Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският театър кандидатства за "Аскеер"

Снимка: Радио Видин


Видинският драматичен театър ще покани комисия на фондация "А‘Аскеер", за да кандидатства за номинация за музиката в спектакъла "Ирония на съдбата". Премиерният за България спектакъл бе представен за първи път във Видин. Видинската публика също първа чу новите песни на известната композиторка Вида Пиронкова, която пише текстовете и музиката специално за него.

"Много поетични, много романтични песни - това, което изисква самата пиеса. Тя е романтична комедия за д-р Локашин, който гони любовта, тя пък гони него и накрая се намират... и се постарах всичко това да го вкарам в текстовете на песните. А вече като музикална терминология също дадох всичко от себе си в типичния мой романтичен, лиричен стил, така че надявам се това да са ни 6 нови хита, които ще излязат от видинска сцена за цяла България", обясни Вида Пиронкова.

Оркестрациите са на Димитър Косев, музиката изпълнява Симфониета Видин. Вокалните изпълнения на Дейвид Славчев и Цветелина Бодурова са записани в студиото на Радио Видин, под ръководството на главния инженер Светослав Цветанов:

Вида Пиронкова и Дейвид Славчев. Снимка: Радио Видин

"Ние записвахме инструменти първо в залата на филхармонията и след това записвахме вокалните изпълнения тук, в Радио Видин. Дейвид, който е директорът на театърът, е страшно взискателен. Даже една такава интересна случка, която сама по себе си говори колко старание, колко труд и какъв хъс, за да стане цялата постановка много добре, е че записвахме това, което е в началото, когато са казва: "Уважаеми зрители, намалете своите телефони...". Само това парченце, което един актьор го казва, го записвахме над 15 пъти. Така че може да си представите с какво желание, с каква амбиция, с каква точност трябваше да се направи всичко - звукът да е перфектен, гласовете да са перфектни."

Нови аранжименти ще бъдат направени на част от песните, за да стигнат те до широката публика. Това обясни Дейвид Славчев. Той  и Цветелина Бодурова изпълняват песните в спектакъла:

"Със сигурност не е лесно, ние не сме професионални певци, но пък е много провокативно и изключително забавно. Надявам се публиката да хареса нашето изпълнение, а за песните гарантирам, че са много хубави. Даже искам да напомня, че поканихме комисия от Аскерите да ни номинират поне за музиката, защото музиката е изключителна и не вярваме чак толкова много пиеси за тази година да са направили толкова авторска музика за тях...Вероятно една или две от песните ще записваме наново, по съвсем друг начин, с друг аранжимент..."

Следващите представления на спектакъла "Ирония на съдбата" са 21 и на 28 април. На 17 май трупата отново ще гостува  в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Децата в село Осен се радват на възстановен от местните хора стадион

В криводолското село Осен жителите и най-вече децата се радват на възстановения стадион. Спортното съоръжение е било поддържано, когато е имало футболен отбор преди доста години. След това придобива окаян вид. В селото живеят деца, които обичат спорта и искат да играят футбол.  Това е причина да се възстанови футболното игрище.  Детската..

публикувано на 18.06.24 в 14:00

Зрелостничка от Враца получи награда за есе

Зрелостничката Цветислава Димитрова от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца получи специална награда за своето есе, с което участва в конкурса „Летене по Радичков“.  Темата беше „Хайде, удавнико, на добър час!…Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!“ от романа “Ноев ковчег”..

публикувано на 18.06.24 в 13:00

Фабрика за лудории и приключения очаква децата в Бяла Слатина

Започват летните занимания за деца в Бяла Слатина. Организатори са местното Народно читалище "Развитие-1892" и Общината. Те са нарекли събитието си "Фабрика за лудории и приключения".  Ателиетата са 13 на брой, с разнообразна тематика и са предназначени за деца от 6 до 12 години. Предстоят екскурзии и пътувания до исторически забележителности..

публикувано на 18.06.24 в 12:00

Вокална група "Шоколадче" с първи авторски албум

Вокална група "Шоколадче" дебютира в музикалните среди с първия си авторски албум. Той беше представен на 16 юни в Лом.  Титулната песен, която е и заглавие на албума, "Дъжд от ноти", не е избрана случайно и носи нейното специално значение, разказа за Радио ВИДИН вокалният педагог на групата Росица Кръстева . Тя е написана от поетесата с ломски..

публикувано на 18.06.24 в 11:48

Село Кунино - красиво и богато на природни забележителности

Село Кунино се намира между Мездра и Червен бряг и въпреки че не му личи отдалече, крие много скални венци, кули, арки и тъмни входове на пещери. На метри от последните къщи стърчат високи кули, които дават началото на Кунинския каньон. Отвесните скали достигат над 60 м. Същата река, която някога е образувала скалните мостове, пещерите и..

публикувано на 18.06.24 в 09:00
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00

Актьорът Александър Томов: Ходенето на зъболекар не е страшно, ако човек не чака страшния момент

Ходенето на зъболекар не е страшно и неприятно, стига човек да не чака последния момент. Това обясни в "Час при зъболекаря" актьорът от Държавен куклен театър - Видин Александър Томов . Той се върна години назад, за да си спомни своята първа среща със зъболекаря, от която, за разлика от мнозина, няма неприятни спомени. "Първите ми спомени са,..

публикувано на 17.06.24 в 13:33