Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Международен ден на бирата е

Снимка: Ани Петрова

Отбелязваме Международния ден на бирата. От 2007 година насам празникът на кехлибарената напитка се чества всяка година през първия петък на август. Традицията започва от Северна Америка и по-точно от Санта Крус, щата Калифорния. Като световен празник се отбелязва в 207 града в 50 държави на 6 континента. 

В България бирата е една от най-обичаните и предпочитани алкохолни напитки. Към момента в страната ни са регистрирани 37 производители на бира, от които големите компании са 3, малките и средни пивоварни - 8, а останалите 26 са микропредприятия. За първото шестмесечие на тази година статистиката показва, че продажбите на пиво възлизат на 2 400 хиляди хектолитра. Според данни на Съюза на пивоварите през летните месеци всеки един пълнолетен българин изпива средно по една бира. Браншът отчита интересна тенденция. Разпределението на пазара по опаковки показва, че продажбите на бира в пластмасови бутилки намалява. Все повече потребители избират разхладителната напитка в стъклени бутилки или кенове. През последните месеци се наблюдава и увеличаване на консумацията на наливна бира. 

Бирата, освен че е приятна, разхлаждаща напитка в летните жеги, има и полезен ефект върху човешкия организъм, каза Димитър Чукарски, председател на Съвета на директорите на "Ломско пиво" АД:

"Бирата е един наистина полезен продукт, колкото и да се говори за бирено коремче, ако бирата е истинска, имам предвид естествено газирана, а не е с апарата за газиране на напитки, като лимонада. Тя никога не може да ви издуе. Освен това, ако не са сложени допълнително разни сиропи, захари и други такива неща, тя също има много допълнителни, достатъчно добри качества и биреното коремче идва преди всичко от мезето към нея, а не от самата бира. Българския потребител през последните години се ограмотява и започва да избира не само това, което гледа по телевизията като реклама. За съжаление към момента основно влияние оказва цената. Въпреки всичко има хора, които държат и на качеството и разбират от това качество. Една бира, добра и успешна, трябва да я прави качеството и нейното качество като продукт. Технологията, по която се произвежда. Класическата технология трябва да бъде такава и суровините, които се слагат. Те са много просто, ясно казани. Трябва да има малц, вода, мая и хмел. Основното, което искам да кажа на гражданите в празничния ден на бирата, е че бирата е един хубав продукт. Да го консумират с удоволствие и мярка, но има значение, каква бира пият."

Пият ли видинчани кехлибарената напитка и каква точно предпочитат проверихме в анкета:

"Лятото е много хубаво да пиеш бира, зимата пиеш винце... Да, българска ... И наливна и кенче... Разбира се, каквато има... Ако има, пия българска.. На 65 години съм и си пия нашата бира..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Републикански път III-1142

Сигнал до Радио ВИДИН раздвижи ремонта на пътен участък

Слушател на Радио Видин алармира за лошото състояние на третокласен път в участъка от разклона за Арчар до Дреновец. Според Цветан Петров, през средата на юни са извършени дейности по почистване на банкета около шосето, след което машините са подравнили настилката. Въпреки това, участъкът остава в лошо състояние - с компрометирано асфалтово..

публикувано на 28.07.25 в 15:30
Димитър Велков

Димитър Велков: Целенасочено всяка голяма реконструкция във Видин се бави

Крайдунавският парк във Видин ще бъде с нова визия . Модернизацията на една от емблемите на старопрестолния град трябва да завърши до октомври 2026 година, обяви зам.-кметът Десислава Тодорова по време на символичната първа копка, с която се даде начало на реализацията на мащабния проект. Визията на местната власт е паркът да се..

публикувано на 28.07.25 в 13:19

Господ лекува всяка бесноватост

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Тогава Той се допря до очите им и рече: нека ви бъде по вашата вяра."  (Мат. 9:29) След като възкресява дъщерята на Иаир, Спасителят Си..

публикувано на 27.07.25 в 08:00

"Смърт на Ривиерата"-класическо криминале с британски почерк

Втората световна война все още е болезнен спомен през 50-те, но светът вече прави всичко по силите си да остави миналото зад гърба си. Хората искат живота си отново нормален. Бившият военен пилот Бил Дилън също. За да го постигне обаче, се налага да открие една жена, която не иска да бъде открита. А междувременно по крайбрежието на цялата Френска..

публикувано на 25.07.25 в 17:15

Луксозен пикник сред Белоградчишките скали

В рубриката "Професия хоби" днес ще се потопим в едно изключително преживяване - пикник, но не какъв да е, а луксозен и стилен . Тази идея напоследък набира все повече популярност по света и вече достига и до нашите красиви кътчета в Северозапада.  Представете си арка, нежно украсена със зеленина и понякога озарена от нежни лампички и..

публикувано на 25.07.25 в 16:30
Пенко Пеков - барман

Кои са най-подходящите напитки за освежаване и хидратиране

Жега е - градусите скачат, асфалтът пари, а тялото жадно, жадно, търси глътка свежест. И ако водата е най-добрият приятел в летните дни, то освежаващите напитки са нейни верни съюзници. От класическата лимонада и айряна, до по-съвременните ледени чайове, смутита и безалкохолни коктейли - изборът е голям, а ефектът - моментален: хидратация,..

публикувано на 25.07.25 в 16:10

Грижата за домашните любимци в летните жеги

Летните горещини не се отразяват зле само на нас, хората, но и на нашите четириноги приятели . Силното слънце, високите температури, нагретият асфалт - са все врагове за животните. Хидратацията, както при нас, така и при тях, е от изключително голямо значение. Особено опасно е  в часовете с най-голяма жега, когато дори кратка разходка може..

публикувано на 25.07.25 в 15:30