Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълнения преди изпитите за 7 и 10 клас




На 16 юни ще се проведат изпитите от Национално външно оценяване български език и литература за учениците от 7 и за 10 клас,  а на 18 юни по математика за 7 и 10 клас - казва Галина Евденова, началник на РУО - Враца:

"..Броят на училищата, в които ще се явят учениците от 7 клас са 45, а за 10 клас - 35. Подготвени са за 7 клас 161 зали, за 10 клас 142 зали. Броят на учениците, които ще се явят по български и математика 7 клас за област Враца са 1388, 10 клас - 1258.

Началото на изпита по БЕЛ и математика за 7 клас е от 9,00 часа, а за 10 клас от 8,00 часа . Изискването е да се яват половин час преди изпита,  трябва да носят и да пишат с черен химикал, а за изпита по математика е необходимо да носят и чертожни уреди....Учениците трябва да носят и маски.."

В момента седмокласниците във видинското  ОУ "Иван Вазов" се подготвят усилено за предстоящото НВО по математика, те решават тестове, задачи и прилагат конструктивно мислене, което е необходимо в случая. В матурата се включва материал от последните три години - каза преподавателят по математика Силвия Андреева:


"Почти цялата година протече обучението онлайн. Децата работиха в платформи... Те се представиха много добре на пробните изпити... Решаваме много тестове.... Тази матура проверява знанията не само  в 7 клас, и в 5 и 6 клас... Този изпит проверява дали децата имат математическо, конструктивно мислене, да комбинират нещата ... Това е важно и в живота... Да видим как тези 5 теореми, които знаем, коя да приложим и как да ги свързваме..."


На 16 юни ще се проведе НВО по български език и литература за 7 клас, началният час е 9,00, форматът е известен, няма основания за притеснение  - каза преподавателят по български език и литература Нели Цакова:


"Първият модул предвижда текст с таблица или графика или два текста и въпроси за разбиране на текста, за извличане на информация от текста... В първия модул са комбинирани избираем и свободен отговор, това включва учебното съдържание по български от 5,6,7 клас. След това имат задачи с избираем отговор по литература и с кратък свободен отговор... И последната задача - създаване на кратък текст върху цитат от изучена творба от 5,6,7 клас... Форматът не би трябвало да затрудни учениците. Вторият модул е пресъздаване на непознат текст, преразказ с дидактическа задача... Времето е достатъчно- първият модул е 60 мин, вторият модул е 90 мин."
 

Положителната страна на ученето в електронна среда е, че учениците са имали възможност да правят много тестове, споделиха Яна Жекова, Кристина Северинова и Лилия Василева-  седмокласници от ОУ "Иван Вазов" Видин:


"Подготвяме се доста усърдно, решаваме много тестове и задачи, по български почти всичко разбираме... Доста усилено се подготвяме, учителите ни вярват и отделят от времето си, и ни учат на много неща, тестове, преразкази... Мисля, че съм уверена и по двата предмета... Аз всеки ден решавам тестове, макар да съм притеснена, уверена съм в своите знания... Каквото и да се падне, ще направя всичко.."

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18