Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История с щастлив край за Сони, който отрасна в институция, а вече е на прага на университета

2
Сони Хиеу Ле
Снимка: Радио Видин

Сони, който е отгледан в Дом за деца, лишени от родителска грижа, завърши с отличие училище. Напуска социалното жилище в Ново село, където беше през последните години, и скоро ще е в университета. Той е едни от тези, които успяват да справят, но повечето от младежите като него нямат този шанс. Когато станат пълнолетни или завършат средното училище, се изправят сами на прага на неизвестното. Налага се да напуснат социалната услуга, но оттук нататък остават на улицата, ако няма кой да се погрижи за тях.

Десислава Данаилова, ръководител на ЦНСТ 1 в с. Ново село

"Отваря им се вратата на Дома. Те излизат и връщане назад няма. Помощ от никъде няма“, казва Десислава Данаилова, ръководител на ЦНСТ 1 в Ново село.  

Случаят на Сони не е такъв. 3-годишен попада в Дома за деца, лишени от родителска грижа в Ново село заедно с година и половина по-големите си брат и сестра. Със закриването на институцията, остава в Центъра за настаняване в Ново село- един от тези, които са разкрити на мястото на Дома. Приет е в математическата гимназия във Видин и преди година получава подкрепа по програмата "Скритите таланти на България", която е на неправителствена организация, за да се подготви за университета. Посещава уроци по математика и школа по английски език. Оценките му от зрелостните изпити са сред най-високите и скоро ще е в университета. Предстоят му и още изпити. От Центъра за настаняване успяват да му осигурят работа, за да може да се издържа, докато учи.

Първоначално се замислял дали да не следва химия или медицина, но се налага да избере специалност, която ще му даде възможност да се издръжа сам, докато учи:

"Реших да се ориентирам към бъдеще, което ми е сигурно. Затова избрах големия град, където има повече работа."

"С децата, които са с тежка съдба, трябва да се работи от много ранна възраст и да се полагат качествени грижи за тях", казва Михаела Стойкова, основател и изпълнителен директор на сдружение "Операция: плюшено мече", чиято е мисията "Скритите таланти на България". Програмата дава шанс за кандидатстване в университет и професионална реализация на даровити младежи, лишени от родителска грижа или от семейства в затруднение.

Чуйте звуковия файл!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15