Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жега е! Как да се разхладим?

басейн
Снимка: РАДИО ВИДИН

След частичното разхлаждане от преди две седмици, предизвикано от бурите и градушките, отново температурите се нажежиха и термометрите започнаха да достигат до 37-40 градуса.  Ако се охлаждаме на климатик, не бива разликата между външната температура да е много голяма, съветва д-р Николай Николов, завеждащ отделението по белодробни болести към видинската болница "Света Петка" и работещ към Медицински център "Свети Димитър" като пулмолог. Възрастните и хората с хронични заболявания трябва да избягват да излизат в часовете от 10 до 15 часа. Повече консумиране на течности и по-често, светли дрехи и да се избягва директната слънчева светлина са също сред съветите на доктора:

"Настъпилите по-горещи дни за белодробните заболявания, както и за всички други заболявания, това е стрес за организма. Повече се отразява на сърдечно-съдовата система, но и белият дроб не е пощаден. Като съвет - климатиците нормализират температурата, но не бива разликата да е твърде голяма, т.е. 3-4 градуса може да има разлика. Ако температурата навън е 40 градуса, може да бъде 27-28 максимум, да докараме в помещението. Има значение и самото раздвижване на въздушния поток в помещението. Ако помещението се ползва само от едно семейство, което постоянно са заедно, няма кой знае какъв риск, но ако е в обществена сграда, тогава съществува сериозен риск от пренасяне на въздушно-капкови инфекции, въобще всякакви вирусни инфекции, защото самото раздвижване на въздушните маси създава условие да пренася от човек на човек инфекциозни частици. Препоръчва се да се прави хигиенизация на климатика. Да се почистват редовно филтрите. В най-топлите моменти да не се излиза навън поне във времето от 10 до 15 часа. Хора с по светъл цвят на кожата, предразположени към някакви заболявания, не е желателно да се излагат на този риск, защото има риск от злокачествени заболявания, най-вече като меланома. Хубаво е да се носи шапка, по-светли дрехи, придвижването де е на по-сенчестите места, повече течности задължително и по-начесто."

Вариант за спасение от жегите, освен басейни, реки, езера и всякакви водоизточници, са планините. Симеон Каменов е работил като планински водач над 30 години. Споделя, че за последно е ходил на море преди повече от 40 години: 

"Аз съм ходил само два пъти на море и то заради децата преди 40-50 години. Само балкана. Това е природата, здравето, да не говорим въздуха, водата каква е. На всяка крачка ти се сменя панорамата, което е много важно за емоционалното чувство на човека. Красотите не могат да се опишат, те трябва да се видят. Както е казал поета - за да почувстваш Пирин, трябва да отидеш в Пирин, иначе не става. За туризма няма възраст и сезони, докато за морето има - 2 месеца в сезон. Мога да ви покажа, да стъпите в сняг през юли, август. Преспи посред лято. Той, за да се запази е по-прохладно. Трябват хубави обувки, ако мисли, че ще прави преходи. Обувките да не са нови.  Да са малко носени, за да знае дали няма да го убиват. 2-3 чифта чорапи. Тениски, защото тениските се изпотяват. За високопланинските хижи, при всички случаи ще му трябва една вълнена жилетка, вечер да я облече. Иначе якетата - по-важно е да са тънки, леки, но да пазят от вятъра. Трябва да има и дъждобранче някакво. Задължително шапка, ако ще и бебешка да е. Важно е групата, ако се състои даже от двама, единия се определя за водач и всички го слушат него и се тръгва рано преди всичко, особено за високите върхове."

Повечето видинчани предпочитат басейните, реката или градската градина за разхлаждане, може би защото планините и високите върхове са далеч от крайдунавския град. Някои предпочитат и бирата показва анкета на радио ВИДИН:

"На басейн по ми харесва, защото е чиста водата... Както сега в градината, в къщи, на сянка... На село... Крия се на работа... Пия бира... На басейн, защото е чистичко... Всеки гледа да се спаси от жегите, решихме на басейн да отидем."

*Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26