Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпратиха походниците във Враца

3
Снимка: Жоро Александров


Кметът на Враца Калин Каменов изпрати походниците, които и тази година, въпреки ограниченията от пандемията от коронавирус, ще вървят по стъпките на Ботевата чета. Градоначалникът връчи знамето на четата на ръководителя на проявата Евгени Филипов и благодари на колегите си от общините Козлодуй, Мизия, Бяла Слатина и Борован, които подкрепят традиционната туристическа проява:

"Щастлив съм да ви приветствам със старта на един малко нетрадиционен поход, но поход, който ще се състои. Независимо от епидемичната обстановка и опасността тази година да няма Ботев поход, благодарение на съвместната инициатива с общините, на територията на които преминава Ботевият поход, ние успяхме да направим организация, за да може традицията да продължи, независимо от сложната обстановка".

Традиционните „Ботеви дни“ бяха открити със запалване на вечния огън и издигане на знамената на централния площад във Враца, носещ името на Войводата.

Беше отслужен водосвет, след което участниците в похода потеглиха. 


Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Монтана е домакин на Национален фолклорен конкурс

За 16-ти път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната показват любовта към народната музика, песни и танци, каза директорката на Младежкия дом Мариета Христова "Конкурсът е един трамплин за тези, които участват и за бъдещото им развитие."..

публикувано на 19.05.24 в 08:53

Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият божи дом е посветен на "Свети великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали, от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 14:53

"Голямото хоро" за осми път във Видин

За осма поредна година голямото хоро , организирано от Фолклорна студия "Северняци" събра десетки жители на Видин. Малки и големи, хванати за ръце, заедно изтанцуваха днес близо 20 познати хора в Крайдунавския парк на града. Проявата е жест на приемственост към местните и почит към народните песни и танци, сподели една от участничките. "На такива..

публикувано на 18.05.24 в 12:56

Във Видин продължават събитията за Европейската нощ на музеите

Във Видин продължава програмата, посветена на Европейската нощ на музеите. В крепостта "Баба Вида" се провежда второто издание на фестивала "Видин- градът на три крепости", който съвпада и с международния ден на музеите - 18 май. В програмата от 13 часа днес е включена демонстрация на средновековна кухня. Идеята е да се представи вкусът на различното..

публикувано на 18.05.24 в 08:35

Продължават акциите срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци по пътните артерии във Враца

Продължават съвместните акции на Инспектората, полицията и държавната автомобилна администрация срещу водачи на тежкотоварни превозни средства, които нерегламентирано изхвърлят отпадъци в района на околовръстния път на Враца. След проведените превантивни кампании в участъците вече са поставени табели на няколко езика, указващи, че е забранено..

публикувано на 18.05.24 в 08:21

Във Враца ще отбележат Деня на българския спорт

Враца ще отбележи с разнообразна програма Деня на българския спорт и Световния ден на предизвикателството. Днес, от 10:30 часа, на централния площад в града ще се проведе празника "Спортувай активно". В инициативата участие ще вземат спортните клубове, които ще направят демонстрации по карате, стрийт фитнес, баскетбол, аеробика, скейтборд, стрелба,..

публикувано на 18.05.24 в 07:52

Екоминистърът отново на проверка за незаконни сметища в Монтана

Глобиха трима нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Монтана.  Министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес извърши проверка на места за незаконно депониране на отпадъци. След сигнал на народен представител за нерегламентирани сметища на 30 април служебният екоминистър Петър Димитров направи проверка в землищата на..

публикувано на 17.05.24 в 18:38