Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на клиента да заплати с карта.
Все по-често и в ресторантите хората започнаха да плащат по този начин. Тук обаче нещата са малко по-специфични, защото по неписано правило някои клиенти оставят бакшиш на сервитьора, а чрез картовото плащане това на практика не може да се случи, каза за Радио ВИДИН Антоан Стефанов управител на италиански ресторант.
"Все по-често хората искат да платят с карта, тъй като не носят кеш в себе си. Новите смартфони могат да съдържат до 100, 150 дебитни карти, плаща се всичко безконтактно, заплатите им се прехвърлят там... Най-често хората свързани с банковия и ИТ-сектора плащат с карта. За мен има значение как ще плати клиентът. Защото, както ми плати кеш, така може да остави бакшиш направо. Докато когато ми плати с карта, някои фирми и моята, законодателството не позволява да се сложи бакшиш към картата, тъй като той става облагаем с данъци и се отчита към НАП, а не би трябвало. Малко са фирмите, които могат да си позволят и имат такъв оборот, че да позволят да се оставя бакшиш на банковата карта. Тъй като, банките извършват трансакцията не веднага, а до седмица, до 7 работни дни след самото плащане. От една страна това вреди на бизнеса, тъй като ресторантският бизнес кредитира въпросните клиенти и седмица по-късно 10 дни, 7 работни, сумата е преведена по сметка. Има и злощастни инциденти, когато картодържателят, жена му е взела картата, отишла на ресторант с приятелки, направили 500 лв. сметка и картодържателя обажда се на банката и казва- аз съм в друга държава, аз не съм извършил тази транзакция. И де факто няма плащане, хората са дошли, нахранили са се, напила са се, уж са платили, а в същото време не са. Анулира се транзакцията."
Някои видинчани са свикнали да плащат с пари в брой, други пък определено предпочитат банковото разплащане, има и такива, които въобще нямат карта, сочи анкета на Радио ВИДИН.
"Предпочитам кеш, по-удобно ми е кеш да плащам... Ако нямам пари в мен, да, плащам с карта, но се случва в някои заведения да няма и ПОС терминал. Да, оставям бакшиш, все пак работят тези хора, трудят се... По принцип ходя по заведения, вече по-рядко. Аз по принцип предпочитам все още с пари на ръка да плащам. По ресторантите тука е по-неприятната част, защото трябва да имаш и така и така пари, затова предпочитам в брой за бакшиш на сервитьора... Не, нямам карта, затова в кеш... Аз не ходя в ресторанти, когато ходя, все ме черпят, така че, не знам този, който черпи, с какво предпочита да плаща... Щом е с карта- без бакшиш... Предпочитам с карта, защото не пипат пари от хигиенна гледна точка и не е ангажиращо, не трябва да имаш пари в брой, носиш една единствена карта, навсякъде предпочитам с карта аз... Случвало ми се е да платя с карта и да оставя отделно бакшиш... Специално по ресторантите аз плащам с карта."
И един съвет накрая, без значение къде и как извършваме плащане, важно е да проверим дали сумата, изписана на дисплея на ПОС терминала е коректна.
Изготвена е документацията за постоянна експозиция на музей "Конака" във Видин. Предстои да бъде внесена за съгласуване в Министерството на културата, откъдето е основното финансиране. Документацията, подготвена от екипа на Регионален исторически музей - Видин, е от близо хиляда страници, каза ръководителят на проекта Ваня Ставрева...
Поставяме фокус върху една от най-деликатните теми в общуването между родители и деца – моментът . Онзи малък, почти невидим детайл, който решава дали разговорът ще бъде чут… или ще се превърне в спор, обида, затваряне на вратата . Всички сме били там: опитваме се да обясним нещо важно, но детето е уморено, разстроено или просто не е „в този..
Тази година Народно читалище "Просвета 1925" в Мездра отбелязва впечатляващ юбилей – 100 години от своето създаване. За едно читалище това са години история, култура и общност, в които поколения жители на града са се срещали, учили и творили заедно. През всичкото това време "Просвета" е било място, където хората са се вдъхновявали, развивали са..
В Северозападна България отново за пета поредна година се случва една от онези прояви, които напомнят защо Коледа е време за добрина. Инициативата "Таен Дядо Коледа" вече е позната на много хора във Враца и региона - кауза, родена от сърцето на един учител. Тази година в списъка на доброто са включени 370 деца - всички от социално слаби..
Служителите на Отдел "Статистически изследвания"- Видин се включиха в протестна акция преди дни. Повод за недоволството са ниските възнаграждения в системата, както и нарастващото напрежение и негативните нагласи към държавните служители, заети с ключови функции. Това каза за Радио Видин Цветан Цветков, началник на отдел "Статистически..
Девета Неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез всичко да обикваме небесното и..
Срещам ви днес с една творческа личност- дама, която рисува уникални картини, пише стихове, работи с деца, преподава икономически дисциплини и прави всичко това с любов. Това е Снежана Петрова от Мездра. Завършила е ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, специалност "Икономика и управление в социално-културната дейност - Мениджмънт на културата”...