Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев:

- Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите, които проведох, слушах какво очакват хората от своя народен представител и наистина имам огромното желание да направя това, което те очакват, а именно: драстично повишаване на доходите, както за пенсиите, така и да забравим за понятието "работещи бедни"; почти във всяка една среща ставаше въпрос за битова престъпност, за бъдещето на българското село; не на последно място, ставаше въпрос и за развитието на АЕЦ "Козлодуй"; обезлюдяването на Северозапада; за граждански контрол как да се опази вотът на гражданите. Това бяха основните въпроси, които ми бяха задавани. Старал съм се да не давам обещания, които не мога да изпълня.

Радио Видин: Нашият регион е определян като най-бедният в Европейския съюз, можете ли да гарантирате, че гласът на Северозапада ще се чува в парламента?

- Това, което мога да гарантирам, е, че продължавам със срещите с гражданите от област Враца. Мога да гарантирам, че за всеки един въпрос, всяка една проблемна тема, която ми бъде поставена, ще положа всички усилия, за да стане тема на дебат, а не на еднолични решения, да се чува гласът на всеки един български гражданин от целия Северозапад, не само от област Враца. Гражданите имат нужда от народни представители, а не от хора, които да им казват какви са им проблемите, не от хора, които да им казват какви са решенията. Дошло е време за нов тип лидерство и хората показаха какво трябва да бъде то- силен граждански профил, край на партийните калинки.

РВ: Това означава ли, че жителите на област Враца ще ви виждат често там?

- Това е едно от обещанията, с които съм се ангажирал.

РВ: Как виждате развитието на Северозапада? Пътят, който се строи, приоритет ли е и за вашата политическа сила?

- Категорично трябва да говорим за приемственост в нещата, които са добри за региона. Трябва да разговаряме как са направени, трябва да видим дали са в интерес на гражданите, но категорично това, което е поставено и е добро начало, трябва да бъде продължено. Как да коментирам мъките през последните 5 години за околовръстното на Оряхово? Пускаха го, спираха го и след 5 години регионалният министър, който е водач на листата на управляващите, казва "търсим финансиране". Трябва да са ясни приоритетите за Северозапада, това е регион с огромен потенциал. За съжаление, хората са обезверени и първо трябва да върнем вярата на хората в самите тях, а не да търсят поредния месия. Убеден съм, че няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела.

РВ: Как виждате бъдещето на този парламент, има скептицизъм, че може да бъде излъчено работещо правителство?

- Нека се сформира парламентът, да видим възможно ли е да сформира правителство, което да чува гласа на гражданите, или е необходимо да минем отново през избори, за да се чуе волята на суверена, на българския избирател. Но ясно бе показано, че има воля за промяна- така повече не може.

Повече- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00