Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на бирата е

Снимка: Ани Петрова

Отбелязваме Международния ден на бирата. От 2007 година насам празникът на кехлибарената напитка се чества всяка година през първия петък на август. Традицията започва от Северна Америка и по-точно от Санта Крус, щата Калифорния. Като световен празник се отбелязва в 207 града в 50 държави на 6 континента. 

В България бирата е една от най-обичаните и предпочитани алкохолни напитки. Към момента в страната ни са регистрирани 37 производители на бира, от които големите компании са 3, малките и средни пивоварни - 8, а останалите 26 са микропредприятия. За първото шестмесечие на тази година статистиката показва, че продажбите на пиво възлизат на 2 400 хиляди хектолитра. Според данни на Съюза на пивоварите през летните месеци всеки един пълнолетен българин изпива средно по една бира. Браншът отчита интересна тенденция. Разпределението на пазара по опаковки показва, че продажбите на бира в пластмасови бутилки намалява. Все повече потребители избират разхладителната напитка в стъклени бутилки или кенове. През последните месеци се наблюдава и увеличаване на консумацията на наливна бира. 

Бирата, освен че е приятна, разхлаждаща напитка в летните жеги, има и полезен ефект върху човешкия организъм, каза Димитър Чукарски, председател на Съвета на директорите на "Ломско пиво" АД:

"Бирата е един наистина полезен продукт, колкото и да се говори за бирено коремче, ако бирата е истинска, имам предвид естествено газирана, а не е с апарата за газиране на напитки, като лимонада. Тя никога не може да ви издуе. Освен това, ако не са сложени допълнително разни сиропи, захари и други такива неща, тя също има много допълнителни, достатъчно добри качества и биреното коремче идва преди всичко от мезето към нея, а не от самата бира. Българския потребител през последните години се ограмотява и започва да избира не само това, което гледа по телевизията като реклама. За съжаление към момента основно влияние оказва цената. Въпреки всичко има хора, които държат и на качеството и разбират от това качество. Една бира, добра и успешна, трябва да я прави качеството и нейното качество като продукт. Технологията, по която се произвежда. Класическата технология трябва да бъде такава и суровините, които се слагат. Те са много просто, ясно казани. Трябва да има малц, вода, мая и хмел. Основното, което искам да кажа на гражданите в празничния ден на бирата, е че бирата е един хубав продукт. Да го консумират с удоволствие и мярка, но има значение, каква бира пият."

Пият ли видинчани кехлибарената напитка и каква точно предпочитат проверихме в анкета:

"Лятото е много хубаво да пиеш бира, зимата пиеш винце... Да, българска ... И наливна и кенче... Разбира се, каквато има... Ако има, пия българска.. На 65 години съм и си пия нашата бира..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Симеон Матев

Симеон Матев: Във Видинско скоро няма да има сняг

Части от България осъмнаха в сняг. На много места в страната, най-вече в Западна България, заваля късно снощи. Жълт код за обилен снеговалеж е обявен за 13 области, сред които Видин , Враца и Монтана . Във Видинско обаче скоро сняг няма да има, посочи климатологът  Симеон Матев , преподавател в катедра "Климатология, хидрология и..

публикувано на 12.11.24 в 15:00

Среща с режисьора на филма за Гунди вдъхновява ученици

Срещата на учениците от ПГ „Васил Левски“ в Мездра със създателите на българския филм „Гунди – легенда за любовта“ – режисьора Димитър Димитров и оператора Борислав Славков, премина при голям интерес и силни вълнения. Как възниква идеята за това събитие, разказа директорът на училището Мирослав Павлов:  "Срещата с подобен тип хора..

публикувано на 12.11.24 в 14:00

Съботният пазар във Видин – място за търговия и приятелски срещи

Съботният пазар във Видин през есента е изпълнен с топлите багри на есента, които струят от шарените зеленчуци, плодове и пъстрите цветя през този сезон. Мястото вече е част от живота на много видинчани. На пазара в съботния ден идват стотици хора, защото знаят, че тук може да се намери всичко - от традиционния червен и праз лук, тиквата и..

публикувано на 12.11.24 в 13:00
Румяна Димитрова

Румяна Димитрова: Готови ли сте с празничните визии през декември?

Ето, че дойде и времето в месеца, когато си говорим за мода и модни тенденции. А с настъпването на декември идва и времето за празнични събития - коктейли, фирмени партита и семейни вечери, където всички искат да изглеждат стилно и празнично. Всяка зима бляскавите и металически материи се завръщат като основен акцент в празничните..

публикувано на 11.11.24 в 16:00

Съюзът на младите писатели в Монтана обяви конкурс за комичен разказ

За втора поредна година Съюзът на младите писатели в Монтана обявяват национален конкурс за разказ. За разлика от миналата година, когато произведенията трябваше да предизвикат всякакви емоции, то сега те са концентрирани върху смеха. Именно затова и темата е:  "Смях до сълзи - Истории, които не бихте си измислили" , каза  Димитър Петров ,..

публикувано на 11.11.24 в 15:00
Милан Миланов- Революцията

Милан Миланов: "Закъснелият богомил" от село Ягодово

Милан Миланов, по прякор Революцията , е личност от най-новата история на Северозападна България. Приживе е наричан още човека-епоха, съвременния будител и дори закъснял богомил. Той силно е вярвал, че Берковица може да се превърне в привлекателно курортно селище с неповторима природа и културно-историческо минало.  Точно по тази причина, той..

публикувано на 11.11.24 в 14:29

Читалището в Козлодуй празнува

В град Козлодуй отбелязват 145-годишнина от създаването на Народно читалище храм-паметник "Христо Ботев" . За планираните събития, по време на празничните дни, ни разказа повече Силвия Маринова - секретар на културното средище: "Програмата, посветена на годишнината, е систематизирана в няколко дни. На 11 ноември ще открием изложба на..

публикувано на 11.11.24 в 14:08