Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално откриха събора в село Градец с Ансамбъл "Дунав"

4
Снимка: Наско Цанов

Вчера бе официалното откриване на събора в село Градец, община Видин. Пред сцената на читалището гостуваха Видинския духов оркестър и Ансамбъл "Дунав". Тази вечер гостите ще могат да се насладят на фолклорни състави и оркестър Видин, а утре в неделя ще гостуват фолклорни състави и също оркестър Видин. Събора е отколешна традиция за селото, празнува се на 2-и август по стар стил в чест на местния храм "Свети Пророк Илия", а храмовия празник  се чества по нов стил на 20-и юли. Някога в селото е имало три събора, Спасовден на Горната махала, Свети дух на Долната махала и Илинден или както го наричат гърчани Свети Илия в централната част на селото. 

До 50-те години на миналия век е било така, но вече се приема Свети Илия за закрилник на селото и започва да се празнува само той. В миналото се е чествал в църковния двор, но сега всяко домакинство го празнува с роднини и приятели, а в трите вечери на петък, събота и неделя се играят хора на площада, свири музика, светят панаирджийските сергии и местните хора и гостите на селото играят до късна доба. На този ден всяко домакинство е отворило своите врати за да посреща гости с вкусните си гозби, сърми, печено, месени питки- турти, старо вино- самоток, изстудено и леко разредено със студена лимонада, наречено "мечка", баници и всички плодове и зеленчуци , защото Природата е най- дашна на плодове в тази част на лятото. За  хората от село Градец , времето се измерва с "преди" и "след" събора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Изписаха от "Пирогов" простреляното във Враца двегодишно дете

Двегодишното дете , което беше простреляно с въздушна пушка във Враца , е изписано от "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. В края на миналия месец то беше изведено от реанимация. Детето беше транспортирано с хеликоптер от Враца на 13 април. То беше оперирано по спешност от екипа на проф. Николай Габровски веднага след като състоянието му..

публикувано на 10.05.24 в 14:32

Фермерски пазар ще се проведе във Враца

Тази събота (11 май) Враца отново ще посрещне десетки производители от цялата страна, съобщиха от местната управа. Превърналият се в традиция за града Фермерски пазар ще събере на едно място близо 30 производители, занаятчии и търговци, които ще представят своята екологично чиста продукция. В изложението ще има различни млечни, месни..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Музикално приключение за деца се организира във Видин

Музикално приключение за деца и техните родители се организира в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да СЪМ" в неделния ден. Децата ще се запознаят с инструментите и ще се забавляват, каза Вероника Кръстева, музикотерапевт и виолончелист:  "Музикалното приключение е нещо като игра, която включва много музикални инструменти, чрез..

публикувано на 10.05.24 в 13:40

Ученически конкурс събира есета на тема „Берковица – моя съдба“

Община Берковица и Музейният комплекс в града обявяват ученически конкурс за есе на тема „ Берковица – моя съдба“ .  Инициативата е по повод 5 години от откриването на Културен център „Йордан Радичков” – Берковица и в чест на първия уредник на центъра, педагога и художник Валентин Пешков. Със свои текстове могат да участват ученици от..

публикувано на 10.05.24 в 13:00

Спокойна е обстановката във Видинска област след проливните дъждове

Обстановката   след  проливните дъждове  във Видинска област  е спокойна , няма населени места без водоподаване и електричество.  Това стана ясно след проведена работна среща на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб, свикан от областния управител Ани Арутюнян...

публикувано на 10.05.24 в 10:59

Продължава почистването на залетите от водите на река Делейнска имоти

Доброволци и общински служители ще продължат разчистването на имотите, наводнени вчера от придошлата река в село Делейна . Обстановката се нормализира, обясни кметът на община Брегово Илиян Бърсанов . "Всичко е спокойно, водата вече се оттегли. Продължава почистването на засегнатите жилища, основно кал. Имаме доброволен отряд и от..

публикувано на 10.05.24 в 10:07

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май се провежда 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

обновено на 10.05.24 в 10:03