Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три варианта за получаване на пратки от страни извън ЕС

Снимка: Радио ВИДИН

Нови правила за онлайн пазаруване от страни извън Европейския съюз (ЕС) влязоха в сила от 1 юли. Отпада облекчението при внос на стоки на стойност до 30 лв. да не се плаща ДДС. В резултат при внос от страни като Китай, Великобритания и САЩ ще трябва да се попълва митническа декларация дори за стоки с незначителна стойност.

Още подробности научаваме от Вяра Генова, от отдел "Връзки с обществеността" в Агенция "Митници":

"Спрямо третите страни, това което българите биха си напазарували например от САЩ, Китай и Великобритания, има две основни промени. Едната е, че отпада необлагаемия лимит за ДДС и сега всички пратки, които са обект на дистанционна търговия, подлежат на облагане с ДДС. Запазва се обаче лимитът над 150 евро за облагане с мито. Втората промяна е, че платформата от която се пазарува, или търговецът, или онлайн магазинът, или пък ако не те то доставчикът на пратката, т.е. пощата или куриера, могат да поемат ангажиментът за плащане на ДДС. И по този начин получателят да бъде улеснен в цялата процедура." 

Новите правила за електронна търговия и внос от страни извън общността важат във всички страни от ЕС. За да не бъдат натоварвани потребителите с попълване на митнически декларации, ще има три варианта за оформяне на документите и плащане на ДДС при внос на стоки с цена до 150 евро от страни извън ЕС.

Получателите на пратки в райони като Видин, в които няма митница, а само представителство на агенцията, не трябва да се притесняват, защото доставчикът на стоката извършва цялата необходима обработка. Пощата или куриерската фирма, която сте избрали се координира с митницата и извършва цялата необходима обработка. Има едно изключение и то е когато получателя на пратката е избрал сам да се представлява пред Агенция "Митници". Това се случва през електронния портал на Агенцията с електронен подпис, тъй като вносната митническа декларация не съществува на хартия. В този случай получателя трябва да се координира с доставчика за получаването на пратката. Ако цената на пратката е над 150 евро важат други правила - обяснява Вяра Генова от Агенция "Митници":

"Запазва се горе- долу този режим, който съществуваше и преди 1 юли. Подава се стандартна митническа декларация и отново куриерът или пощата могат да представляват получателя пред митница, като за целта ще трябва получателят да предостави някои документи, както и досега. Само че тези документи се предоставят или в офис на доставчика, или по електронна поща до доставчика, т.е. те отново не се дават директно на "Митници"... Изненадващо е, че все още хората се учудват на влезлите в сила нови правила за получаване и изпращане на пратки до Великобритания, която вече е трета страна за Европейския съюз."   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09