Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Българите ще похарчат над 70% от месечният си доход за лятната почивка

| обновено на 05.07.21 в 15:23
Автор:
Снимка: Радио Варна

Българите, румънците и латвийците ще харчат най-много това лято. Това показва официално проучване за потребителските разходи и нагласи на финансова институция, направено сред 12 държави от цял свят, в което са участвали почти 10 хиляди димакинства. Според него българите са склонни да похарчат 74% от месечните си доходи за почивка това лято, като това ни отрежда първо място в класацията. След нас са Румъния и Латвия, съответно със 58 и 53 процента, а най-малко пари ще похарчат хората от Швеция и Дания, които са последни в класацията, съответно с 33 и 32 процента. 

Къде и как почиват хората от Северозапада, това попитахме Красимира Асенова, собственик на туристическа агенция, която оперира в областите Враца, Монтана и Видин:

"На този етап, нали, като вземем предвид, положението, в което сме, от втора година започнали - предпочитат родното черноморие, българското. Или пък само с такива клиенти се сблъсквам в последно време, може би, поради рекламите, които правим за нашето родно черноморие. Миналата година го правихме, много доволни клиентите бяха, дори казаха, че в никакъв случай няма да пътуват 15-20 часа до Турско, Гръцко и така нататък морета. Партньорите, с които работя са ми отпреди 20 години, вече много добре са се утвърдили на пазара - това са едни големи вериги, да не ги рекламирам - като обслужването е на ниво, досега са работили с немски туристи, немски и западен контингент най-вече. От миналата година възобнових нещата, в смисъл, не бяхме работили десетина години, защото бяхме в Гърция, разбира се - Турция, Гърция, Албания. Тази година, миналата нали, започнахме. Много са доволни - настаняванията са според бюджета, разбира се. Като започнем от южната част - това са Несебър, Поморие, Слънчев бряг и до Златни пясъци. Имаме за всякакви бюджети, с две думи, за  3-звездни, за 4- звездни, за 5-звездни. Предлагаме доста хотели, които са на този етап работещи, обслужване и качество на ниво, морето си е хубаво... Специално за нашето черноморие All Inclusive е предпочитан, защото цените извън комплексите са малко по-високи".

Попитахме видинчани каква част от месечния си бюджет биха отделили за лятната си почивка и къде предпочитат да почиват:

"30 процента, да речем. В България... Може и 100, зависи къде отиваме и да ни харесва. Тази година, специално, в България ще почиваме, но по принцип и в чужбина ходим... В проценти 10 до 15, може би... 50 процента, то иначе няма как. В чужбина, разбира се". 

Обръща се спадът в планираните разходи, наблюдаван миналата година - 48% от хората планират да похарчат същото като миналата година, докато 14% обмислят да харчат повече от миналото лято, показва още проучването. Средните планирани разходи са се увеличили - миналата година са били 802 евро, а тази ще бъдат 958 евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

"Неделник" от 14 април 2024 година

Една пролет преди десет години от ефира на Радио ВИДИН прозвуча сигнала на предаването „Неделник“. И така вече 10 години вървя ръка за ръка с вас, уважаеми слушател и приятели. Честит 10-ти рожден ден на предавенето "Неделник" и честит брой 500. Благодаря от сърце на всички мои гости /всички са ми скъпи/ в предането...

публикувано на 14.04.24 в 14:37