Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Пенчев и Боряна Михалкова- видинската следа в "Гара за трима"

Автор:
3
Снимка: Росен Пенчев

Спектакълът "Гара за трима" на Altro teatro, при студентско младежко читалище "Аудитория", режисиран от Росен Пенчев, обра наградите на театралния фестивал в Лом, като взе Голямата награда на Фестивала на името на Кръстьо Пишурка, а Първа награда за мъжка роля отиде при Илия Йорданов, една от двете Първи награди за женска роля взе Боряна Михалкова, Награда за поддържаща мъжка роля получи Денис Ковал и Наградата за режисура бе присъдена на Росен Пенчев. 
Росен Пенчев е поставял пиеси както на монтанска и врачанска, така и на видинска сцена. За Радио Видин той сподели как се е сформирал екипа на спектакъла и как с непрофесионални актьори се прави професионален театрален спектакъл: 

"Това е много странен случай, не съм имал такъв - писаха ми в месинджър - този, който се води като продуцент, мениджър - Димитър Ахчиев. И ми разказа, че те са самодеен театър, които са били към читалище и сега са се отделили и искат да си направят свое нещо. И много ме препоръчали, всъщност вързана е с Видин препоръката, защото са ме препоръчали покрай "Вещици в чужбина" на Тери Пратчет. Те ми предложиха две пиеси. Едната беше много банална и не ми се правеше, докато тази е много неочаквана, интересна - "Гара за трима" се казва, което веднага по-възрастните ще се сетят за филма "Гара за двама". Тази пиеса е едно такова съвременно намигване към стария филм, по-простичко, по-камерно, по-съвременно като взаимоотношения, адски готино написан диалог... Екипът, който се събра, всъщност беше ясна актрисата единствено, защото тя е една женска роля - Боряна, която играе, която е всъщност от Видин. Другите двама, мъже които участват, са ми били преди в школи в София - единият в кино клас, другият в "актьорско" за театър, ама за възрастни. И им се обадих, и те се оказаха много точни за тези роли... Много приятен процес, много готин и стана едно много забавно представление..."

В спектакъла "Гара за трима" участват трима актьори - една женска роля и две мъжки. Женската роля е поверена на родената и израсла във Видин Боряна Михалкова, мъжките роли са поверени на Илия Йорданов и на Денис Ковал. Във видинския театър съм израсла от дете - баща ми беше организатор във видинския театър, спомня си Боряна Михалкова:

"От 5 годишна - винаги с артистите, идваха и вкъщи на гости, и на село на сбор и какво ли не. Всички от нас работят нещо друго и любовта към театъра ни обединява. По принцип това си е къртовски труд, така че, трудничко си е. След работа репетираме... Имаме и деца, и ангажименти, много неща жертваме, но пък си заслужава".

16 самодейни състава от различни градове взеха участие във фестивала, като представиха 16 спектакъла в различни театрални жанрове и стилове. Журито, в състав Светлана Байчинска, Пламена Гетова и Юлиян Балахуров определи и всички останали наградени, бяха връчени и награда на публиката и на община Лом, които отидоха съответно при Мара Пенкова от читалище "Христо Смирненски 1889" - Златица за спектакъла "Балкански синдром" от Станислав Стратиев и актьорския състав от читалище "Еленка и Кирил Аврамови 1856" Свищов за пиесата "Сладолед" от Миро Гавран. Всички наградени вижте тук.


Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не само на..

публикувано на 24.06.24 в 14:00

8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Даряването на коса е благороден акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които преминават през трудния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба често има дълбоко емоционално и психологическо въздействие, защото намалява тяхното самочувствие и социална увереност. В този контекст даряването на коса се превръща в един благороден акт,..

публикувано на 24.06.24 в 12:06

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00