Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна новата учебна година във Видинско

6
Снимка: Радио Видин









32 училища в област Видин отвориха врати за своите ученици в първия ден от новата учебна 2021/2022 година.

С тържество в училищния двор започна новата учебна година в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин. На него присъстваха само  учениците от 12. и 8. клас. За едните това е последният първи учебен ден, а за другите - първи учебен ден в това училище: 

"Развълнувана съм и нямам търпение да се запозная с децата от класа... Очакванията ми са за добро образование, за нови приятелства... Малко съм нервен, защото ми е непознато още, предполагам, че тази година ще ми е много по-добра от предишните и ще срещна много нови хора, ще науча нови неща."

Останалите ученици бяха посрещнати час по-късно в класните стаи, в които ще се обучават. Поздравиха ги учителите им, а директорът на гимназията Любомир Георгиев им пожела:

"Пожелавам на всички колеги и ученици учебната година да е здрава, да е спокойна, да имат сили, за да преодоляват всичките трудности в една такава сложна обстановка."

Новата учебна година започва при спазване на противоепидемичните правила. Няма болни или карантинирани учители, добави директорът. 

За 140-и път СУ "Цар Симеон Велики" във Видин отвори вратите си на 15 септември. С тържество пред централния вход започна новата учебна година. След химна на България и посрещане знамето на училището, кметът на Общината Цветан Ценков приветства учениците:

"Попътен вятър! Бог да ви закриля! Дано да сте много успешни и да следвате своите малки, малки мечтички, които имате сега, а те след това да станат много, много големи и да получите подкрепата не само на вашите родители, а и на вашите учители. Попътен вятър и честит 15 септември!"

Директорът на училището Ирена Гъркова честити новата учебна година:

"Честита нова учебна година на всички! Добре дошли отново в училище. Нека да е здрава, нека да е присъствена, нека да е вдъхновена за всички!

По традиция първи училищния праг прекрачиха първокласниците, които си пожелаха да учат присъствено:

"Да бъдем присъствено, да не бъдем онлайн и всичко да е наред... И да имаме само шестици... Много съм щастлива, че ще сме присъствено в началото, и се надявам да е така... Вълнувам се. Там се забавляваме и учим едновременно и е забавно."

Началото на новата учебна година в училището благослови архимандрит Самуил. 

74 първокласници посрещна днес Основно училище "Иван Вазов". Те са разпределени в три паралелки, а класен ръководител на 1 "а" клас  е Аничка Петкова. За Радио Видин тя сподели, че поема осмия си пореден випуск: 

"Както всеки 15 септември, учителите се вълнуват, за нас това е празник, ние започваме работа празнувайки. Чакаме с нетърпение нашите деца, подготвили сме за тях една вълшебна атмосфера, и се надяваме да ги потопим в света на знанията, играейки, забавлявайки се." 

Първокласниците бяха въодушевени и едновременно с това притеснени, и трудно да споделяха първите си впечатления:

"Чувствам се добре, не съм притеснен", сподели Петър. 

Директорът на училището Пролетка Цветкова откри официално учебната година с тържествено слово:

"Днес децата на България тръгват на училище, с времето този ден се е превърнал в празник, посветен на вечния стремеж на българина към духовност, наука и просвещение... Спорна и успешна учебна година, на добър час!"

Празничен водосвет за началото на учебната година отслужи отец Владимир от Видинска Света Митрополия.

Юбилейна 50-а учебна година откри ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин. Тази година е малко по-специална за колектива, защото към тях като преподавател по Български език и литература се присъединява Рая Михайлова- възпитаничка на гимназията. За Радио Видин тя сподели: 

"Посрещам новата учебна година с изключително много вълнение, не само защото е една от първите ми учебни години, ами защото това е първата учебна година в най-хубавото училище на град Видин. Като бивша възпитаничка на това училище за мен емоциите са много смесени - едните са носталгични, другите са прекалено вълнуващи и за мен това събитие е изключително щастливо."

Учениците имат очаквания за успешна година и присъствено обучение: 

"Да завършваме по-бързо, и да си вземем матурите... По-добре е на училище, защото научаваме повече неща... На училище е по-добре, отколкото онлайн, защото губим контакт с хората, разваляме си зрението по цял ден на компютъра".

Директорът на учебното заведение Румяна Петрова приветства учениците: 

"Този празник е специален за всеки българин, защото с него е свързан мил спомен, прекрасни емоции. Лично за мен, за моите колеги, за всички ученици на математическата гимназия, той е още по специален, защото през тази учебна година гимназията ни ще отбележи половинвековен юбилей от своето създаване. Училището е един необятен духовен храм на познанието, на приятелството, на изграждането на взаимоотношения, които остават за цял живот... Да посрещнем юбилейната 50-годишнина на Математическа гимназия с още много успехи, да издигнем името на нашия патрон Екзарх Антим Първи. На добър час през новата учебна година!"

Началото на учебната година в Математическата гимназия благослови Видинският митрополит Даниил.

Видинското училище "Любен Каравелов" посрещна тържествено своите първокласници и подготвителната група. От тази учебна година образователната институция ще разполага с първия и най-голям СТЕМ център в област Видин, обясни директорът на иновативното училище Любка Найденова:

"От новата учебна година ОУ "Любен Каравелов" се вписва в мрежата от иновативни училища, а в изграждащия се СТЕМ център - първият и най-голям в областта ни, вие ще бъдете новите творци и изследователи".

Любка Найденова връчи грамоти на изявени ученици, а тържествен водосвет отслужи отец Илия Симеонов от Видинската епархия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време за мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00

Професионален празник отбелязват библиотекарите

Библиотекарите отбелязват своя професионален празник.   Професията съществува от древността и ако в миналото е била упражнявана основно от мъже, днес все повече жени откриват призванието си в нея. Лидия Векова , е библиотекар в отдел "Заемна за възрастни" на Видинската регионална библиотека от 12 години:  "На мен лично ми дава много социални..

публикувано на 11.05.24 в 09:30

Църквата почита светите братя Кирил и Методий

Православната Църква почита днес паметта на светите учители славянобългарски Кирил и Методий. Повече за светите братя разказва свещеник Илия Симеонов от Видинска Епархия: "...Светите братя Кирил и Методий се родили в град Солун. Живели през девети век. Баща им Лъв бил виден пълководец, майка им Мария добра християнка. Получили добро образование,..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Жители на общините Монтана и Берковица: Тирове да не минават през Петрохан

Жители на населени места от общините Монтана и Берковица не искат тирове да минават през Петрохан. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. Жителите на монтанското село Благово също не са съгласни и изпратиха подписка до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)...

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Клисурският манастир отбелязва храмов празник

Клисурският манастир, който има за свои покровители светите братя Кирил и Методий днес отбелязва храмов празник. По този повод от 9:30 ч. е предвидено  празнично богослужение, възглавено от негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в съслужение с много духовници и монахини от страната и чужбина.  Празникът продължава с концерт с..

публикувано на 11.05.24 в 08:05