Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със спектакъл за Иван Вазов се завръщат уроците по родоучение в училище

Снимка: Искрен Красимиров


Със спектакъл за живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов ще се завърнат в класните стаи от началото на новата учебната година часовете по родоучение, организирани от "Незабравимата България".

Комбинацията от вероучение и родолюбие се представя съвместно с откъси от филми, а целта е да се засили чувството за самосъзнание и принадлежност сред българските ученици, обясни Искрен Красимиров.

"Наесен с песен, надяваме се, това го повтаряме още от пролетта. Надяваме се да бъде присъствена. Нашата организация се включи в дебатите, призовавайки се присъствено обучение, за незадължително носене на маски. Против сме от поголовното затваряне, това лишава децата от образование. Първата изненада, която сме приготвили, най-вече за най-малките, е най-новият ни спектакъл, посветен на Иван Вазов. На 21 септември отбелязваме 100 години от неговата гибел".

Основна цел на историческото образование трябва да бъде децата да се асоциират с героите, за да ги разбират. Затова Искрен Красимиров избира да ги въвлича в историческото действие, вместо да им изнася лекция. 

Възпрепятстването на този процес е причината от "Незабравимата България" да се обявят против дистанционното обучение.

"Всички направени спектакли трябва да достигнат до българските ученици. Предишната година, когато имаше локдаун, преминахме към дистанционните уроци. Ученици, учители и дори директори, са ни споделяли, че не е същото, защото децата не се докосват до героите. Изменя се смисълът на историческото обучение, но ако се налага - няма как да оставим Делото. Нов спектакъл, посветен на хановете, царете, който все още е в идейна фаза, обмисляме го внимателно, но е предвиден за новата календарна година, когато ще видите и 1200 години България - спектакъл, обхващаш всички събития до Освобождението. Нашият екип не спира да работи".

"Незабравимата България" е името на проект, обединяващ уроци по родолюбие чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии, започнат преди години и събиращ цялата възрожденска история.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30