"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."
Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.
"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."
Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.
Голямо количество хашиш беше задържано от митническите служители от отдел „Борба с наркотрафика" в ТД Митница Русе след проверка на камион в района на Дунав мост 2 – Видин. Около 23:15 ч. на 10 април 2025 г. митническите инспектори спират за проверка на ТИР Терминал в Северна промишлена зона на гр. Видин превозно средство с турска регистрация и..
83-годишна жителка на с. Кутово е станала жертва на телефонна измама вчера следобед, съобщават органите на реда във Видин. Тя получила обаждане от непознат, който съобщил че дъщеря й е настанена в столична болница с фрактура на крайник и за предстояща операция е необходима голяма парична сума. Малко по-късно, в друго телефонно обаждане мъж,..
Ученички от СУ "Свети Климент Охридски"-Зверино, членуващи в клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“, бяха на различни места на Цветница с мисия да съберат средства и помогнат на абитуриентите от община Мездра, които са в неравностойно положение. Касички за събиране на парични средства бяха разположени в Черепишки манастир " Успение..
Три водещи компании и една професионална гимназия са номинирани от Областния съвет по безопасни условия на труд за представяне на добри практики в производството, услугите и административната дейност на територията на област Враца. Работодателите са представени в три базисни категории за въвеждане на международни стандарти и иновации, обучение на..
Продължават събитията от празничните програми на Общините Вършец и Берковица за Великденските празници. На 19 април |във Вършец ще се проведе Великденска работилница за деца. Заниманията започват от 10:00 ч. с рисуване на яйца и изработване на великденска декорация. пред сградата на НЧ "Христо Ботев-1900". На 20 април, Великден, от..
Библиотеката при читалището във Враца обяви литературен конкурс за детски магически разказ, а поводът е 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий и на професионалния празник на българските библиотекари. Според информация в сайта на Народно читалище „Развитие – 1869", конкурсът "Моят полет около света" е за разказ на деца от 3. до 6. клас на..
Дългоочакваният ремонт на катедралния храм "Св. вмчк. Димитър Солунски" във Видин все още не е започнал. Има избрана фирма-изпълнител, но чакаме още началото на ремонта обясни Архимандрит Самуил предстоятел на катедралния храм: "Ремонтът е на стартов етап. Имаме желание да се започне. От много време стои скелето. Трябваше да се започне, но за..