Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерес към европейските инвестиции отчитат от ОИЦ Видин

Снимка: ОИЦ Видин

Финансирането на стартиращ бизнес от Европейските фондове е един от водещите въпроси, които задават от началото на годината посетителите в офиса на Областен информационен център (ОИЦ) - Видин., съобщават от пресслужбата на информационния център. Гражданите очакват безвъзмездна подкрепа или такава с по-нисък процент на съфинансиране от страна на кандидата за започване на бизнес в сферата на услугите и търговията. Висок интерес има и към стартиране на бизнес начинание в сферата на земеделието – чрез очакваните за отваряне мерки за млади фермери и малки стопанства. Към екипа на ОИЦ са отправени въпроси и за производството на пелети и брикети, както и за очакваната подкрепа за бизнеса по линия на трансграничната програма със Сърбия. Възстановяването на бизнеса, вследствие на пандемията и надграждането на постигнатото, обвързването на бизнеса с науката чрез средства от ЕС – са другите теми, по които е проявен интерес от потенциалните бенефициенти.


Енергийната ефективност на сградите също е сред водещите въпроси на гражданите от област Видин. Те очакват интервенции, както в многофамилните сгради, така и в еднофамилните. Интерес има и към финансиране на селски туризъм, чрез обновяване на сгради и реновиране на пространства.


Голямо количество въпроси са отправени към екипа на ОИЦ-Видин и за проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин", като граждани, които не са кандидатствали в срок се интересуват ще има ли нова възможност да депозират документи.


Общото във всички въпроси е изразеното очакване от увеличаване на инвестициите от ЕС, за да се подкрепи развитието на област Видин и тя да се откъсне постепенно от негативните социално-икономически тенденции в развитието си. За да е в подкрепа на бенефициентите, екипът на Областен информационен център-Видин, ще изпраща ежемесечно, както го прави на над 1 000 заявили интерес физически и юридически лица, бюлетин с информация на електронната поща за актуалните възможности за финансиране от Европейските фондове, както и конкретна текуща информация, отнасяща се към типа бенефициент. Желаещите лица и организации следва да изпратят име и фамилия или име на юридическото лице, телефон и електронна поща на един от имейлите на ОИЦ-Видин: oic_vidin@abv.bg или oic.vidin@eufunds.bg. В заявката следва да посочат какъв тип бенефициент са: бизнес, неправителствена организация, публична институция, културна или образователна организация, земеделец или гражданин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59

Група за стари градски песни "Мездрея" на национален фестивал

Изпълнители от Група за стари градски песни "Мездрея" ще участват в Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" . Фестивалът се провежда в Нова Загора и тази година ще е второто му издание. Той има конкурсен характер и в него ще участват непрофесионални вокални изпълнители над 18 години в три категории -..

публикувано на 05.10.24 в 14:43

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено тази вечер, съобщиха от местната управа.  По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, сградата на администрацията ще бъде  осветена в зелено на 5 октомври от 19:15 часа. Инициативата се осъществява съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и цели популяризирането в..

публикувано на 05.10.24 в 12:35

Ремонтират улици в община Борован

В Община Борован върви работата по изпълнение на инфраструктурния проект за "Ремонт и рехабилитация на улици в Oбщина Борован".  На 2 септември е открита строителната площадка и ремонтните дейности по населените места. По проекта се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация на следните улици: село Борован – ул. "Тошка Петрова' ;..

публикувано на 05.10.24 в 10:00

Маркови дрехи за благотворителност ще продават в Монтана

Маркови дрехи на достъпни цени ще се предлагат в Монтана. Идеята е на инфлуенсърките Йоана Димитрова, Ивомила Петкова, Ванеса Кьосина и Симона Колева. Певицата Йоана Димитрова е от Монтана, финалист в популярен музикален формат. В момента Йоана гледа едногодишната си дъщеричка. Подобен базар се организира за първи път в Монтана "Ще продаваме..

публикувано на 05.10.24 в 09:35

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16