Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно количество злато и голяма пратка хероин задържаха на Дунав мост при Видин

2
Снимка: Агенция "Митници"

40 килограма хероин и 41 килограма златни накити са задържани при два различни случая на граничния пункт по Дунав мост 2 при Видин на изхода от страната. 


14- каратовото злато, разпределено в 64 пакета и кутии е задържано на Дунав мост 2 около 16 часа на 20 октомври. Количеството е рекордно за последните 17 години, а стойността на пакетите с накити е над 2,2 милиона лева. То е било укрито в скривалище в пода на автомобила, отваряно посредством специален електрически механизъм през запалката на автомобила. Двамата шофьори, които са българи, са казали, че превозват само личен багаж. Пътували са от Турция за Германия. Автомобилът е собственост на юридическо лице в Германия.



Пратката с наркотика е открита на 19 октомври в камион, пътуващ  за Нидерландия. Пакетите хероин са били укрити в машини за дезинфекция, които предварително са разглобени. Шофьорът на товарния автомобил е български гражданин и многократно е минавал граничния пункт, съобщиха от агенция "Митници". Той заявил, че превозва групажна стока.


"И при двата случая колегите са използвали опита, който имат, защото това е вътрешна граница и няма сто процентов контрол“- каза Иво Поаков, началник отдел към Териториална дирекция "Митници"-Русе и допълни: "Това е обичайна практика за известни турски фамилии, които по този начин внасят стоката си в Европейския съюз. Просто по този начин се спестяват вземанията, които са дължими към бюджета. По този начин се спестяват вземания… Тепърва ще установим дали това количество е събирано, на етапи е внасяно или директно си идва в този вид, в който ние го намерихме. По принцип в такива тайници през годините сме откривали наркотични вещества. Дори колегите, когото установиха наличието на тайника, първоначално си помислиха, че става въпрос за дрога.“

Към момента е задържан шофьора на камиона с наркотика, каза Владислав Влашев, зам.- окръжен прокурор на Видин:


"Вече имаме мярка за неотклонение "задържане под стража на българския гражданин, заловен с хероина. Днес предстои да бъде внесено искане за задържане на другите двама български граждани със златото."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31