Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моноспектакълът "Страсти Илиеви" отново на сцена

Автор:
Снимка: Фейсбук Иван Рангелов

След почти двегодишно прекъсване, тази вечер на сцената на Видинския драматичен театър ще се изиграе моноспектакълът "Страсти Илиеви". Той е съставен изцяло от видински екип, а премиерата му беше през 2018 година. Актьорът Иван Рангелов, в чието изпълнение заживява образа на Илия, сподели, че е изиграл 12 представления на спектакъла преди паузата:

"Това е едно представление от нашия край. Целият екип е от нашия край, като започнем от сценограф, изпълнител на песни, режисьор и актьор, и автор на пиесата. Изключително откровено и лично, и аз го преживявам - при всяко мое изпълнение аз имам чувството, че откривам нещо ново за себе си и осъзнавам колко много обичам нашия край. Премиерата на спектакъла "Страсти Илиеви" от Димо Дешев беше 2018 година, след като аз завърших Академията за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" и тогава започнахме да работим с моя баща по този проект - на 13 септември 2018 година, с точност. Мисля, че направих около 12 представления. Спрях го защото имах тежък случай в моето семейство, моята баба Мария Рангелова, която Бог да я прости, тя беше певица в Ансамбъл "Дунав" във Видин, тя е изпълнителка на някои от песните в спектакъла "Страсти Илиеви" и вече не е сред нас. Тогава всъщност спрях, защото лично да си призная за себе си не знам как щеше да ми се отрази на сцената, защото ние имахме много силна връзка с нея, и предпочетох да си почина малко от спектакъла".

Иван Рангелов споделя, че вече когато чуе песните на баба си се чувства благодарен на съдбата, на Господ, че е имал такава баба. За работата с баща си Красимир Рангелов като режисьор, Иван обяснява:

"Много ми помогна. С него се работи много леко, много професионално. Забелязах, че той не напъва актьора. Когато види, че ти си изморен, че не се чувстваш добре - по-скоро ще каже "Хайде, да ходим да пием бира", отколкото да ме напъва и да казва "Давай, направи го сега". По-скоро режисьор, който проявява разбиране - това мога да кажа за него".

На въпроса "Защо реши да възстановиш спектакъла, точно сега, в края на театралния сезон", Иван отговори с усмивка и иронично, но не пропусна и сериозната причина:

"Аз винаги съм наобратно, но се радвам на доста голям интерес, за което благодаря на видинската публика. Причина да е точно сега, конкретно нямам, може би защото това е един мой проект - моето дете, аз така го чувствам. Мой личен проект, който искам да го възстановя, когато може би съм малко по-свободен, все пак аз съм и актьор във Видински драматичен театър. Имаме много изяви, страхотни представления, страхотен репертоар, различен и играем много често пиеси. Трябваше ми малко повече време, за да си обърна внимание - няколко свободни дни, за да мога по-спокойно да си обърна внимание на нещо, което го играя сам, все пак"

Разбира се новата версия на спектакъла включва и редица изненади, една от които е, че Илия няма да е съвсем сам на сцената. Кой ще е там с него ще се разбере тази вечер от 19 часа на сцената на Драматичен театър Видин.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

Първият шишеяд във Видин е на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Шишеяд е поставен пред входа на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин . В инсталацията се изхвърлят празни пластмасови бутилки. Това е първият шишеяд за града. До поставянето му се стигна след като училището участва в кампания за разделно събиране на пластмасови бутилки, организирана от сдружение "BG Бъди активен". "В рамките на един месец..

публикувано на 06.06.24 в 16:05

Доброволци съградиха църква в село Ослен Криводол

Изградиха нов православен храм в мездренското село Ослен Криводол. Църквата "Св. Николай Чудотворец" е построена с доброволен труд и дарение. Храмът е електрифициран и водоснабден. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Църквата е с внушителни размери и отскоро е въведена в експлоатация от..

публикувано на 06.06.24 в 14:00
Събор на златотърсачите край река Бързия

Краят на пролетта - подходящ период за търсене на самородно злато

Краят на пролетта е сред най-подходящите периоди за златотърсачите, които търсят самородно злато. Хобито се практикува от много хора, а в Северозапада се намират и едни от най-златоносните реки у нас. Сезонът е благоприятен заради валежите и пълноводните реки, които са характерни за това време от годината, обясни за Радио ВИДИН председателят на..

публикувано на 06.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 06 юни 2024 слушаме саксофониста Стан Гец

Днес се навършват 33 г. от кончината на американския тенор саксофонист Стан Гец. Прозвището му е "Звукът". Перфекционист, с ярко присъствие на сцената и в студиото. Експериментатор, който звучи еднакво добре както в задушевните, така и във виртуозните фрази. Майстор на контрастите, чийто мек тон покорява аудиторията. Благодарение на бразилския жанр..

публикувано на 06.06.24 в 09:00

Какво предвижда проектът за обновяване на Крайдунавския парк във Видин

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 15:54