Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ентусиаст от Чипровци създаде крафт бира

Автор:
2
Снимка: Личен архив на Цветомир Стефанов

Млад предприемач от Чипровци сбъдна мечтата си и отвори малка независима пивоварна за крафт бира в планинското градче. 
Крафт бирата е занаятчийска бира, която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари.
Основната разлика спрямо масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. 
При създаването на крафт бира се използват четири съставки - хмел, малц, вода и мая (дрожди). 
Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири. 
Цветомир Стефанов е на 19 години, роден и израснал в град Чипровци, завършва средното си образование във Финансово-стопанска професионална гимназия в Монтана, отскоро е студент в УНСС София, а още по-отскоро е горд собственик и главен технолог в първата в Чипровци и региона пивоварна за крафт бира. 
Как се е запалил по варенето на бира и за една сбъдната мечта - Чипровското пиво - разказа за Радио ВИДИН Цветомир Стефанов:
"Аз още от малък имам предприемачески наклонности. Лятото на 2018 година, покрай баща ми, се запалих по производството на алкохол - вино и ракия. Тогава ми беше много интересно процесите на ферментация, на дестилация. Започнах да разучавам в интернет каква е логиката на тези процеси и така лека полека се засили моето любопитство. Попаднах на един форум, в който прочетох, че можеш да си направиш бира в домашни условия... Стигна се до ноември месец 2018 година, когато се престрашихме и вкъщи, заедно с моите родители, направихме първата варка бира. Резултатът ни хареса. Представихме я на приятели, на роднини - те също харесаха биричката и започнахме да извървим дългия път по регистрация на това броизводство... Рецептите, по които правим бирите, са лично мои, авторски. В момента правим светъл и червен ейл, като планираме в бъдеще да увеличим бройката на стиловете, да пуснем общо 4 стила бира, които да ги има постоянно налични. Като същевременно да пускаме малки серии, лимитирани стилове бирички, които да ги има в точно определено количество за точно определено време... Бирата я произвеждаме само с 4 съставки - малц, хмел, дрожди и вода - няма химии, няма консерванти... Нашата бира в момента е пръсната във всички заведения в Чипровци, лека полека започваме да зареждаме по-големите градове. В Северозапада съвсем скоро ще може да бъде открита на повече места."
Пивоварната е официално отворена и работи от месец и шест дни, похвали се Цветомир, като добави, че всички любители на качественото пиво са добре дошли, дори ще имат възможност да опитат бирата "на прясно от крана".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39