Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гледаха ли видинчани европейското по футбол

Автор:
Англия - Италия
Снимка: БГНЕС

Европейското първенство 2020 е 16-то европейско първенство по футбол, организирано от УЕФА. Различното при него е това, че то се провежда в 11 града в 11 различни европейски страни - това са Лондон, Мюнхен, Баку, Рим, Санкт-Петербург, Букурещ, Копенхаген, Будапеща, Глазгоу, Севиля и Амстердам. Като бе открито на 11 юни и финалът му бе вчера - 11 юли 2021 г. Това е второто европейско първенство, в груповата фаза на което играят 24 отбора, и първото, което се провежда не на територията на една или две съседни държави, а на 11 стадиона, в 11 града от 11 национални асоциации на УЕФА. Миналата година на 17 март УЕФА взема решение и отлага турнира с 1 година, поради пандемията от коронавирус. На 17 юни УЕФА публикува ревизирана програма за провеждането на първенството. Тук има нещо любопитно - въпреки че турнирът е отменен с една година и се проведе през тази 2021 шампионатът запазва оригиналното си име - УЕФА Евро 2020. Стадион "Уембли" в Лондон бе домакин на полуфиналите и финала на турнира. Като финалът спечели отбора на Италия, който завърши наравно 1:1 с домакина Англия в редовното време и продълженията, а след това при дузпите спечели с 3:2. Попитахме видинчани гледаха ли европейското по футбол, за кой отбор бяха, защо България не се класира на европейското, кой трябваше да победи според тях, заслужаваше ли си чакането, предвид това че беше отложено миналата година и кое провокира по-голям интерес у тях - изборните студиа или финала на европейското:

"Да, гледахме го. За Италия си бях открай време. За снощния финал - те се доказаха, 34 срещи без загуба и наистина е така. Доказаха, че имат най-тоталния футбол в Европа, това е моето мнение... Според мен си заслужаваше чакането, тъй като все пак това е пандемия. Финала гледах, реално казано от моя страна... Да, бяхме за "Много ясно Форца Италия". Не се класирахме защото сме слаби, няма футбол, материала е слаб".

Срещнахме и доста хора, които споделиха, че не са гледали нито първенството, нито финала, защото просто не се интересуват от футбол. Затова потърсихме мнението на човек, който определено се интересува от футбол - Любен Любенов, доскоро помощник треньор на елитния футболен отбор "Ботев" Враца. Попитахме го какво е мнението му за играта на отборите на финала и кой отбор повече заслужаваше победата:

"Италия напълно заслужено спечели Европейското първенство, въпреки че аз симпатизирам на Англия от дете, искаше ми се те да спечелят, но Италия бяха много по-класния отбор и напълно заслужиха Европейската титла. Още в редовното време и в продълженията като цяла бяха по-силни, повече търсиха победата, повече я заслужаваха. Англия имаше един удар реално в редовното време, което беше и головият удар. Но съм на мнение, че Италия игра един добър атакуващ футбол, един нехарактерен за Италия футбол през годините. Манчини ги промени, може би, доста и през цялото първенство бяха един от най-силно представящите се отбори на Европейското първенство".


Според бившия президент на УЕФА Мишел Платини това, че няколко държави са домакини на първенството е "романтично" еднократно събитие в чест на 60-ия "рожден ден" на Европейското първенство. Следващото първенство, което е през 2024 г. отново ще се проведе по обичайния начин. Така че може да се каже, че сме били свидетели на нещо уникално по рода си. 


Повече чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16