Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат по-гъвкав подход за дистанционното обучение

Снимка: БГНЕС

Три седмици преди началото на новата учебна година Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование обсъди как ще се процедира в училищата след 15 септември в условията на пандемичната криза. При 10% заболели ученици ще се преминава към дистанционно обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков след заседанието.

Децата от 1-и до 4-ти клас ще бъдат максимално в училище, с изключение на времето, когато се достигне тъмночервента зона по заразяване. При по-големите ученици ще се пристъпва към ротация. Трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците в клас, каза още служебният образователен министър.

По-гъвкави решения предлагат експертите за въвеждането на дистанционно обучение. Идеята е решението за преминаване към онлайн образование да не се взима на национално ниво, а спрямо ситуацията в отделните общини и региони. Този вариант е по-коректен и адекватен, коментира директорът на видинската професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Мариета Георгиева:

"Чета, че се предлагат доста гъвкави варианти, надявам се да бъде наистина в зависимост от ситуацията в региона, в града, в самото училище, в самата паралелка, а не да се взимат национални решения, както беше миналата година, и дори когато в града, в училището, няма почти никакви данни за проблем, учехме онлайн. Учениците си се разхождаха по улиците, ходеха си където искат, обаче не ходеха на училище."

Започващата нова учебна година ще е третата поредна, в която ще се наложи неприсъствено обучение за учениците.

"Предпочитам присъственото обучение, разбира се, защото мисля, че няма форма на обучение, която да може да замени контакта между учениците и учителя, пък и дори между самите ученици. Дистанционното обучение ги демотивира, разсейва ги и влошава тяхното образование. Но когато няма друг начин, когато се налага, предпочитам дистанционното обучение, вместо децата ми да се разболеят", е мнението на родител на двама видински ученици.

"Предпочитам дистанционно обучение. Предпочитам да съм вкъщи и да уча, отколкото на училище, където може да се разболея. Съучениците ми липсват, но си наваксахме през лятото... Аз предпочитам училището, защото там мога да се науча по-добре, да пиша на дъската, а не да четем само на компютъра. По-малко учим онлайн", обясниха ученици от Видин.

В писмо до държавните институции обединение на родители поиска да бъде осигурено присъствено начало на учебната година. В противен случай ще бъдат организирани протести, се предупреждава в писмото на гражданското обединение „Да запазим училището като средище за децата“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24