Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчанин сбъдна мечта на талантлива ученичка

Снимка: Антонина Лозанова

Видинчанин сбъдна мечтата на талантлива 9-класничка да има собствен фотоапарат, с който да развива уменията си в областта на фотографията. Едуард Тодоров решава да поощри Михаела Михайлова от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков", след като разбира за нейните постижения в Клуба по речи и дебати и на национално състезание по творческото писане. 

"Запознахме с Михаела на едно от техните събирания, свързано със събиране на средства за Клуб по речи и дебати. Още тогава ми направи впечатление нейното позитивно мислене. Тя беше много енергична, много възпитана и вежлива и след това започнах да проследявам нейните успехи и последния успех, който постигна на национално ниво, това е конкурсът за творческо писане по английски. Аз бях много впечатлен и реших да я насърча и поощря по някакъв начин. Идеята дойде след като ние си говорихме за мечти, за мечтите, които тя има, и тя спомена, че една от нейните мечти е свързана с фотография. Тогава реших да осъществя тази мечта като подаря фотоапарат, който имаше предвид и си пожела", обясни Едуард Тодоров.

Това е поредният благотворителен жест на видинчанина към талантлив човек от града. Развитието на всеки един от младите хора, които е подкрепил, той проследява и досега. Много от тях продължават да постигат успехи на национално и дори на европейско ниво, оценяват помощта му и дори някои от тях казват, че искат един ден и те да помагат на други хора да сбъдват мечтите си.

"Аз осъществих всичките мечти, които съм имал, и за мен лично формулата за осъществяване на мечтите е първо да имаш мечти и след това много, много да се трудиш, да си постоянен и да си търпелив. Когато имаш всички тези неща, аз съм сигурен, че мечтите ще бъдат осъществени, и това го знам от личен опит.", споделя Едуард.

Михаела Михайлова все още не може да повярва, че е сбъднала мечтата си да има собствен фотоапарат, и в същото време е изключително благодарна на Едуард Тодоров за неговата подкрепа:

"Аз все още съм е в един шок, тъй като не смятах, че тази моя мечта ще бъде осъществена скоро, и това се случи в рамките на  няколко часа. Аз все още не мога да го хвана в ръце и да си кажа: "Да това наистина ми се случва, това е моят фотоапарат и една от мечтите ми най-после се сбъдна." Досега не съм срещала в България човек, който има това желание, тази мотивация, стимула и щедростта да помага на толкова много млади хора във Видин. Той явно припознава себе си в тях, просто не мога да му се отблагодаря достатъчно за постъпката му." 

Михаела открива магията на фотографията пред няколко години. Първите си снимки прави с помощта на своя чичо, а след това посещава работилница по фотография:

"За първи път разбрах за цялото нещо, свързано с фотографията, от чичо ми, който се занимава с това непрофесионално, но като едно любимо хоби за него. Разбрах за фотографията също от един лагер, който се прави във Видин, един фест -"The bridge". Тогава се записах на работилницата по фотография, чичо ми ми даде неговия фотоапарат и успях да усетя от първа линия какво е това да създаваш изкуство и просто не можах да забравя това чувство оттогава досега."

На младите хора Михаела пожела да не спират да мечтаят и да бъдат благодарни:

"За това, което им се случва, за мечтите, които им се сбъдват, най-вече тези малките постъпки от хората около тях. Това е много по-важно от големите мечти, които може би скоро няма да бъдат осъществени, но пътят към тях е най-важен."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00