Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е за зимнина

Снимка: Краси Иванова


За хората, които имат зеленчукови и овощни градини, а и не само за тях, направата на буркани с туршии, компоти и сладка е традиция. Именно есента, заради изобилието на различни зеленчуци е подходящото време за тяхната консервация. Недка Гергова от видинското село Синаговци приготвя зимнина от над 40 години.


"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."


Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.


"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."


Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 юни 2024 година

Българският ултрамаратонец и шампион по плуване в ледени и студени води  Цанко Цанков  ще опита да постави нов световен рекорд . В деня на съединението 6 септември ще плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй.  Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарните формации за съставянето на правителство..

публикувано на 25.06.24 в 18:00

Ансамбъл "Мездра" ще участва в международен фестивал

Фолклорен танцов ансамбъл “Мездра” ще вземе участие в Международния фестивал “Calusul Romanesc” в град Каракал, Румъния, от 27 юни до 1 юли. Проявата започва през 1969 г. в Слатина, а от 1978 г. се провежда всяка година през седмицата на Петдесетница в румънския град. Целта на събитието е да разясни произхода и тайните на ритуалния танц..

публикувано на 25.06.24 в 15:47

Микробиолог представи в Лом участието си в антарктическа експедиция

Снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция представи в Лом микробиологът Снежана Русинова-Видева . Събитието се проведе в Народно читалище „Постоянство 1856” и събра приятели д-р Русинова, която е родена в Лом, и почитатели на науката. „Най-често българските експедиции, които са от 32 години, се провеждат..

публикувано на 25.06.24 в 15:35

Още една жена във Врачанско е обвинена в домашно насилие

Броени дни след като жена наръга и наби мъжа , с когото живее на семейни начала във Враца, от прокуратурата оповестиха за нов случай на домашно насилие над представител на силния пол. От териториалното отделение на държавното обвинение в Бяла Слатина внесоха в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на..

публикувано на 25.06.24 в 15:24

Лом ще отбележи деня на река Дунав

Международният ден на река Дунав ще бъде отбелязан в Лом с богата програма. На 27 юни, четвъртък, от 20:00 часа, в амфитеатъра на Дунавския парк жителите и гостите на града ще могат да видят изпълненията на мaжopeтeн cъcтaв “Дyнaвcĸи биcepи”, вoĸaлнa гpyпa “3 A KЛAC” и бaлeтния cъcтaв ĸъм Народно читалище „Постоянство 1856”. Хopoтeĸa c..

публикувано на 25.06.24 в 14:00

Берковица и Годеч представят храни, обичаи и занаяти

Сдружение "МИГ – Берковица и Годеч" организира Фестивал на местните храни, обичаи и занаяти.  Домакин на събитието е Годеч и ще се състои на площад "Свобода", от 16:00 часа, днес, 25 юни. Фестивалът ще включва демонстрация на местни храни от двете общини, представяне на занаятчии – сребърна бижутерия, резба, предмети от дърво. Със свой..

публикувано на 25.06.24 в 12:40

Общински съветници в Кула искат повече пари за образованата раждаемост

Общинските съветници от групата на ПП “ВМРО-БНД“ в Кула поискаха увеличаване на финансовата помощ, отпускана по програмата за насърчаване на образованата раждаемост в общината. Те внесоха докладна записка до кмета на общината и председателя на Общинския съвет изплащаната еднократна финансова помощ за новородено дете на родители с висше..

публикувано на 25.06.24 в 11:43