Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Време е за зимнина

Снимка: Краси Иванова


За хората, които имат зеленчукови и овощни градини, а и не само за тях, направата на буркани с туршии, компоти и сладка е традиция. Именно есента, заради изобилието на различни зеленчуци е подходящото време за тяхната консервация. Недка Гергова от видинското село Синаговци приготвя зимнина от над 40 години.


"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."


Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.


"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."


Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2025 година

Собственици на изгоряла при пожар кравеферма в Дъбова махала отправиха апел за  помощ .   Огнената стихия унищожи преди дни и 18 необитаеми къщи в монтанското село. Правителството реши да отпусне еднократна финансова помощ от 3 000 лева на пострадалите от пожарите през 2025 година. За изплащането й ще са необходими до 900 000 лв., които са..

публикувано на 30.07.25 в 18:00

Семейство от Дъбова махала, чиято ферма изгоря, търси помощ

Собственици на изгоряла при пожар кравеферма в Дъбова махала отправиха апел за помощ. Огнената стихия унищожи преди дни и 18 необитаеми къщи в монтанското село. В гасенето на пожара се включват местни хора, а земеделски производители от селата Дондуково и Василовци помагат с техника и водоноски.  Огънят тръгва от сухи треви около населеното..

публикувано на 30.07.25 в 15:15

Децата в Ослен Криводол творят с глина в лятна школа

В Народно читалище "Развитие 2022" в мездренското село Ослен Криводол в рамките на лятната школа децата се учат колко много неща могат да се сътворят от глина – от калени паници и вазички до малки скулптури и дори миниатюрни глинени къщички. Днешното занимание беше посветено на изработката на глинени медальони. Малките творци мачкаха черна и бяла..

публикувано на 30.07.25 в 15:10

Над 10% е безработицата в област Враца

Всеки трети жител на Хайредин и селата от общината в трудоспособна възраст си търси работа , това показват данните на Бюрото по труда във Враца за юни. 442-ма от шестте села представляват 34% от хората, които могат да се трудят, но няма къде. Малко по-добро е положението в община Борован, където един на четирима е без постоянни доходи, а..

публикувано на 30.07.25 в 15:00
Ново село

Ще насърчават заетостта в общините Видин, Брегово и Ново село

На 31 юли в Дирекция "Бюро по труда"-Видин започва прием на заявки от работодатели от общините Видин, Брегово и Ново село за сключване на договори за ползване на програми и насърчителни мерки за заетост или обучение по Закона за насърчаване на заетостта . За това информира директорът на институцията Александра Рачева : "Те са за разкриване на нови..

публикувано на 30.07.25 в 14:15

Ниско е равнището на безработица в страната за първото полугодие

Малко над 5 процента е средномесечното равнище на безработицата в страната,  стана ясно на национално съвещание на Агенцията по заетостта, което се проведе в Пловдив и на което присъстваха изпълнителният директор Смилен Вълов и директорите на 106-те дирекции в страната. На съвещанието бяха проведени няколко срещи и беше обсъдено равнището на..

публикувано на 30.07.25 в 11:36

Брегово е част от лятната кампания за достъп до еЗдраве

Мобилни екипи на Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин продължават да посещават населени места от областта и да оказват съдействие на желаещите да активират мобилното приложение "еЗдраве", което осигурява достъп до електронното ни здравно досие. Днес мобилен екип ще работи в сградата на Община Брегово. Инициативата е част от лятна национална..

публикувано на 30.07.25 в 10:01