Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-румънска работна група ще търси решение на проблемите с трафика на Дунав мост 2

5
Снимка: Радио Видин


Работна група от експерти ще търси решение на проблема с опашките от товарни автомобили на Дунав мост 2. Това стана ясно след среща на българския министър на транспорта Георги Тодоров и държавния секретар в Министерството на транспорта на Румъния Адриан Ковасниану днес във Видин. 

"На първо място ще създадем работна група между двете министерства, която ще включва експерти от различните служби, отговарящи за различните видове контрол, за да можем да стесним времето за изчакване от двете страни на моста. Защото наблюдаваме увеличен трафик, който се дължи на външни фактори, не толкова, че работниците и служителите на двете страни бездействат или работят бавно, по-скоро имаме увеличение на трафика. Имаме новопоявил се албански трафик, имаме пренасочен трафик, който се дължи на увеличаване в двоен размер на магистралните такси в Република Сърбия. Имаме наблюдение за същия период на 2019 година, 15% е увеличен трафикът. В рамките на едно денонощие се работят между 1000 -1200 камиона в посока", каза българският министър.

Решение на проблема с нарасналия трафик ще бъде намерено по най-бързия начин, увери Адриан Ковасниану:

"Имахме много полезна и много конкретна дискусия. В този смисъл се разбрахме да създадем работна техническа група, която ще заработи оперативно в най-скоро време.  Запознахме се с проблемите, които представи българската страна, и ви уверявам, че в най-скоро време ще обсъдим и везем решение как да решим проблемите, които се появяват. Ясно е, че трафикът е нараснал, обаче интересът ни е общ и ще намерим заедно по най-бързия начин решение."
 
Адриан Ковасниану /вляво/ и министър Георги Тодоров разговарят с превозвачи. Снимка: Радио Видин
В момента Дунав мост 2 е най-натовареният граничен пункт по отношение на тежкотоварния трафик. Опашката обаче постепенно намалява, като това е в резултат на съвместните усилия, стана ясно още след срещата. 

От своя страна превозвачите очертаха три проблема, които трябва да бъдат решени. Представиха ги изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев и изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров:

"Първите два проблема са свързани с измерването. Когато има проблем с измерването, тоест превозните средства, които са над определеното  тегло, те спират, биват обработвани, налагани са глоби и зад тях опашката не есе движи. Нашето предложение е, когато след измерването бъдат констатирани такива случаи, във вътрешността да бъде обособено място, където тези превозни средства да бъдат отбивани и да заплащат съответните такси. Второто ни предложение е за разделяне на потоците на ЕС и трети страни, тъй като подлежат на различни проверки, на различен контрол. Не на последно място, преснимане на товарителници, на различен вид документи, не сме разбрали необходимостта от това преснимане..."

Въпреки че опашката от товарни автомобили днес се стопи до 3 км, чакащите да преминат шофьори споделиха, че не очакват скоро проблемът да бъде окончателно решен:

"Много време стоим, тук съм от обяд. Кога ще минем, не знаем. Да се махнат тази опашка, да вземат да работят. Последния курс тук стоях два дни... На излизане не минавам оттук, минавам през Сърбия, защото тук няма излизане, по два дни бутане. Проблемът незнайно къде е - дали не работят, никой нищо не казва. Сами виждате, то днес даже няма трафик, това не е никаква опашка. Тук просто трябва да има някакви институции, които да обърнат внимание на тези опашки. За съжаление нямаме такива. По-интересното е, че понякога опашка оттатък от 5 км за няма час време я дърпат. Работата е там, че може, но защо не го правят не знам."

Работната група ще посети и други гранични пунктове между България и Румъния, защото проблемите на всеки от тях са различни, стана ясно още днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51

Романът "Освен това танцувам" на френските писатели Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева

Пиер-Мари Сото е успешен писател, носител на наградата Гонкур, който вече не пише. Вдъхновението му си е отишло на 28 октомври 2010 г., точно в 21 часа и 15 минути. Висок е 1,92 м, женен четири пъти, с шест свои деца и няколко доведени. Аделин Пармелан е висока, дебела, брюнетка, ако вярваме на нейното собствено описание. И да не вярваме, с..

публикувано на 18.10.24 в 12:00

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" представят в Монтана

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" -  на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" ще се проведе днес в Монтана.   В него ще се включат представителите за България, завоювали среброто в Световния шампионат по сценични изкуства "PERFORMER CUP 2024" в Италия. Това са общо около 40 деца от областния център, информира Миглена Георгиева ,..

публикувано на 18.10.24 в 10:00