Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следи от четири епохи разкриха край село Дърманци

Снимка: РИМ Враца

Останки от 4 епохи са разкрити при спасителни археологически проучвания край мездренското село Дърманци. Разкопките се намират по трасето на скоростния път Е-79 в отсечката Мездра - Ботевград, който се изгражда в момента. За да бъде извлечена цялата информация за археологията, паралелно със спасяването на движимите културни ценности, районът е заснет и триизмерно, каза за Радио ВИДИН ръководителят на разкопките археолог Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей Враца.


"Вече сме освободили два от участъците, тъй като обекта е с голяма дължина- повече от 700 метра. И за мое съжаление, разкритите структури там ще бъдат налазени от строителната техника, такава е процедурата. Нашата работа е да извлечем цялата информация за археологията в тези сектори, движимите културни ценности. Паралелно с това сме извършили така модерната фотограметрия, която позволява всичко да бъде триизмерно заснето. Така че, каквото и да се случи с намерените структури, унищожени или не, те са документирани със съвременна методика. Епохите са четири. Няколко вкопани структури от периода на ранния неолит. Нещо, което мен много ме зарадва, защото 20-годишни мои търсения, издирвания в района на община Мездра, в търсене на останки на от новокаменната епоха нямах успех. Ето, че при тези спасителни проучвания действително намерихме вкопани структури, подобни на тези, които се откриват в Оходен от периода на ранната новокаменна епоха със съответни инвентар към тях... Другият период е от ранножелязната епоха, това е VI, V век преди Христа. Намерихме ями- обредни, от раннотракийско време, които са използвани със задължително запален огън... съдейки по разрушените опарени мазилки. С подобни ями намираме един много точен паралел съвсем близо до обекта, това е на Калето в Мездра."


На археологическия обект край Дърманци освен от ранен неолит и ранно-желязната епоха са открити следи от ранновизантийската епоха и от късното българско Средновековие, разкри Георги Ганецовски.


"Следващият период е от ранновизантийската епоха V, VI век след Христа. Тук попадаме на тип селски постройки, със съответния инвентар и със съответни отоплителни съоръжения- също неоткривани подобни структури в тези географски ширини, в този район. И най-голямо място заема структурите от късното българско Средновековие, това е XIV, XV век. Намираме както ями с различно предназначение, така и останки от жилищни постройки. Много интересни са отоплителните им съоръжения. Намерихме запазени пещи, с различни функции и предназначение. Лично на мен ми допадна една, която определено е била за печене на хляб, съдейки по нейната форма и височина на купола. Ако успеем да я опаковаме и да я вдигнем, това би било действително постижение... Понастоящем, тъй като разкопките продължават, в последния сектор попадаме на много странни каменни кръгове с диаметър около 4 м., чието предназначение все още не ни е ясно. Защото говорим за  XIV, XV век, късно българско Средновековие. Попадаме на някакви странни структури, които поне на пръв поглед за момента нямат общо с християнството. Така че, разкопките продължават, имаме още около 2 седмици."


Експедицията на спасителните проучвания е мащабна, заместник- ръководител на обекта е археологът д-р Вивиан Митева. Работи се без почивен ден, когато времето позволява, за да може да бъдат спазени сроковете и разкопките да приключат до края на юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58