"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."
Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.
"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."
Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.
Община Белоградчик е финалист за Строителните Оскари 2025. Местната власт възстанови емблемата на града - летния театър "Гъбите ". Три милиарда и 700 милиона лева са необходими само за най-спешните дейности за овладяване на водната криза в страната. Това каза вицепремиерът Атанас Зафиров след първото заседание на Националния борд по водите. Той..
Областната болница в Монтана и Комплексният онкологичен център (КОЦ) във Враца закупуват апаратура за ранна диагностика на рака . Средствата се планира да бъдат осигурени от фондовете на Европейския съюз. Концепции за интегрирани териториални инвестиции бяха представени на публично обсъждане. Регионалният съвет за развитие на Северозападния..
Творците от Литературен клуб "Хр. Ботев" при Народно читалище ”Просвета 1925 Мездра” организират премиера на книгата "Усмихната, успешна, удивителна" . Автор на поетичната творба е Магдалена Динкова, кмет на мездренското село Върбешница. Премиерата ще се състои на 26 септември, петък, от 17,30 часа в голямата заседателна зала на Община..
За проблем с качеството на водата в село Бързия , община Берковица, е сезиран депутат от Монтана. Петър Петров от "Възраждане" попита от трибуната на Народното събрание може ли Министерството на регионалното развитие да помогне за подобряване на качеството на водата. "Тамошната пречиствателна станция е един общински обект, изграден през 2015..
Видин е сред населени места в страната, които тази вечер се включват в международното литературно събитие „Нощ на литературата“ . Организатор на събитието във Видин е Общината, съвместно с Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Откъси от съвременни европейски книги ще бъдат представени от 18:00 часа в двора на Културен център „Жул Паскин“,..
Служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при Областната дирекция на МВР в Монтана иззеха огнестрелни оръжия, боеприпаси и взривни вещества при претърсване на имот в село Мадан, собственост на 59-годишен мъж от Монтана. Акцията е проведена вчера, 23 септември. По случая е образувано досъдебно производство.
49-годишен, криминално проявен е бил задържан вчера в ареста на Районно управление-Видин за нанесен побой на мъж от гр. Дунавци, съобщават от полицията. Сигналът за престъплението е подаден късно вечерта в събота. Пострадалият е бил хоспитализиран във видинската болница. По случая е образувана преписка. Уведомена е Районна прокуратура – Видин.