Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефчо Орбов, вегетарианец: Вегетарианството е здраве

Снимка: Нора Йоцова

Световният ден на вегетарианците се отбелязва ежегодно на 1 октомври. Около 30% от населението на света са вегетарианци, като цифрите се увеличават с всяка изминала година. Така вегетарианството се превръща в начин на живот и мода сред обществата, не само заради хуманитарната идея, но и заради положителното въздействие върху организма.

Стефчо Орбов е от Видин, повече от 20 години е вегетарианец и смята, че вегетарианството е здравословно: 

"Според мен ползата от вегетарианството е, че много малко токсични отпадъчни продукти остават в кръвоносната система. От тук нататък кръвоносните съдове са много по- чисти и съответно сърцето и всичко останало работи много по- добре. Аз от рождение никога не съм бил силен привърженик на месните продукти, може би е генетично обусловено. Но докато още бях в училище, аз съм педагог, учител по професия, се срещнах с един мой приятел, той е по- млад от мене, и той се занимаваше доста с йога и между другото ми каза, че йогите са по принцип вегетарианци и че той също спазва такава диета и се чувства много добре. И реших да се запозная с тази тематика и започнах да чета различни книги за вегетарианство, за здравословен начин на живот. И се оказа, че действително като намаля повече месните продукти някак си се чувствам по- жизнен, по- пъргав, по ми е леко. А когато злоупотребя някой път някак си съм задръстен, чувствам се по-вял, не с достатъчно сили. И това ме наведе на мисълта сериозно да се занимавам с вегетарианската диета, и да си пазя здравето, разбира се. И това е от около 25-26 години съм започнал. Сега съм на 76 години, значи на около 50 години съм започнал с вегетарианска храна."   

Ползите от вегетарианството са много. Според специалистите, консумацията на повече растителни продукти ще ви помогне и да увеличите умствени си капацитет. Вегетарианците са по-енергични, по-спокойни и по-щастливи, в сравнение с месоядните. Вегетарианските ястия са богати на хранителни вещества, които ви помагат да поддържате здравословното си състояние и да имате по-свеж вид. Има и още много други научно доказани ползи от поне по-рядката употреба на месо и месни продукти. 

Като дългогодишен вегетарианец Стефчо Орбов дава съвет за храненето на всички хора:

"Месните продукти, които ги използват, да бъдат по-чисти, с много малко мазнини, което означава такива свински ребърца, кренвирши, салами от какъвто и да е вид абсолютно забранени трябва да бъдат. В тях само като ги разрежете се вижда, че са с минимум 60-70% тежки наситени мазнини, които са бич за кръвоносната система. Така че, когато се хранят с месни продукти, да бъдат чисти, макар и малко, но качествени. И тогава ползата ще е много по- голяма, отколкото вредата." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00