Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празници на културата започват в Оряхово

Автор:
Снимка: Радио Видин

В началото на месец май Оряхово и гости на града са в очакване на традиционното издание Майски празници на културата, които са част от Културния календар на Общината. 

Празниците започват от 10 май и ще продължат до края на седмицата, каза за Радио Видин Христина Иванова - секретар на Община Оряхово. 

"Днес стартира с представяне на книгата на Красимира Казанджиева, актрисата - биографична книга, домакин на събитието е Общински детски комплекс "Людмила Живкова". В утрешния ден ни гостува знаменитата Емилия Радева... На 12-ти, в сряда ни гостуват пак, една плеяда от добри, меко казано, български актьори. В четвъртък седмицата завършва с концерт на самодейците от читалището на община Оряхово".

Следващата седмица, в петък, изненада очаква всички от образователните институции в Община Оряхово, подготвена от кметът на Общината Росен Добрев, издаде в аванс Христина Иванова. 

В два последователни дни - на 11 и 12 май, любителите на театралното изкуство ще имат възможност да гледат две  постановки - авторския моноспектакъл "Падение и изкупление" на обичаната от поколения българи, актрисата Емилия Радева и "Горката Франция", с участието на съзвездие от актьори - Катерина Евро, Александър Кадиев, Александър Дойнов, Анелия Луцинова, Фахрадин Фахрадинов. Представленията са напълно безплатни за всички желаещи да ги гледат, каза за Радио Видин Боряна Маринова, секретар на Читалище "Надежда 1871" - Оряхово:

"Любителите на театралното изкуство ще имат възможността и удоволствието да гледат две постановки в салона на читалището. Едната е "Падение и изкупление" - моноспектакъл на актрисата Емилия Радева, който ще бъде от 18:00 часа. Другата е на 12 май, отново от 18:00 часа - "Горката Франция". Трябва да уточня, че постановките са абсолютно безплатни за гражданите и гостите на град Оряхово".
      
Всички прояви са с вход свободен, при спазване на актуалните към момента противоепидемични мерки.

Чуйте повече в звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16