Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Европа се нуждае от нови идеи, за се възстанови от кризата

Снимка: Ани Петрова, БНР

Пандемията от COVID-19 промени света. Европа се нуждае от нови идеи, за се възстанови от кризата и да намери устойчиви решения на предизвикателствата на бъдещето. Сред тях са климатичните изменения, напредъкът на цифровите технологии и засилената конкуренция на световно ниво. 

"Това е главният въпрос ‒ как да подготвим Европейския съюз, за да може той да действа и да реагира в утрешния свят", заяви Ги Верховстад, съпредседател от страна на Парламента на изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа:

"Първият въпрос, на който трябва да отговорим с тази конференция е каква е визията, която имаме за бъдещето на Европа. Kакви реформи са необходими на Европа за това бъдеще. И тогова идва вторият въпрос. Можем ли да направим това в актуалните работни рамки. Можем ли да направим това с процедурите, които имаме сега вътре в ЕС. Но това е само втория въпрос. Това, което бих искал при всички случаи да се избегне с теоретичното стартиране на дискусиите, е да не забравим за всички останали. За мен то започва с това какъв тип Европа искаме и тогава идва вторият въпрос. И ние няма да избегнем вторият въпрос. Втория въпрос е дали се нуждаем от промени в регистрационните процедури или в договорите, за да направим това да се случи. Но това е на втори план, в този момент ние сме концентрирани по първия въпрос."

"Ако искаме да бъдем подготвени за следващите десетилетия, ще трябва да реформираме Европейския съюз, а не да бъдем съюз, който реагира късно и недостатъчно на нещата, които се случват по света и в нашите общества"-заяви Ги Верховстад.

Оценката на въздействието на европейските средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 показва няколко извода, каза Мариела Савкова управител на Областeн информационен център- Видин:

"На първо място бизнесите, които са от най-засегнатите сектори запазват дейността си. Безработицата на макро равнище задържа стойностите към март 2021 година, но в седем от областите на страната, включително Видин, има повишаване. Трябва да се отбележи, че трите летни месеца доведоха до по-бързо от очакваното икономическо възстановяване на сектора на услугите и туризма. С настъпващата нова заплаха на делта варианта на COVID обаче има риск от бърза загуба на положителния ефект, което налага продължаване на мерките на правителството за компенсация на най-засегнатите бизнеси."

Необходимо е по-добро взаимодействие между мерките на правителството и ангажиментите на бизнеса, социалните партньори, културните оператори и образователните институции, за да се постигне по-висока ефективност при ограничаване на пандемията:

"Добра стъпка в тази посока би била приоритетното финансиране на мерки за бенефициенти, които вече прилагат познатите средства за ограничение на разпространението на пандемията. Добре е да се насърчи с европейски средства по-широкото прилагане на така наречения "зелен пояс" от бизнесите и социалните партньори, които ефективно и на практика ограничават продължаващото разпространение на пандемията. Като цяло ефектът от компесаторните мерки, финансирани с европейски средства е краткосрочен. Затова икономическото възстановяване трябва да стъпи на нова икономическа визия за страната, която подпомага балансирания регионален растеж и заетост в цялата страна и особено в най-изоставащите региони."

За да се преодолее кризата, е концентриран финансов ресурс  за подпомагане най-вече на бизнеса, каза експертът в Областен информационен център-Видин Яна Гъркова:

"Откакто започна ковид кризата българската държава и не само, съвместно с Европейския съюз предприеха една сериозна алокация на финансов ресурс, чрез който да бъде подпомогнат най-вече бизнеса и в частност работниците, защото много хора бяха принудени да останат вкъщи след въвеждането на по-рестриктивните мерки за ограничаване на разпространението на пандемията."

