Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мозайки от Рациария обогатиха експозицията на Епиграфския център във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Седем пана с мозайки от античния град Рациария са включени в експозицията на Епиграфския център във Видин. Те са украсявали богати частни домове, обясни археологът от видинския музей Ваня Ставрева:

"До момента те не са били показвани пред публика, съхранявани са в "Кръстата казарма", но вече са част от експозицията на Епиграфския музей. Така че освен надгробните паметници, многобройните архитектурни елементи и монументалната скулптура, която може да се види, нашите гости вече могат да видят и тези много красиви мозайки, които произхождат от богати частни домове на антична Рациария. Защото за Рациария говорим много, знае се много, но е по-различно, когато части от този бляскав античен град могат да се видят и да се усети въздействието им на място."


Снимка: Радио Видин
Мозайките са открити при археологическите проучвания през 80-те години на 20 век, добави археологът:

"Знаете, че след това дълго време обектът бе подложен на иманярски набези, там не се извършваха археологически разкопки, но се надяваме през настоящия археологически сезон да се похвалим с още по-красиви мозайки, защото, както може би слушателите на Радио Видин са информирани, през 2020 година археологическият екип под ръководството на доц. Здравко Димитров попадна на т. нар. императорски терми. Сега ще се работи много усилено на тази територия и тъй като са терми, надяваме се, че ще има и мозайки, с които да обогатим фонда на видинския исторически музей.

През празничните дни Епиграфският център е отворен от 9:30 до 17:00 часа. Входът е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера, 27 юни, към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума" . Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се..

публикувано на 28.06.24 в 16:09

Възстановено е движението по околовръстния път на Видин

Възстановено е движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради пътен инцидент. 

публикувано на 28.06.24 в 16:01

Наградиха изявени ученици на видинската математическа гимназия

В последния учебен ден във видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" наградиха ученици и учители за спортните им успехи и постижения на олимпиади и национални състезания. Всички те доказаха, че гимназията е лидер в образованието, спорта и обществените ангажименти на младите хора, каза в словото си Ваня Минева ,..

публикувано на 28.06.24 в 15:33

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона..

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16