Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години археологически разкопки в праисторическото селище край Оходен

Снимка: Радио ВИДИН, Архив


Навършват се 20 години от началото на археологическите разкопки в раннонеолитния обект и светилище в местността "Валога" край врачанското село Оходен. Резултатите са изключително интересни и тази есен предстои да бъдат представени пред обществеността. Това обясни ръководителят на проучването и директор на Регионален исторически музей Враца Георги Ганецовски:

"Оходен продължава да дава своите атрактивни находки, тъй като регулярно проучваме една обредна структура, вече шеста поредна година, предвид на нейната значимост и това, че явно тя е използвана многократно и ние правим опит да реконструираме повече детайли около нейното функциониране. Този път попаднахме на останките пет обредни огнища, които са подредени в посока север-юг. Тепърва има да изясняваме защо това е така. Това е един ключов въпрос. Когато намерим отговор, ще намерим отговора и на други такива въпроси."

Находките от проучването на обекта в Оходен също са интересни и носят важна информация:

"За поредна година голямо количество кремъчни артефакти. Кремъкът за този праисторически период е от такова значение за всички общества, за тяхната жизненост, че бих казал за тяхното оцеляване, както стоманата в днешно време. От тази гледна точка Оходен е важен, защото и като суровина, и като обработени артефакти показва, че той е функционирал не само като обреден център, но и като център за производство и разпространение на кремък, на тази жизнено важна за тези хора преди 8000 години суровина, от която са произвеждали огромна част от инструментите си за оцеляването на техните общества. Намерихме още една пластина от обсидиан. Това също е една много интересна находка, тъй като обсидианът не фигурира като суровина, като находище на територията на България. Поредното доказателство за добре развити търговски отношения в периода края на 6-то - началото на 5-то хилядолетие, и то в посока запад-северозапад..."

Проучванията, финансирани от Министерството на културата, ще приключат в първата половина на октомври. Наесен ще бъде подредена ретроспективна изложба с находки от обекта.

 Повече за археологическия сезон във Врачанско може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00