Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Честит празник на хлебари и сладкари!

хляб
Снимка: РАДИО ВИДИН

На Спасовден празнуват хлебопроизводителите и сладкарите. Празникът се отбелязва от 1915 г. по предложение на съюзa "Задруга на хляба". От 1999 г. традицията е продължена от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. В народните вярвания хлябът е свещен и незаменим - именно чрез хляб и риба Иисус Христос спасява гладните според евангелието на Йоан. 
Хлябът е неизменна част от битието на българина, през последните години асортимента се увеличава, сподели Костадин Георгиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Монтана.

"След промените, които настъпиха с политическата обстановка в България и връщането на държавата към частния бизнес, едни от първите, които се ориентираха, бяха производителите на хляб и хлебни изделия. Разнообразието, което настъпи в производството на хляб и хлебни изделия беше добре посрещнато от населението и нашите клиенти. В първите години след промените към хлебопоризводството се създаде съюз на частни производители. На регионално ниво се създадоха регионални съюзи на производителите на хляб. След време съюза на частните производители в България укрупни всички регионални съюзи във Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите. Федерацията като член на ЕС на хлебопроизводителите и сладкарите създаде много добри контакти със същите структури в европейските държави. Почнаха да се организират посещения на панаири, фирми в чужбина - Германия, Австрия, Франция, Италия и други. Много наши колеги използваха тези контакти да си обогатят асортимента от хлебни изделия и закуски. Много добри контакти се създадоха със занаятчийската камара в град Кобленц, Германия, където нашите колеги имаха възможност да посетят и да се запознаят с техния опит в тази насока. В нашия град Монтана се организирах около 10 години изложения, на които всички наши фирми си представяха продукцията и жителите на нашия град и колеги от Видин и Враца имаха възможност да ни бъдат гости. На това изложение се канеха всички български фирми, които предлагаха суровини, материали и консумативи за нашето производство. Така ние отбелязвахме празника и давахме възможност на колегите от Видин и Враца да получат желана информация на място."

Според Костадин Георгиев няма еднозначен отговор кой е най-вкусният хляб.

"Най-вкусният хляб е този, който на клиента му харесва. На вкус и цявт "таварищи нет"- това е руска приказка. Аз имам много клиенти във фурната, не мога да се оплача. Има много хора, които ме познават и когато има някаква грешка, те ме коригират веднага. Много е добре за всички колеги да имат стремеж към овладяване на нови неща, нови асортименти. Да посещават, да търсят панаири, изложения - тия, които са свързани с нашия бизнес. Тук се научават много неща. Преди всичко трябва да се търсят новости."

За празника  Костадин Георгиев пожела на колегите си и на нашите слушатели: "Да са здрави, мъдри и честити и на благини сити!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Републикански път III-1142

Сигнал до Радио ВИДИН раздвижи ремонта на пътен участък

Слушател на Радио Видин алармира за лошото състояние на третокласен път в участъка от разклона за Арчар до Дреновец. Според Цветан Петров, през средата на юни са извършени дейности по почистване на банкета около шосето, след което машините са подравнили настилката. Въпреки това, участъкът остава в лошо състояние - с компрометирано асфалтово..

публикувано на 28.07.25 в 15:30
Димитър Велков

Димитър Велков: Целенасочено всяка голяма реконструкция във Видин се бави

Крайдунавският парк във Видин ще бъде с нова визия . Модернизацията на една от емблемите на старопрестолния град трябва да завърши до октомври 2026 година, обяви зам.-кметът Десислава Тодорова по време на символичната първа копка, с която се даде начало на реализацията на мащабния проект. Визията на местната власт е паркът да се..

публикувано на 28.07.25 в 13:19

Господ лекува всяка бесноватост

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Тогава Той се допря до очите им и рече: нека ви бъде по вашата вяра."  (Мат. 9:29) След като възкресява дъщерята на Иаир, Спасителят Си..

публикувано на 27.07.25 в 08:00

"Смърт на Ривиерата"-класическо криминале с британски почерк

Втората световна война все още е болезнен спомен през 50-те, но светът вече прави всичко по силите си да остави миналото зад гърба си. Хората искат живота си отново нормален. Бившият военен пилот Бил Дилън също. За да го постигне обаче, се налага да открие една жена, която не иска да бъде открита. А междувременно по крайбрежието на цялата Френска..

публикувано на 25.07.25 в 17:15

Луксозен пикник сред Белоградчишките скали

В рубриката "Професия хоби" днес ще се потопим в едно изключително преживяване - пикник, но не какъв да е, а луксозен и стилен . Тази идея напоследък набира все повече популярност по света и вече достига и до нашите красиви кътчета в Северозапада.  Представете си арка, нежно украсена със зеленина и понякога озарена от нежни лампички и..

публикувано на 25.07.25 в 16:30
Пенко Пеков - барман

Кои са най-подходящите напитки за освежаване и хидратиране

Жега е - градусите скачат, асфалтът пари, а тялото жадно, жадно, търси глътка свежест. И ако водата е най-добрият приятел в летните дни, то освежаващите напитки са нейни верни съюзници. От класическата лимонада и айряна, до по-съвременните ледени чайове, смутита и безалкохолни коктейли - изборът е голям, а ефектът - моментален: хидратация,..

публикувано на 25.07.25 в 16:10

Грижата за домашните любимци в летните жеги

Летните горещини не се отразяват зле само на нас, хората, но и на нашите четириноги приятели . Силното слънце, високите температури, нагретият асфалт - са все врагове за животните. Хидратацията, както при нас, така и при тях, е от изключително голямо значение. Особено опасно е  в часовете с най-голяма жега, когато дори кратка разходка може..

публикувано на 25.07.25 в 15:30