Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови възможности за шофьорите във връзка с коронакризата

Лични документи
Снимка: ОД на МВР

Удължава се срокът за валидност на шофьорските книжки във връзка с коронакризата, съобщават от Единния информационен портал.


"В момента тече прилагането на Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с COVID-19, срокът на валидност на свидетелствата за управление на МПС,  който е изтекъл между 01.09.2020 г. и 30.06.2021 г. се удължава с 10 месеца, считано от датата на изтичане на срока на валидност. Ако на даден документ е разписан срок на валидност до 30.06.2021 г., то неговата валидност се удължава с 10 месеца до 30.04.2022 г.

Важно допълнение: всички свидетелства за МПС, чийто срок на валидност вече е бил удължен миналата година, съгласно предишен Регламент (ЕС) 2020/698, и е изтекъл в периода 01.09.2020 г. до 30.06.2021 г., се удължава с 6 месеца или до 01.07.2021 г. - която от двете дати е по-късната...", обясни за Радио ВИДИН гл. инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор Пътна полиция Видин.



Новото е, че са въведени някои изменения по отношение на подмяната на свидетелствата за управление на моторни превозни средства /МПС/.


"Относно измененията и допълненията в Закона за българските лични документи във връзка с функционалната компетентност на органите на националната полиция, по отношение на член 35 ал. 9.3 от Правилника за устройството и дейността на министерството, се въведоха някои изменения по отношение на подмяната на свидетелствата за управление на МПС в някои случаи. По-конкретно: при изтичане срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, при смяна на фамилията, както и при издаване на дубликат, вече ще могат да се изпълняват тези услуги като ускорени до 3 работни дни."


От Единния информационен портал припомнят, че всички лични карти, чийто срок на валидност изтича, подлежат на подмяна в 1-месечен срок, тъй като съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, удължаването на сроковете на валидност за личните карти и паспортите е валидно само за тези, изтичащи в периода от 13.03.2020 г. до 31.01.2021,

Гражданите не е задължително да подменят паспортите си. Паспортите с изтекъл срок на валидност подлежат на връщане на органа, който ги е издал, в 3-месечен срок след изтичане на валидността.

Информация за административните услуги по линия на "Български документи за самоличност", работното време и т.н. може да бъде намерена на сайта на съответната областна дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес.

Подробностите - в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри". Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към рисуването.  Вяра..

публикувано на 26.06.24 в 14:40

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат утре малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и големи филми...

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват не от Русе, както обикновено, а от Видин, каза за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава, Видин е свързан по няколко..

публикувано на 26.06.24 в 14:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15
Александър Лозанов и Николай Николаев от Профилираната природо-математическа гимназия

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин постигат отлични резултати на олимпиади и състезания

Учениците Николай Николаев и Александър Лозанов  са настоящи възпитаници на видинска математическа гимназия . И двамата са с блестящи успехи на олимпиади и национални състезания по математика , Български език и литература и История и цивилизация.  Александър Лозанов е 7-и клас в ППМГ " Екзарх Антим I". Той се отличава със силен интерес и..

публикувано на 25.06.24 в 17:46