трябва да бъде някъде май месец. До тогава има достатъчно време да има яснота по въпроса за тяхното реваксиниране... За британския вариант на вируса знам, че по-лесно става при него процеса на заразяване. За смъртността е относително това да се каже... За новите ваксини още е много малко писано, трудно е да се говори все още за тях. По принцип противопоказанията са едни и същи за всички ваксини. Без значение, кой е производител на ваксината... Трудно ми е да отговоря, коя от ваксините е най-подходяща за възрастните хора, тъй като все пак не са достатъчно проучени двата вида ваксини- говоря за РНК и векторните... През април и май ще бъдат внесени още ваксини, така че ще има вече избор. На "Джонсън и Джонсън" я одобряват този месец и от април най-вероятно ще бъде в нашата страна.", обясни за Радио Видин д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин.

 
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Христос е животът и възкресението на света

В Третата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на великата сила, която има и ни окриля с нея Господ Иисус Христос. Сила, която е свръхестествена, сила, която прави невъзможното възможно, сила, която показва на човека къде да бъде насочено неговото внимание, взор, молитва, дихание и..

публикувано на 06.10.24 в 08:00

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15