"Сега е есента и всички домакини си приготвят вкъщи зимнина, защото е по-вкусно и особено ако си имаш твоя градинка, всичко е екологично чисто. Ние например на село си произвеждаме чушки, домати, тиквички, краставички, всяккакви зеленчуци. Аз обикновено до миналата година си слагах във фризера чушки печени. Но сега започнах да ги пека, като предварително си изчиствам семето, пека чушки и ги слагам в буркани. На буркани, които са с капачки, не компотени, на дъното буркана слагам един аспирини, пека чушките и ги натискам, редя буркана и най-отгоре слагам другия аспирин, поръсвам съвсем малко сол. Затварям буркана хубаво и не го пипам, нито го варя нито нищо, просто обръщам буркана и на другия ден си го прибирам в мазето. Други чушки, които правя сега септември, защото сега е изобилието на чушките и сега се правят тези неща- пак изпичам чушките, обелвам ги и правя марината, горе долу знаеш на 1 кг чушки се слагат 2 аспирина. Слага се аспирина в един съд по-голям слага се захар, сол и оцет, олио по желание. Чушките ги слагаш в тази марината киснат примерно от обяд до привечер и така разбъркваш чушките в марината, опитваш на вкус и като престоят така след това ги редиш в буркани, като между тях слагаш моркови и чесън. Запечатваш буркана, затваряш го, обръщаш го, нали като натискаш, то сока си се запълва в буркана и така обърнато един ден, то като изстине вече, то е вакуумирано. Сурова туршия, сега, където се прави или другия месец със сурови зелени домати, краставици, зеле, моркови, карфиол, кервиз, всякакъв зеленчук, аз ги слагам обикновено като едно време туршията, която беше в бидони- само със сол и вода. Не слагам оцет, не слагам други неща..."
Заради по-добрия вкус на домашно направената зимнина видинчани също предпочитат да си я приготвят, но има и такива, които си купуват, показа анкета на Радио ВИДИН.
"Аз я харесвам, обаче да не я правя аз, защото е разправия... Аз си я правя, заедно с майка ми естествено. Имаме наша градина и вече сме понаправили малко. Майка ми командва, аз само изпълнявам. Бера, нося, меля. Правим гювеч, домашни, чушки, всичко се попарва и се бели... Донякъде правим зимнина, то основно при нас всичко ходи във фризера, фризера ни е голям, замразяваме зеленчуци, чушки печени... Почти не правим туршии, такива неща... 20 години съм в чужбина и живея по този начин, не правя зимнина. Купувам си. Така съм намерила за удобно, нямам градина......Е гледай още не съм почнал, ама те към 20-ти натам слагаме- нали компота си е компот. Слагаме си домати, гювеч, люти чушлета, правим консерви с риба, с боб къде се слага. И после от село, аз съм тук от Жеглица, после ги прекарваме в мазето. Слагаме си зеле, кисело зеле обезателно, бидон 100-литров. 2 бидона с вино си слагаме тука да има. И това се води нали за зимата... Да, правим ние с жената сме само двамата, децата са ни по София. Правим по-малко, но не толкова, колкото сме правили преди време, защото те не искат да им пращаме такива работи. Гювеч правим, друго за готвене правим лютеница. Компот не правим, правим сладка най-много от плодове. Аз съм от Рупци, имам градина овощна и гледаме, имаме дюли, имаме ябълки, гледаме да ги оползотворим. Жената е много стабилна в това отношение, много хубаво прави всичко. За предпочитане е, почти не купуваме, гювеч такива работи, купували сме, обаче сме видели, че не струва."
Каква зимнина още може да бъде направена може да чуете в звуковия файл.
Община Видин сключи договори за подкрепа с двама млади лекари. Министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов направи изненадваща проверка на Дома за пълнолетни лица с деменция в село Бистрилица, община Берковица , съобщиха от пресцентъра на ведомството. Посещението е част от проверките за гарантиране на добри и безопасни условия..
"Панаир на талантите" се проведе в Кула. 18 деца на възраст от 5 до 15 години представиха своя талант в различни области - музика, спорт, рецитал, мода, танцово изкуство и др. Всички участници получиха награди, осигурени от Николай Боев, който е инициатор и спонсор на проявата. Голямата награда грабна седемгодишният Никола Иванов ,..
Проверка за изливане на отпадни води ще извърши управителят на ВиК- Видин Илко Илиев след постъпил сигнал до Радио Видин. Граждани са забелязали, че се изливат отпадни води с неприятна миризма на метри от Гребната база, която е преди градския плаж. Помпената станция препомпва отпадъчните води от част от територията на града до другата помпена..
До края на септември ще завърши ремонтът на второкласните пътища Криводол - Борован и Враца - Борован , съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Отсечките бяха обходни трасета при модернизацията на пътя Мездра - Ботевград. По вторoкласните пътища се работи на участъци от по 34 километра. Извършват се ремонти на асфалтовата настилка, подравняване..
От Регионалното управление на образованието във Видин обявиха кандидатите, класирани на първо място в конкурсите за директори на училища . Дългогодишният директор на Професионалната гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” Мариета Георгиева ще продължи да ръководи училището. Здравка Младенова печели конкурса за директор на Средно училище “Христо Ботев” в..
Р ежим на водоснабдяването се въвежда в Белоградчик з аради драстично намалелите дебити на водоизточниците Речно водохващане "Репляна - Чупрене" и Речно водохващане "Стакевци", съобщават от Общината . Водата ще се спира всяка вечер от 22:00 ч. до 06:00 ч. на следващия ден. Със заповед на кмета е забранено използването на питейна вода за..
Сушата провали реколтата от царевица в област Монтана. Зърно ще се прибира от полето там, където е имало локални валежи. Това прави не повече от 20% от засятата царевица. Продължителното засушаване през юни и юли не позволи на културата да направи зърно, обясни Николай Синигерски, председател на Монтанския съюз на зърнопроизводителите...