Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Честит празник на хлебари и сладкари!

хляб
Снимка: РАДИО ВИДИН

На Спасовден празнуват хлебопроизводителите и сладкарите. Празникът се отбелязва от 1915 г. по предложение на съюзa "Задруга на хляба". От 1999 г. традицията е продължена от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. В народните вярвания хлябът е свещен и незаменим - именно чрез хляб и риба Иисус Христос спасява гладните според евангелието на Йоан. 
Хлябът е неизменна част от битието на българина, през последните години асортимента се увеличава, сподели Костадин Георгиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Монтана.

"След промените, които настъпиха с политическата обстановка в България и връщането на държавата към частния бизнес, едни от първите, които се ориентираха, бяха производителите на хляб и хлебни изделия. Разнообразието, което настъпи в производството на хляб и хлебни изделия беше добре посрещнато от населението и нашите клиенти. В първите години след промените към хлебопоризводството се създаде съюз на частни производители. На регионално ниво се създадоха регионални съюзи на производителите на хляб. След време съюза на частните производители в България укрупни всички регионални съюзи във Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите. Федерацията като член на ЕС на хлебопроизводителите и сладкарите създаде много добри контакти със същите структури в европейските държави. Почнаха да се организират посещения на панаири, фирми в чужбина - Германия, Австрия, Франция, Италия и други. Много наши колеги използваха тези контакти да си обогатят асортимента от хлебни изделия и закуски. Много добри контакти се създадоха със занаятчийската камара в град Кобленц, Германия, където нашите колеги имаха възможност да посетят и да се запознаят с техния опит в тази насока. В нашия град Монтана се организирах около 10 години изложения, на които всички наши фирми си представяха продукцията и жителите на нашия град и колеги от Видин и Враца имаха възможност да ни бъдат гости. На това изложение се канеха всички български фирми, които предлагаха суровини, материали и консумативи за нашето производство. Така ние отбелязвахме празника и давахме възможност на колегите от Видин и Враца да получат желана информация на място."

Според Костадин Георгиев няма еднозначен отговор кой е най-вкусният хляб.

"Най-вкусният хляб е този, който на клиента му харесва. На вкус и цявт "таварищи нет"- това е руска приказка. Аз имам много клиенти във фурната, не мога да се оплача. Има много хора, които ме познават и когато има някаква грешка, те ме коригират веднага. Много е добре за всички колеги да имат стремеж към овладяване на нови неща, нови асортименти. Да посещават, да търсят панаири, изложения - тия, които са свързани с нашия бизнес. Тук се научават много неща. Преди всичко трябва да се търсят новости."

За празника  Костадин Георгиев пожела на колегите си и на нашите слушатели: "Да са здрави, мъдри и честити и на благини сити!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Актуализират Наредбата за престой и паркиране във Видин

До края на тази седмица на сайта на Община Видин трябва да бъде качен Проект на нова Наредба за престой и паркиране.  Гражданите могат да вземат отношение с предложения и мнения по новия документ. Какви промени се предвиждат, обясни директорът на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин Петър Петров : "Новостта, която ще..

публикувано на 03.09.25 в 16:01
Драматично-куклен театър - Враца

Врачанският театър подготвя шест премиери

Шест нови спектакъла ще имат своите премиери на врачанска сцена до края на годината. Две от тях - комедиите "Голям мръсник" от Пиер Шано и класиката "Вишнева градина" от Чехов, публиката ще може да види още през октомври. Две заглавия за деца също ще бъдат представени през новия творчески сезон, обясни директорът Владлен Александров ...

публикувано на 03.09.25 в 16:00

Видин - градът на трите крепости, вече и с четвърта?

Останките на неизвестно досега укрепление от ранновизантийския период откриха археолози при проучвания в рова на крепостта "Баба Вида" във Видин. Работната хипотеза е, че става дума за част от стена на кула от 6 век. Работата в този участък ще донесе ново познание за историческото минало на Видин, смята научният ръководител на проучването д-р Ваня..

публикувано на 03.09.25 в 15:08

"Вълшебната флейта“ ще звучи сред Белоградчишките скали

"Вълшебната флейта" от Моцарт ще огласи едно от вълшебните места на Северозапада - Белоградчишките скали. В случването на оперното вълшебство участват Симфониета Видин, солисти на Варненската опера и възпитаници на проф. Иванка Нинова от Националната музикална академия. Диригент е Симон Павлов, режисьор - Снежина Аврамова. След Видин, Лом и..

публикувано на 03.09.25 в 15:00

Септември- сух и топъл

Между 17 и 20 градуса ще бъдат средните месечни температури през септември. Най-високите температури ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските- между 5 и 10 градуса. И в първия есенен месец слънцето ще продължава да ни радва.  Агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми и валежи около и под нормата за..

публикувано на 02.09.25 в 16:58
Кирил Николов-Дизела

Кирил Николов преодоля трасето Връшка чука – Ком

Кирил Николов - Дизела пробяга планинския маршрут от връх Връшка чука до връх Ком за по-малко от 24 часа - 23 часа и 30 минути. Трасето е около 130 километра. Теренът е тежък и досега никой не го е бягал. Кирил Николов казва, че най-голямо предизвикателство за него е било да навигира по този маршрут, както и бягането през нощта.  "Мина..

публикувано на 02.09.25 в 16:28

Видински младежи започнаха учебна практика

Ученици в дуална форма на обучение, специалност "Организация на хотелиерството", от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започнаха своето практическо обучение в реална работна среда. Практиката им  ще продължи 3 месеца.  Борислава Бориславова  и Теодора Георгиева  ще бъдат 11. клас. Започват работа във видински хотел. Ще учат поетапно..

публикувано на 02.09.25 в 15:10