Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Снимка: Държавен куклен театър Видин

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на кукли и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика интереса на по-широката публика, обясни директорът на театъра Поли Трифонова:

"В този Дигитален каталог на куклата ще бъдат представени различни автори на кукли - сценографи, кукломайстори, ще бъдат представени техни изработени кукли, по-скоро технологията на изработката на една кукла, която в този каталог ще бъде представена в 3D формат. Така че всеки, който се интересува от това какво се случва с кукления театър в Европа и в света, как се изработва една кукла, може да влезе в този каталог и да разгледа различни автори от различни държави." 

Голям интерес се очаква да предизвикат българските майстори и техните кукли, които имат своето място в каталога, обясни още Поли Трифонова: 

"Искам да припомня, че българският куклен театър се съизмерва със световните постижения на кукленото изкуство. Ние имаме много силна сценографска школа в България и съм убедена, че сценографите, кукломайсторите, които ще бъдат публикувани със свои творби, ще предизвикат истински интерес."

Представянето на каталога ще се състои на 12 април, от 15:00 часа, в платформата ZoomДо края на годината към него ще бъдат добавени творби и на други автори, които проявяват интерес. 

Видинският куклен театър и театър "Де ла Масю" от Ница, Франция, планират и други съвместни събития във Видин. През август ще бъде представен спектакълът "Малкият театър накрая на света..." на режисьора Езекиел Гарсия- Ромеу. След това ще има и обучителен семинар за създаване на кукли с 3D принтер. Целта на всички прояви е да бъде провокиран интересът на публиката към това древно изкуство, което се развива активно в съвременна Европа. Акцентът е поставен върху кукления театър за възрастни, добави Поли Трифонова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Държавата да се намеси за "замразения" ремонт пред Здравната каса, настоява Общинският съвет във Видин

Общинският съвет във Видин прие декларация, с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в града . Общата стойност на проекта е над 26 млн. лева. Вносител на предложението е общинският..

публикувано на 25.09.24 в 15:54

Магистър-фармацевт: Част от проблемите ни идват от непрекъснатите промени

Професията на фармацевта е трудна заради голямата отговорност, която той има. Колкото повече един фармацевт обича работата си и я върши с желание, толкова повече трудността намалява. Това обясни магистър-фармацевтът Светлана Димитрова от Видин по повод Световния ден на фармацевта, който се отбелязва на 25 септември.  "Но като цяло това е една..

обновено на 25.09.24 в 15:13

Предстои да започне укрепването на западния бастион в "Баба Вида"

Подписан е договор за аварийно укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида" във Видин . За изпълнител е избрано дружество по Закона за задълженията и договорите, с водещ партньор фирма със седалище във Видин, представлявана от Радослав Георгиев, и софийска фирма, представлявана от Светлин Владимиров. Договорът с дружеството "Аварийно..

публикувано на 25.09.24 в 12:30

Приемен родител: Промените в приемната грижа не слагат точка, а запетая

Празник "Отново на училище" събра деца от приемни семейства в Културния център "Жул Паскин" във Видин. Децата получиха учебни пособия, а срещата, на която присъстваха приемни родители, областният управител, социални служители, беше повод отново за диалог и с институциите.  От края на юли са в сила промени в наредбата, която урежда..

публикувано на 25.09.24 в 12:00

Инициативата "Лекар на село" се провежда във Врачанско

Враца и населени места от областта се включиха в инициативата "Лекар на село". Тя е организирана от фондация "Практикум" съвместно с Община Враца и се провежда за втори път. Всяка събота и неделя мобилен екип от лекари, студенти по медицина и специализирани доброволци ще посещават различни населени места и ще извършват безплатни прегледи и..

публикувано на 24.09.24 в 16:44

Млад автор от Монтана издаде историческа книга

С нова книга се представя младият автор от Монтана Димитър Петров. Изданието разказва за 50 исторически личности от три епохи - Средновековие, Възраждане, Трета българска държава. Първите му две произведения са книги игри. Целта на ново издание е да запали пламъкът на родолюбието в малките читатели по достъпен и увлекателен начин, с нови,..

публикувано на 24.09.24 в 15:00

Гимназията по транспорт в село Владимирово е образец за съвременно училище

Иновативните методи на преподаване се прилагат в Професионална гимназия по транспорт „Вл. П. Минчев“ в монтанското село Владимирово. Изцяло е обновен учебният корпус. Общо  215 ученици в 11 класа се обучават в 4 специалности, свързани с транспорта.  Целта е качествен учебен процес и по-висок успех на учащите, а училището се развива в..

публикувано на 24.09.24 в 14:00