Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарантират ли безопасност пешеходните пътеки

Снимка: Радио Видин


В началото на седмицата 63-годишна жена бе блъсната на пешеходна пътека на булевард "Панония" във Видин. Пешеходката се размина със счупена ключица и вече е освободена от болницата. Ден по-късно в социалните мрежи бе споделен видеоклип, на който се вижда как таксиметров автомобил отнема предимството и застрашава безопасността на баща и двете му деца, пресичащи на друга пешеходна пътека на същия булевард. Тези два случая, станали само за два дни, ни накараха да попитаме граждани и институции гарантират ли пешеходните пътеки безопасността на пешеходците във Видин. Пешеходци бяха категорични, че не се чувстват в безопасност, когато пресичат на определените за целта места:

"Не всеки път, защото тук се излитат и карат бързо, някой път и не спират. Пешеходните пътеки са видими, но някой път не искат и да намаляват. Явно не им се спира или бързат... Съжалявам за отговора ми, но той е "Не", защото тук постоянно винаги се излитат и  никога не дава път да минеш... Не, оня ден тук имаше катастрофа... Не много, защото много коли се излитат и за това. Аз просто спирам на едно място и давам назад... Тук специално, не. Винаги има коли, няма никаква видимост... Тук има спрели коли и няма добра видимост. Когато ме видят, спират... Тук винаги карат с висока скорост и никой не се съобразява, че има пешеходна пътека. От другата страна, както виждате, има паркиран висок камион, който е тук повече от месец. Там пък трябва да стигна до средата. Обикновено първият спира, вторият изпреварва и трябва да си нащрек..."

Водачи от своя страна споделиха, че пешеходците не са достатъчно внимателни, когато преминават по пешеходна пътека:

"Ние сме длъжни да ги гледаме, защото нас законът не ни защитава. Като захапят телефона и се обърнат на другата страна и не гледат въобще какво идва. Никой не внимава. Пътеките трябва да се освежени, да се напръскат с боя, която отразява... Има много моменти, когато пешеходецът скача пред колата... Пешеходните пътеки са в добро състояние, но пешеходците, първо, пресичат, където не трябва, второ, ние не им даваме предимство, когато са там. Аз съм и пешеходец, и шофьор и от двете страни е така.."

Пешеходните пътеки не гарантират безопасността на пешеходците във Видин, категоричен е председателят на регионалния съюз на автомобилните инструктори и член на областната комисия по безопасност на движението Георги Борисов.

"Във Видин водачите са много недисциплинирани. Аз като участник в движението винаги се стремя да давам предимство, обаче има водачи, които единият е спрял да даде предимство, другият го изпреварва точно на пешеходната пътека. Въобще тук движението и маркировката е под всякаква критика, няма маркировка. Много водачи не знаят, че когато завиват наляво или надясно, пешеходците са с предимство, въпреки че няма пешеходна пътека. Много водачи дори и да знаят не го спазват, като че ли са на състезание. По-голяма част от пешеходците се съобразяват, защото се страхуват за живота си..."

Ограничената видимост в района на пешеходните пътеки не за първи път се поставя като проблем от видинчани. В края на юли граждани сигнализираха, че клетките за паркиране, в близост до пешеходни пътеки, затрудняват видимостта както на пешеходците, така и на шофьорите. От своя страна от община Видин обясниха, че поставянето на хоризонтална маркировка е съобразено със законодателството и с указанията на Пътна полиция Видин. Затова очертанията не следва да бъдат променяни. Що се отнася до състоянието на пешеходните пътеки, които не са достатъчно добре видими за водачите, попитахме община Видин предвижда ли дейности за тяхното обновяване. С отговора на администрацията ще ви запознаем в следващо наше предаване. 

Четири пътни произшествия с пешеходци са регистрирани от началото на годината в област Видин, сочи статистиката на областната дирекция на МВР. Пострадали са трима души. Един от инцидентите е станал на пешеходна пътека и това е случаят от 16 август. При едно от произшествията пешеходецът е излязъл внезапно на пътното платно, а при две - пешеходците са се движили по пътното платно по посока на движението. Ето защо от полицията припомниха основните  правилата за движение по пешеходна пътека:

"Когато пресичат платното за движение, пешеходците са длъжни ако наблизо има пешеходна пътека, да я използват и преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите автомобили и със скоростта им на движение, както и да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, а също така да не спират без необходимост на платното за движение. На пешеходците е забранено да навлизат внезапно на платното за движение, да пресичат платното за движение при ограничена видимост."

Водачите на моторни превозни средства също не бива да забравят какво трябва да бъде поведението им към пешеходците.

"При приближаване към пешеходна пътека водачът е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре. При заобикаляне на спряло пред пешеходна пътека пътно превозно средство водачът е длъжен да се движи с такава скорост, която да му позволи да спре, за да пропусне преминаващите по пешеходната пътека пешеходци."

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03