Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстьо Пишурка - културната история на Лом

Автор:
Снимка: https://kartanavremeto-vratsa.org/

Кръстьо Стоянов Пишурка е роден във Враца през 1823 година в семейството на Стоян Пишурка и Баба Първа. За неговата майка се знае съвсем малко - повече информация има за рода на баща му. Широко известно е, че Кръстьо Пишурка е български учител, театрален деец, преводач, поет и народен будител. По онова време обаче в Лом смятали Пишурка за баш комита и жестоко го следели, разказа за Радио Видин историкът от Лом Александър Александров:


"Родът на Пишурка е стар книжовен род. Първите сведения за него имаме още от времената, когато Отец Паисий завършва "История славянобългарска" - 1762 г. и от тогава до сега в рода винаги има по едно дете момче - книжовник, учител, свещеник. Това продължава до 1823, тоест Кръстьо Пишурка не изневерява на своя род. Началното си образование получава във Враца. След това продължава в София, като вече най-висше образование, което може да получи по онова време - това е в Цариградската Велика школа, това е Патриаршеското гръцко училище. Там той учи гръцки, френски, турски - на много добро ниво ги научава - сръбски, знае руски и всякакви други светски науки, които са привилегия да се знаят въобще. В началото на 40-те години отива във Враца като учител, но съдбата не му отрежда да остане там дълго. Има интересна история тук - младият даскал Кръстьо се влюбил в даскалицата Цвета Кръстенякова, която преподавала в Девическото училище във Враца, но в Цвета бил влюбен и Владиката Агапи, който бил изключително влиятелен в града, а и върху самата Цвета, защото именно той я издържал тя да учи в училището на Анастасия Тошева и след това да отвори Девическо училище във Враца, където тя да стане учителка...

В средата на 1840-те години в Лом вече усилно мислят за съграждането на взаимно училище, защото  като един тепърва изгряващ търговски град, ломските мъже нямало как да въртят търговия, учейки по църковни книги - те трябвало да знаят светска наука, да учат езици, математика, география, за да могат да пътуват. След покана Кръстьо Пишурка се съгласява да дойде в Лом... Пишурка е човек с изключително значение и то не регионално, а национално. На него ломчани дължим в частност отварянето на първото светско училище, читалище "Постоянство"... Пак на него дължим началото на българския театър. Той е инициатор за организирането и провеждането на тези две театрални представления - това са "Многостарадална Геновева" и "Велизариева опера". Тук интересното е, че това са дадени две представления в рамките на по-малко от 3 месеца, просто няма такъв прецедент в българските земи, да не говорим пък за толкова ранен период. Всичко това е засвидетелствано в периодичния печат... 

Основаването на първото женско дружество е отново по инициатива на Пишурка. Много сполучливо Петя Александрова в една своя книга наречена "България в потури, но с цилиндър" го определя като първия български рицар, който се осмелява да защити българската жена. Тук трябва да кажа, че ломчанки също го защитават него, след трагичната премиера на "Велизарий", когато Пишурка и актьорите са наклеветени от чорбаджията, че учат ломското население на бунт срещу Султана и са арестувани във Видинската крепост - ломчанки излизат на протест пред конака... Та този женски протест до голяма степен спасява Пишурка да бъде освободен малко по-рано. За цялата си народополезна дейност Кръстьо Пишурка прекрачва прага на Видинския затвор 7 пъти и то само в рамките на 12 години... 

През 70-те години на 19 век Пишурка отваря книжарница в Лом... Книжките му пристигали в Лом по река Дунав, той трябвало да ги вземе от пристанището - това била най-бързата връзка с града. Но там започва всъщност тяхната одисея, те трябвало да преминат през строгата Османска цензура. Ломската администрация започвала да проверява и чете книгите, но какъв ужас изпитвали горките османци, когато виждали десетки книги на немски, френски, руски и други езици, самият Пишурка е владеел над 5- 6 езика. Те не разбирали какво пише и оттам книгите били препращани във Видин по това време административен център на Санджака, но и там почти винаги не разбирали за какво иде реч. Та тези книги още веднъж пътували до Русе - Валийски център и вече от Русе прочетени- непрочетени, разбрани- неразбрани, книгите се връщали отново в Лом, където Пишурка ги намирал в ужасно състояние, тези от тях, които Османците счели, че са безопасни... Османската власт е намирала в Пишурка и приятел, макар да са го смятали за прикрит революционер, защото именно с това владеене на езици, именно със своята грамотност той им е помагал много често в административната дейност, когато е трябвало да се пишат писма до Султан, до Велик Везир, всичко това е минавало през неговите ръце, защото той много добре е боравил с османо-турския език... Изпод неговото перо излизат 8 самостоятелни книги, десетки стихотворения и преводи, отпечатани в периодическия печат. Почти всичките му книги са излезли на бял свят благодарение на спомоществователи".


Кръстьо Пишурка има изключителен дял във формирането на българската възрожденска култура, на читалището, театъра, женското дружество, всичко това е плод на неговото старание българинът да догони европееца и до голяма степен той успява. 
"Биографията на Кръстьо Пишурка е не просто едно описание на живота на един заслужил възрожденски деец, а това е културната история на град Лом в страниците на една биография", допълни Александър Александров.

Повече за живота и делото на Кръстьо Пишурка чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00