Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози проучват императорските терми на антична Рациария

Снимка: Радио Видин


В античния град Рациария започнаха най-мащабните археологически разкопки за последните години. Проучването се провежда с отпуснатите от Министерския съвет в началото на годината 300 000 лева. Участват близо 100 работници и археологически екип от 12 души. Работата ще продължи повече от 2 месеца, през които ще бъдат разкрита по-голяма част от римските императорски терми на Рациария, обясни ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН:

"Това по принцип е архитектурен комплекс, който е много характерен за всички провинции на Римската империя. Затова има такава терминология "римски терми" от т. нар. "императорски тип", тоест при всички положения това е била най-голямата обществена баня в римската колония Улпия Рациария и може би най-голямата в цяла България, тъй като по едно аерофото заснемане от 1976 година, когато Рациария не е била така нарушена, както сега, тогава българо-италиански екип, знаете, е работил и си личат добре зидовете на тази баня и по това заснемане нейната площ е между 7 и 8 декара, тоест това е огромен архитектурен комплекс, който тепърва започваме да проучваме. В момента сме в най-горните нива на комплекса - от Късната античност, от 5-6 век, но вижда се, че структурите са огромни. Примерно широчината на един от основните зидове на термите е 2 метра, което е сравнимо с крепостните стени." 

Цялостното проучване на римските императорски терми ще е от полза за бъдещата социализация на обекта и превръщането му в туристически обекти, смята археологът:

"Веднага след като разкрием новите структури, започваме консервация и първоначалната екстракция на зидовете, които трябва да бъдат запазени за бъдещите проекти на община Димово за реставрацията на комплекса. Разбира се, при едно пълно разкриване на банята тя дава великолепни възможност на общината да кандидатства по международни проекти и по такива за регионално развитие, за да може обектът да се развие като туристически център. А той е изключително добре разположен, точно на асфалтовия път, така че посещението му е много лесно. Дори вчера имахме две семейни групи туристи, които посещават Видин, и по пътя спряха да разгледат разкопките и това, което се случва на Рациария. Така че тук развитието на туризма, специално покрай този подобект от римската колония, е много лесно да бъде организирано."

Снимка: Радио Видин
На територията на Рациария нови иманярски набези не са установени. Иманярството във Видинско обаче не е спряло, коментира доц. Димитров:

"В Рациария всичко е спокойно, защото има постоянна охрана и наблюдение от полицията. Не е това, което беше преди 10-ина години. Но за сметка на това имам неприятни наблюдения от Синаговци, където ние приключихме преди няколко дни и аз посетих обекта, когато не работехме вече там, и намерих 2-3 души, които най-вероятно са иманяри. Би трябвало да се наблюдава от полиция и този район. Знаете, там работихме 5 месеца, кметството в Дунавци, както и местният полицейски участък трябва да внимават, тъй като има интерес към този обект, който вече е проучен и няма какво ново да се открие. Но като цяло трябва да се знае, че с иманярството във Видинския край не е приключено и трябва да се преследват тези хора до последно, докато се откажат то тази нерегламентирана дейност."

Материалите, които бъдат разкрити по време на разкопките на Рациария, ще постъпват във фондовете на Регионалния исторически музей във Видин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30