Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ентусиаст от Чипровци създаде крафт бира

Автор:
2
Снимка: Личен архив на Цветомир Стефанов

Млад предприемач от Чипровци сбъдна мечтата си и отвори малка независима пивоварна за крафт бира в планинското градче. 
Крафт бирата е занаятчийска бира, която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари.
Основната разлика спрямо масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. 
При създаването на крафт бира се използват четири съставки - хмел, малц, вода и мая (дрожди). 
Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири. 
Цветомир Стефанов е на 19 години, роден и израснал в град Чипровци, завършва средното си образование във Финансово-стопанска професионална гимназия в Монтана, отскоро е студент в УНСС София, а още по-отскоро е горд собственик и главен технолог в първата в Чипровци и региона пивоварна за крафт бира. 
Как се е запалил по варенето на бира и за една сбъдната мечта - Чипровското пиво - разказа за Радио ВИДИН Цветомир Стефанов:
"Аз още от малък имам предприемачески наклонности. Лятото на 2018 година, покрай баща ми, се запалих по производството на алкохол - вино и ракия. Тогава ми беше много интересно процесите на ферментация, на дестилация. Започнах да разучавам в интернет каква е логиката на тези процеси и така лека полека се засили моето любопитство. Попаднах на един форум, в който прочетох, че можеш да си направиш бира в домашни условия... Стигна се до ноември месец 2018 година, когато се престрашихме и вкъщи, заедно с моите родители, направихме първата варка бира. Резултатът ни хареса. Представихме я на приятели, на роднини - те също харесаха биричката и започнахме да извървим дългия път по регистрация на това броизводство... Рецептите, по които правим бирите, са лично мои, авторски. В момента правим светъл и червен ейл, като планираме в бъдеще да увеличим бройката на стиловете, да пуснем общо 4 стила бира, които да ги има постоянно налични. Като същевременно да пускаме малки серии, лимитирани стилове бирички, които да ги има в точно определено количество за точно определено време... Бирата я произвеждаме само с 4 съставки - малц, хмел, дрожди и вода - няма химии, няма консерванти... Нашата бира в момента е пръсната във всички заведения в Чипровци, лека полека започваме да зареждаме по-големите градове. В Северозапада съвсем скоро ще може да бъде открита на повече места."
Пивоварната е официално отворена и работи от месец и шест дни, похвали се Цветомир, като добави, че всички любители на качественото пиво са добре дошли, дори ще имат възможност да опитат бирата "на прясно от крана".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Теди Генова, психолог

Как да се справяме с несигурността?

Днес в рубриката "Психолог на помощ"  с Теди Генова ще говорим за нещо, което всеки от нас е усещал - колебанията и несигурността . Онези моменти, в които се питаме: "Дали постъпвам правилно?", "Дали ще се справя?", „А какво, ако сбъркам?“ Понякога тези мисли ни объркват, карат ни да спрем и да се съмняваме в себе си. Но всъщност..

публикувано на 03.11.25 в 16:35

Филип Филипов – живот, посветен на словото и истината

В днешното издание на " Памет нашенска " обръщаме поглед към живота и делото на Филип Ценов Филипов - човекът, който остави трайна следа в историята на врачанската журналистика и Държавния архив . Поводът е Денят на българската журналистика и 20 години от неговата кончина. Филип Филипов е дългогодишен журналист, кореспондент на редица..

публикувано на 03.11.25 в 16:30

Акция "Зима" стартира

До десети ноември в пунктовете на СБА във Враца и Мездра ще има безплатни прегледи и консултации за готовността на автомобилите за движение при зимни условия. Превантивните проверки са част от традиционната акция "Зима", която се провежда у нас през ноември.  Месец ноември е времето за традиционната акция "Зима" по пътищата на страната ни...

публикувано на 03.11.25 в 15:30

Зимна готовност на пътищата във Видинска област – от планиране до изпълнение

Областно пътно управление - Видин отговаря за поддържането на републиканската пътна мрежа на територията на област Видин, а за общинските пътища отговаря съответната община. Подготовката на републиканските пътища за зимата не започва с първите по-ниски температури, а много по-рано. В тази връзка в началото на октомври са проведени срещи с..

публикувано на 03.11.25 в 15:15
Иван Тенев

"Музикална зона" в памет на Иван Тенев – вечният бохем

 В днешното издание на „Музикална зона“ отдаваме почит на една от най-колоритните личности на българската музика и култура – Иван Тенев, известен на всички като Агент Тенев. Роден в София на 2 септември 1951 г., той започва като художник и карикатурист, а впоследствие става автор на текстовете на над 400 песни за легендарни родни изпълнители..

публикувано на 03.11.25 в 09:00

"Неделник" от 2 ноември 2025 година

Здравейте приятели! Зима идва… време за топли чорапи, усмивки и добри новини! „Неделник“ е добра новина и вече е на сайта. За начало отново прелистваме старите вестници и с усмивка си припомняме онези хубави новини от близкото минало - защото хубавите истории никога не остаряват! Първата ни спирка е Бяла Слатина , където..

публикувано на 02.11.25 в 14:35

Да бъдем милостиви с надежда за вечния живот

Днес е Пета неделя след Неделя подир Въздвижение "Аврам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото;  сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш."  /Лук.16:25/ Разказът на Господ Иисус Христос за богаташа и бедния Лазар има непреходна стойност. Ако миналото време преведем в сегашно и единственото число..

публикувано на 02.11.25 в 08:00