Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично богослужение край Алботинския скален манастир

Снимка: Радио ВИДИН

Пасхална Утреня и Божествена света Литургия ще бъдат отслужени днес край Алботинския скален манастир до видинското село Градец. Богослужението ще започне от 8:30 часа. 

Фолклорният събор "Алботин", който през последните години се организира там на втория ден след Възкресение Христово, тази година няма да се проведе заради епидемичната обстановка. Районът обаче е почистен и се очаква много хора да се съберат днес там, обясни кметът на село Градец Илия Томов:

"Както е традицията, ще ходят хора, защото обикновено на втория ден на Великден се ходи. Никой не може да спре тези хора, отиват там на пикник, така да се каже, такъв хубав празник е. Би било по-хубаво, ако бяхме на направили този фолклорен събор, но за съжаление такива са нещата в момента, че не можем да го направим. Ние сме положили усилия да е чисто там - сцената е изчистена, макар че няма да има нищо. Заедно с читалище "Просвета" сме почистили, варосано е, всичко е нагласено, чешмата е почистена, които искат, могат да се качат по стъпалата на скалния манастир, там също е почистено. Доколкото разбрах ще има и служба, все пак някак ще празнуваме."

Мястото край Алботинския скален манастир се свързва и с два народен обичая, които хора от съседните села са съхранили. Това са т.нар.  поменални хора̀, които се играят за починалите близки, и ходене на росен. И двата обичая  се изпълняват на втория ден след Великден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спокойна е обстановката във Видинска област след проливните дъждове

Обстановката   след  проливните дъждове  във Видинска област  е спокойна , няма населени места без водоподаване и електричество.  Това стана ясно след проведена работна среща на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб, свикан от областния управител Ани Арутюнян...

публикувано на 10.05.24 в 10:59

Продължава почистването на залетите от водите на река Делейнска имоти

Доброволци и общински служители ще продължат разчистването на имотите, наводнени вчера от придошлата река в село Делейна . Обстановката се нормализира, обясни кметът на община Брегово Илиян Бърсанов . "Всичко е спокойно, водата вече се оттегли. Продължава почистването на засегнатите жилища, основно кал. Имаме доброволен отряд и от..

публикувано на 10.05.24 в 10:07

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май се провежда 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

обновено на 10.05.24 в 10:03

Актове за нарушители на обществения ред във Враца

Инспекторатът към Община Враца състави актове на нарушители на обществения ред в града.  От началото на месеца от наказателното звено са съставени над 15 акта за нарушаване на местните наредби.  Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства. В рамките на инспекциите са глобени собственици на домашни любимци, които са разхождани без..

публикувано на 10.05.24 в 08:07

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е 79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР.  Четирима от пострадалите, които са с опасност за живота, са транспортирани в софийски болници. На по-леко ранените с фрактури и контузии на крайниците се оказва медицинска помощ в спешното отделение..

публикувано на 09.05.24 в 23:00

Снимката на 9 май 2024 година

Река Делейнска наводни приземните етажи на къщи в ниската част на село Делейна, община Брегово. Нивото ѝ се повишило вследствие на обилните дъждове.  Няма пострадали хора.  В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло..

публикувано на 09.05.24 в 18:05

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал „Мездра-май“

Повече от 500 подрастващи танцьори и певци от България и Гърция взеха участие в Третия международен детски фестивал (МДФ) за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“, който се проведе в гр. Мездра, съобщават от общината. Организатори на събитието, което е от програмата на 50-ите юбилейни Празници на културата..

публикувано на 09.05.24 в 16:52