Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха нарколаборатория за канабис в Монтанското село Говежда

Снимка: Апелативна прокуратура – София

Действаща модерно оборудвана наркооранжерия за отглеждане на марихуана е открита в село Говежда, област Монтана, съобщават от прокуратурата. Работата по случая е започнала след постъпил оперативен сигнал. В две стопански помещения, с площ от около 300 кв.м, са открити голямо количество кофи с разсад на канабис с различна големина. За отглеждането на растенията била изградена система за капково напояване, поставени вентилатори, осветителни тела, уред за измерване и поддържане на температурата и влажността на въздуха. На място, в пластмасов бидон, е открита суха тревна маса, която при направения полеви наркотест е реагирала на канабис. Иззети са пликове, машина за вакуумно пакетиране, електронна везна. Понастоящем се установяват собствениците на въпросните помещения. Назначена е дактилоскопна експертиза на иззетите на място следи.

За последните 6 месеца това е третата оранжерия установена в област Монтана. Лабораторията за отглеждане на индийски коноп е разположена в бивш свинарник извън село Говежда, община Георги Дамяново, съобщи  директорът на ОД на МВР Монтана старши комисар Пламен Томов:


"Имаше над 600 растения - големи. Имаше разсадки - около 1 300 поне и около 340 растения от 3 см. до 140 см."


Образувано е досъдебно производство, съобщи окръжия прокурор Росен Петков. На място са установени още и 18.5 кг суха маса канабис, кантар и опаковъчна машина:


"Оборудването е впечатляващо. Вкарано е много пари в техника, оборудване, контрол на постоянна влажност, отопление. Става дума за 2 сгради с обща площ около 300 кв.м., като едната е обособена в две помещения за отглеждане на растенията, а другата е обособена като разсадник, където са малките растения, които се подготвят за посаждане в голямата сграда, където се отглеждат. Както от страна на полицията, така и от страна на прокуратурата са предприети конкретни действия и се работи усилено в насока за предотвратяване на тоя вид престъпна дейност."


Разследването за нарколабораторията е на полицията. Според тях тя е работила поне от половин година. В момента на акцията на място не са открити хора. Установяват се извършителите. През последната половин година това е третата нарколаборатория в региона след тези в Бойчиновци  и село Киселево.


Образуваното досъдебно производство се води за извършени престъпления за отглеждане на растения от рода на конопа и незаконно държане на наркотични вещества с цел разпространение. Разследването се води под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29