За възстановяване от пандемията според Мариела Савкова е необходим икономически рестарт и европейските средства да бъдат насочени към основните приоритети на Европейския съюз до 2030 година, а те са- постигане на неутрална енергийна икономика и намаляване на въглеродните емисии с 50% до 2050-та година:

"Именно тези цели могат да заемат централна роля при създаването на нови работни места, развитие на човешките ресурси, гарантиране на правата на хората  за добър живот в регионите, чист въздух и вода, екологичен и устойчив  път на развитие."

Това включва и нов модел на европейските средства, който да прилага методологията на европейската кохезионна политика и качествено ново планиране на финансовата рамка на Европейския съюз в България, за да бъдат ограничени регионалните неравенства:

"Най-важната част от подобна нова визия за развитието на  икономиката на страната са имено развитието на иновациите, изграждане на научно-изследователската инфраструктура, развитие на дигитализацията и енергиен преход, дуалното образование и развитието на индустрията за здравословен живот, както и за развитие на туризма."

В периоди на кризи се появяват и много възможности. От това да се възползваме от тях зависи как ще се съвземем от тази пандемията, каза управителят на Областен информационен център- Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Държавата да се намеси за "замразения" ремонт пред Здравната каса, настоява Общинският съвет във Видин

Общинският съвет във Видин прие декларация, с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в града . Общата стойност на проекта е над 26 млн. лева. Вносител на предложението е общинският..

публикувано на 25.09.24 в 15:54

Магистър-фармацевт: Част от проблемите ни идват от непрекъснатите промени

Професията на фармацевта е трудна заради голямата отговорност, която той има. Колкото повече един фармацевт обича работата си и я върши с желание, толкова повече трудността намалява. Това обясни магистър-фармацевтът Светлана Димитрова от Видин по повод Световния ден на фармацевта, който се отбелязва на 25 септември.  "Но като цяло това е една..

обновено на 25.09.24 в 15:13

Предстои да започне укрепването на западния бастион в "Баба Вида"

Подписан е договор за аварийно укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида" във Видин . За изпълнител е избрано дружество по Закона за задълженията и договорите, с водещ партньор фирма със седалище във Видин, представлявана от Радослав Георгиев, и софийска фирма, представлявана от Светлин Владимиров. Договорът с дружеството "Аварийно..

публикувано на 25.09.24 в 12:30

Приемен родител: Промените в приемната грижа не слагат точка, а запетая

Празник "Отново на училище" събра деца от приемни семейства в Културния център "Жул Паскин" във Видин. Децата получиха учебни пособия, а срещата, на която присъстваха приемни родители, областният управител, социални служители, беше повод отново за диалог и с институциите.  От края на юли са в сила промени в наредбата, която урежда..

публикувано на 25.09.24 в 12:00

Инициативата "Лекар на село" се провежда във Врачанско

Враца и населени места от областта се включиха в инициативата "Лекар на село". Тя е организирана от фондация "Практикум" съвместно с Община Враца и се провежда за втори път. Всяка събота и неделя мобилен екип от лекари, студенти по медицина и специализирани доброволци ще посещават различни населени места и ще извършват безплатни прегледи и..

публикувано на 24.09.24 в 16:44

Млад автор от Монтана издаде историческа книга

С нова книга се представя младият автор от Монтана Димитър Петров. Изданието разказва за 50 исторически личности от три епохи - Средновековие, Възраждане, Трета българска държава. Първите му две произведения са книги игри. Целта на ново издание е да запали пламъкът на родолюбието в малките читатели по достъпен и увлекателен начин, с нови,..

публикувано на 24.09.24 в 15:00

Гимназията по транспорт в село Владимирово е образец за съвременно училище

Иновативните методи на преподаване се прилагат в Професионална гимназия по транспорт „Вл. П. Минчев“ в монтанското село Владимирово. Изцяло е обновен учебният корпус. Общо  215 ученици в 11 класа се обучават в 4 специалности, свързани с транспорта.  Целта е качествен учебен процес и по-висок успех на учащите, а училището се развива в..

публикувано на 24.09.24 в 14:00